Analistul John Mearsheimer lansează o bombă şi susţine că în aceste momente există un Război Rece între SUA și China. Specialistul este de părere că totul este cauzat de SUA care a ajutat economic China ce a profitat de acest lucru.
John Mearsheimer este unul dintre cei mai mari politologi din lume. Acesta a scris zeci de cărți, a colaborat cu multe instituții de presă. John Mearsheimer a avut în trecut mai multe intervenții despre situația politică mondială, despre cum marile puteri se luptă între ele.
Război Rece între SUA și China?
Într-un podcast recent, specialistul John Mearsheimer a menţionat faptul că există un Război Rece intre SUA și China. Acesta punctează faptul că autoritățile comuniste de la Beijing mai au un pas până să ajungă o putere reală în Asia și să devină o putere hegemonică:
Este foarte important să înţelegem că, chiar noi (SUA) am ajutat China, noi am făcut China o țară puternică în Asia de est. China este în aceste momente în punctul în care domină toată Asia şi poate deveni o putere hegemonă. Desigur, Australia și SUA se dau peste cap să prevină ca China să domine Asia, să devină dominantă. Rezultatul acestor lucru este cel în care suntem efectiv într-un Război Rece. Avem o competiţie bazată şi pe securitate, iar acest lucru face ca actuala competiţie să fie una foarte periculoasă.
În anii 90 se considerea că realismul este mort, că politicile aflate în balanță sunt moarte. Se credea că cei ca mine sunt „dinozauri”, iar în 2001 când am făcut primele declarații că trebuie să oprim să ajutăm China să se dezvolte economic, nimeni nu a vrut să audă. a explicat specialistul.
Este bine de menţionat faptul că Beijingul îşi extinde operaţiunile economice în toată lumea, în special în Africa unde duce o luptă pentru influență cu marile foste imperii coloniale. Tot în Africa operează și Rusia care a reușit să-și impună politicile în special în Republica Centrafricană.
SUA a ajutat China să devină o putere mondială
După terminarea Războiului Rece dintre Rusia și SUA, China a început să devină o putere regională şi a fost doar un pas către pasul unei puteri regionale. Conform lui John Mearsheimer, totul a început înainte de 1989, când SUA a început să ajute economic China, având interesul unui aliat împotriva Uniunii Sovietice. Lucrurile au continuat până în anii 2000, iar China a profitat de acest lucru în contextul în care deține o populație net mai mare decât SUA, având un avantaj imens:
În articol se relatează cum SUA se confruntă cu China, de la momentul în care Războiul Rece se termină, până la în momentul în care președintele Donald Trump și-a luat mandatul în 2017. Argumentul meu a fost că în ultimi ani din Războiul Rece, era logic pentru SUA de a se alia cu China şi de a ajuta China să se dezvolte economic, pentru că acest lucru transforma țara într-un bun aliat antisovietic. Dar când Războiul Rece s-a încheiat, în 1989, întrebarea era cum SUA se va înţelege cu China. Adevărul este că în 1989, China era o țară foarte săracă, dar avea o populaţie uriaşă ceea ce reprezenta un avantaj în fața SUA. A fost un real pericol de a ajuta China să se dezvolte economic, ținând cont de avantajul pe care populaţia îl dă. Dacă devenea bogată, cu toată acea populație, ar fi o amenințare pentru SUA, în fapt, un competitor credibil. Ce s-a întâmplat în anii 90? SUA a impus în mod prostesc o politică ce făcea din China o țară mai bogată. explică John Mearsheimer
Vom vedea dacă actualul Război Rece dintre SUA și China va duce la o situație economică și mai precară decât este în prezent.
SUA, ca stat, nu si-a propus nimic. Planul a fost al marilor bogati din SUA. Au vrut sa se imbogateasca mai mult si mai repede. Forta de munca din SUA era scumpa, asa ca au dus productia in China, unde forta de munca era ieftina. Planul lor a reusit – s-au imbogatit enorm. Dar sunt si efecte laterale. Unul din ele este dizolvarea clasei de mijloc din SUA. Al doilea este deprofesionalizarea fortei de munca. Un exemplu: astazi, SUA nu mai are practic industrie de preparare a combustibilului nuclear pentru Centrale.