Prima pagină » International » Joe Biden și Volodimir Zelenski, conferință comună de presă – LIVE VIDEO
Joe Biden și Volodimir Zelenski, conferință comună de presă - LIVE VIDEO

Joe Biden și Volodimir Zelenski, conferință comună de presă – LIVE VIDEO

21 dec. 2022, 23:58,
în International

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care nu și-a părăsit până acum țara de când Rusia a declanșat invazia asupra Ucrainei pe 24 februarie, a sosit miercuri în Statele Unite, care vor furniza țării sale cel mai sofisticat sistem de apărare antiaeriană, Patriot.

Președintele american Joe Biden și președintele ucrainean Volodimir Zelenski susțin împreună o conferinţă de presă la Casa Albă.

Joe Biden vorbește despre distrugerea infrastructurii vitale a Ucrainei de bobardamentele armatei ruse.

„300 de zile au trecut de la începutul războiului, de 300 de zile poporul ucrainean a arătat lumii puterea lui și dragostea de libertate”, a spus Biden.

Președintele Biden spune că tot poporul american, democrați și republicani, sunt și vor fi alături de poporul ucrainean care rezistă cu succes în fața invadatorilor. El amintește de ajutorul militar, umanitar și financiar pe care Occidentul și alte țări l-au acordat Ucrainei. SUA au primit peste 2.000 de refugiați din Ucraina și au alocat peste 200 de milioane de dolari ca sprijin umanitar.

„Ucraina, în ciuda tuturor așteptărilor rușilor, a rezistat pe toate fronturile” și a cîștigat bătălii importante, a spus Biden.

El a mulțumit Congresului pentru votarea ajutorului pentru Ucraina fiind convins că se va aproba un nou acord care va face să fie mai ușor de transferat tehnică militară către Ucraina, inclusiv o baterie Patriot.

Liderul american spune că soldații ucraineni vor fi instruiți în folosirea acestui sistem „vital pentru protecția Ucrainei”, dar avertizează că această pregătire va dura.

Ce spune Volodimir Zelenski

Zelenski mulțumește încă o dată SUA pentru susținerea Ucrainei: „Ați făcut atât de multe pentru poporul meu. Alianța noastră a devenit una istorică”

„Vreau să îi mulțumesc președintelui Biden pentru sprijinul oferit. Președintele a anunțat un pachet de sprijin de 2 miliarde de dolari. Patriot vor întări apărarea aeriană. Sper că asistența va fi aprobată și de Congres. Fiecare dolar duce la întărirea siguranței în întreaga lume. SUA ne vor ajuta să ne apărăm valorile și independența. Va exista un sprijin din partea ambelor partide. Am discutat posibilitatea de a continua să rezistăm împotriva atacurilor rusești. Discutăm despre sancțiuni și presiuni asupra Rusiei. Rusia trebuie trasă la socoteală pentru tot ce face. Este important să existe și un drum spre pace. Partenerii americani au înțeles cât de important este drumul nostru. Sunt sigur că vom câștiga”, a transmis Zelenski.

Programul vizitei lui Zelenski în SUA

– ora locală 14.00 (21.00, ora României): Joe Biden îl primeşte pe Volodimir Zelenski la Casa Albă

– 14.30 (21.30, ora României): întâlnire bilaterală Biden-Zelenski

– 16.30 (23.30, ora României): conferinţă de presă comună Biden-Zelenski

– 18.15 (joi, 01.15, ora României): Zelenski soseşte la Capitoliu

– 19.30 (joi, 02.30, ora României) – Zelenski susţine un discurs în faţa membrilor Congresului SUA

Această vizită, care va întâmpinată cu anunțul unui nou pachet de ajutor militar american pentru Ucraina, descris ca fiind „semnificativ” și incluzând în special sistemul de apărare antiaeriană cel mai sofisticat, Patriot, sună ca o sfidare pentru Vladimir Putin.

„Pachetul de astăzi include pentru prima dată sistemul de apărare aeriană Patriot, care este capabil să doboare rachete de croazieră, rachete balistice cu rază scurtă de acțiune și avioane la o altitudine mult mai mare decât sistemele de apărare furnizate până în prezent”, a declarat secretarul de Stat american Antony Blinken.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *