Președintele american Joe Biden spune că ar lua în considerare sancțiuni personale împotriva lui Vladimir Putin dacă Rusia invadează Ucraina. Biden a spus că ar exista „consecințe enorme” pentru lume dacă Rusia ar face o mișcare asupra națiunii, care se află la granița sa de sud-vest.
Comentariile sale au venit în timp ce alți lideri occidentali au repetat avertismente că Rusia va plăti un preț mare pentru invazie. Rusia a acuzat SUA și alții de „escaladarea tensiunilor” cu privire la această problemă și neagă că intenționează să intre în Ucraina. Cu toate acestea, Moscova a adunat trupe la graniță, cu aproximativ 100.000 de soldați ruși dislocați în regiune.
Joe Biden consideră că poate aplica sancțiuni împotriva lui Vladimir Putin dacă Rusia atacă Ucraina
Luând întrebări ale reporterilor, Biden a răspuns „da” când a fost întrebat dacă se poate vedea impunând personal sancțiuni președintelui rus Vladimir Putin în cazul în care Rusia atacă Ucraina. El a spus că o astfel de mutare peste granița Ucrainei ar însemna „consecințe enorme la nivel mondial” și ar putea echivala cu „cea mai mare invazie de la cel de-al Doilea Război Mondial”. Biden a adăugat că se va simți obligat să consolideze prezența NATO în Europa de Est
„Trebuie să lămurim clar că nu există niciun motiv pentru care nimeni, vreun membru al NATO, să-și facă griji dacă… NATO va veni în apărarea lor”, a spus el.
În trecut Joe Biden a afirmat faptul că va susține România şi că țara va trimite forțe militare în caz de necesitate. Dar el a repetat că nu există planuri de a trimite trupe americane chiar în Ucraina. Rusia a acuzat SUA și NATO că „inundă” Ucraina cu arme și consilieri occidentali.
„Nu există nicio explicație pentru ceea ce face flota americană în apropierea coastei Rusiei”, a declarat Misiunea Permanentă a Moscovei la Națiunile Unite într-un comunicat.
Pe de altă parte vă aducem aminte faptul că marți Administrația de la Casa Albă a declarat faptul că are pregătiți, pentru intervenție rapidă, mii de soldați americani.
Rusia ar putea rămâne fără arma strategică, cea a gazelor naturale
Separat, administrația lui Biden a declarat că lucrează cu furnizorii de petrol și gaze din întreaga lume pentru a spori transporturile către Europa în cazul în care Rusia va întrerupe aprovizionarea, relatează New York Times. Rusia furnizează în prezent aproximativ o treime din țițeiul și gazele importate de Uniunea Europeană.
Anterior, premierul britanic Boris Johnson a declarat că aliații occidentali vor răspunde oricărei incursiuni cu sancțiuni economice „severe”, adăugând că Marea Britanie este pregătită să desfășoare trupe pentru a-i proteja pe aliații NATO din regiune .
El a ridicat problema interzicerii Rusiei din sistemul de plăți internaționale Swift, o mișcare despre care înalți oficiali ruși au spus că înseamnă că Europa nu va putea plăti și nu va putea primi produse rusești.
Între timp, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că dialogul cu Moscova va continua. El va vorbi vineri prin telefon cu domnul Putin, a adăugat el, și va cere clarificări despre intențiile Rusiei față de Ucraina.
La polul opus, un general ucrainean a explicat faptul că Rusia nu va invada Ucraina până la sfârșitul Jocurilor Olimpice. Acesta susține că în acest fel, Vladimir Putin caută ajutorul comuniștilor.