Prima pagină » International » Joe Biden, primele declarații despre situaţia din Liban. Ce spune despre o încetare a focului în Fâşia Gaza
Joe Biden, primele declarații despre situaţia din Liban. Ce spune despre o încetare a focului în Fâşia Gaza

Joe Biden, primele declarații despre situaţia din Liban. Ce spune despre o încetare a focului în Fâşia Gaza

20 sept. 2024, 21:40, 6 ,
Redacția BZI în International

Preşedintele american Joe Biden, care în această săptămână nu făcuse comentarii despre situaţia din Liban, a afirmat vineri că va „lucra” pentru revenirea civililor de o parte şi de alta a frontierei israeliano-libaneze, zonă de unde numeroşi localnici au fost strămutaţi din cauza ostilităţilor între Israel şi organizaţia şiită libaneză Hezbollah, relatează Agerpres.

Liderul de la Casa Albă a spus că doreşte „să se asigure că populaţiile din nordul Israelului şi din sudul Libanului pot reveni la căminele lor”.

El a adăugat, în timpul unei scurte întâlniri cu presa, că „secretarul de stat, secretarul apărării, toate echipele noastre lucrează, cu comunitatea de informaţii, în acest scop”.

Întrebat despre perspectivele unui acord de încetare a focului în Fâşia Gaza, scenariu ce pare pe zi ce trece tot mai îndepărtat, Biden a răspuns: „Multe lucruri nu par realiste atât timp cât nu sunt îndeplinite. Noi nu trebuie să renunţăm”.

Aproape un an de confruntări militare

Pacea relativă şi fragilă care a domnit de la încheierea războiului de 34 de zile ce a opus Israelul şi Hezbollah în vara lui 2006 s-a transformat în conflict, iniţial latent, după ce mişcarea şiită libaneză a redeschis frontul pe 8 octombrie anul trecut, în semn de sprijin faţă de Hamasul palestinian din Fâşia Gaza.

Confruntările transfrontaliere au provocat strămutarea a zeci de mii de persoane atât de partea israeliană, cât şi de cea libaneză.

Conflictul militar dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent efectuat în 7 octombrie 2023 de comandouri ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când 1.205 de persoane au fost ucise, în cea mai mare parte civili.

Alte 251 de persoane au fost răpite de Hamas în acea zi şi duse în Fâşia Gaza, dintre care 97 încă se află în viaţă, iar 33 au fost declarate de armata israeliană drept decedate.

Forţele de apărare israeliene au ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră complexă, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza. Potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, acţiunile militare israeliene s-au soldat, până în prezent, cu peste 41.300 de morţi şi 95.700 de răniţi în rândul palestinienilor.

Comentarii
  • Nihil Sine Deo

    Nu mai lasa Bibi nimic neterminat.Acolo, sunt 2 optiuni, ori Israel dispare, ori Hezbollah si Hamas.

    • Israel e un stat fara Dumnezeu

      Bibi e un terorist psihopat care omoara oameni de orice varsta, etnie si religie prin metode teroriste pe care nici Hamas, nici Hezbollah nu le-au folosit niciodata.

      Bibi nu e in stare sa termine nimic, nici Hamas, nici Hezbollah. El recurge la metode teroriste cu atacuri cu bomba pentru a cauza panica si distrage atentia de la esecurile lui abjecte. Din aproape 10 mii de pagere capcana, doar 15 si-au atins tinta. Dupa aproape un an de bombardamente, Hamas tot mai exista si chiar se extinde.

      E la mintea cocosului ca Hezbollah si Hamas si mai toata lumea musulmana cu acordul tacit al Chinei pun la cale un plan sa termine cu Israelul. SUA nu prea mai poate sa-l scoata din rahat pe Bibi. Sa vedem noi ce-o sa faca el cand TOATE tarile arabe din zona, impreuna cu sprijin din partea Iranului si Chinei si Turciei, ataca din toate directile. E doar o chestiune de timp pana se intampla asta.

      • Fără discriminare

        O sa lupte și Creștinătatea, precum au făcut Templierii.Locurile Sfinte, Pământul Binecuvântat nu poate intra NEVER pe mana șiiților, că altfel toate vor ajunge precum Sf Sofia din Istambul, iar restul religiilor precum in Iran….

        • A GANDI INSEAMNA A DISCRIMINA

          Prefer Iranul in locul kazarilor care au adus parade LGBTQ, avort si transgenderism in locurile sfinte.

          Sf Sofia a ajuns moschee dupa ce bizantinii L-au tradat pe Dumnezeu si s-au supus Papei. Islamul a fost pedeapsa lui Dumnezeu pentru tradatori.

          • Nihil Sine Deo

            Crestinii cunosc chemarea Divina…Noi, moldovenii razesi, urmasii lui Stefan, cunoastem glasul de lupta…de restul hegemonitilor, veneticilor etc nu ne intereseaza parerea sau optiunea lor, pentru ca nu sunt din ADN-ul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`