Prima pagină » Actualitate » Joe Biden va apăra Taiwan dacă China va ataca

Joe Biden va apăra Taiwan dacă China va ataca

19 sept. 2022, 08:45, 1 ,
în Actualitate

Joe Biden a lansat incă un apel menit să descurajeze un atac din China către Taiwan. Președintele SUA a explicat că forțele armate sunt gata să intervină într-un asemenea scenariu.

Taiwan și China au relații tensionat mai ales in contextul vizitei inalt oficialului american. China consideră Taiwan ca o parte integrată în stat, având pretenții teritoriale asupra statului. H.D. Hartmann explica faptul că tensiunile dintre cele două țări sunt la nu nivel îngrijorător

Joe Biden va apăra Taiwan dacă China va ataca

Președintele american Joe Biden a declarat din nou că SUA ar apăra Taiwanul în cazul unui „atac fără precedent” al Chinei. Vorbind într-un interviu CBS, Biden a răspuns „Da” când a fost întrebat dacă asta înseamnă că forțele americane vor apăra Taiwan. Interviul a fost difuzat duminică, ceea ce a determinat Casa Albă să reitereze că politica SUA nu s-a schimbat.  Politica Washingtonului a fost întotdeauna una de „ambiguitate strategică” – nu se angajează să apere Taiwanul, dar nici nu exclude opțiunea. Taiwan este o insulă autonomă în largul coastei estului Chinei, pe care Beijingul o revendică ca parte a teritoriului său. Washingtonul a mers de mult timp pe o frânghie diplomatică în privința problemei. Pe de o parte, aderă la politica One China, o piatră de temelie a relației sale cu Beijingul.

Conform acestei politici, Taiwanul face parte din China și poziția nu este contestată. Deci SUA nu o recunosc ca stat separat și nu are legături diplomatice cu insula. Dar menține relații strânse și vinde arme Taiwanului în conformitate cu Legea relațiilor cu Taiwan, care prevede că SUA trebuie să ofere insulei mijloacele de a se apăra.

„Există o politică a unei singure Chine, iar Taiwanul își face propriile judecăți cu privire la independența lor. Nu ne mișcăm, nu îi încurajăm să fie independenți – aceasta este decizia lor”, a spus el.

Biden a făcut comentarii similare în mai , jurând că va interveni militar pentru a apăra Taiwanul dacă acesta va fi atacat. Casa Albă a continuat rapid spunând că nu există nicio abatere de la politica de lungă durată a Americii.

China face exerciții militare lângă Taiwan după vizita lui Pelosi

La începutul lunii august, China a început cele mai mari exerciții militare de lângă Taiwan. Exercițiile au fost declanșate de vizita lui Pelosi în Taiwan. Asta în condițiile în care comuniștii de la Beijing au atras atenția asupra consecințelor unei astfel de vizite. Taiwan a spus că China încearcă să schimbe status quo-ul** în regiune si face exerciții militare uriașe.

Pelosi a făcut o vizită scurtă, dar controversată, în Taiwan, pe care China o consideră o provincie separatistă. Exercițiile sunt principalul răspuns al Beijingului, deși a blocat și unele schimburi comerciale cu insula. Exercițiile au avut loc pe căi navigabile aglomerate și au inclus  împușcături cu muniție reală cu rază lungă de acțiune, spune Beijing. Cu toate acestea, China nu va renunța niciodată la revendicările teritoriale, iar SUA joacă destul de tare, în contextul în care un eventual conflict dintre Taiwan și China, cu implicarea SUA ar putea duce la un război mondial din care oamenii simpli nu ar avea deloc de câștigat. Așadar, Joe Biden declară că va apăra Taiwan de o eventualăc agresiuni venită dinspre China, lucru care tulbură și mai mult apele.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *