Prima pagină » Actualitate » Joe Biden, președintele SUA, după discuțiile cu Ursula von der Leyen: „Vom ajuta Europa să reducă dependența de gaz rusesc”
Joe Biden, președintele SUA, după discuțiile cu Ursula von der Leyen: „Vom ajuta Europa să reducă dependența de gaz rusesc”

Joe Biden, președintele SUA, după discuțiile cu Ursula von der Leyen: „Vom ajuta Europa să reducă dependența de gaz rusesc”

25 mart. 2022, 11:10,
în Actualitate

Președintele Joe Biden prezintă concluziile discuțiilor cu Ursula von der Leyen. Cei doi s-au întâlnit într-un summit al Uniunii Europene, iar vineri au avut o întâlnire bilaterală. Așa cum era de așteptat, subiectul abordat în conferința de presă a fost războiul din Ucraina. Cei doi au condamnat încă odată invazia Rusiei și au declarat că vor lua mai multe măsuri care să asigure o independență față de federație.

În altă ordine de idei, vă aducem aminte faptul că Federația Rusă este cele mai mare exportator de gaze naturale din Europa. O bună parte din țările europene sunt puternic dependente de gazele livrate din Federația Rusă. Odată cu sancțiunile împotriva Rusiei s-a pus problema gazelor naturale. Altfel spus, Joe Biden efectuează o serie de vizite în Europa unde a participat la trei summituri, cel NATO, al UE și al Grupului G7.

Joe Biden dă asigurări că SUA va livra gaze naturale în Europa

În conferința de presă  președintele Joe Biden a dat asigurări că SUA va susține în totalitate Europa în demersul de reducere a dependenței față de Rusia. În acest fel, SUA va livra gaze naturale în Europa prin mai multe căi. În continuarea declarațiilor, Biden a menționat faptul că UE și SUA vor lucra împreună la transformarea elementelor de încălzire în elemente electrice și vor implementa mai multe lucrări de infrastructură care să permită gazului american să ajungă în SUA:

Rusia îşi manipulează vecinii din punct de vedere al energiei. Foloseşte profiturile pentru a aliminta războiul. Am decis să limităm exporturile. Este important să spunem că am putut să facem acest pas pentru că SUA este un exportator de energie. SUA sunt fericite pentru că Europa este dispusă să reducă dependența de Rusia. Vom livra energie curată. Vom ajuta Europa să reducă dependența de energia rusească. Vom reduce importul de gaz rusesc în SUA. Vom lucra împreună să ne asigurăm că 15 miliarde de metri cubi de gaze vor fi livrate în Europa. Vom lucra împreună să asigurăm piețelor europene milioane de metri cubi. Vom lucra cu Europa pentru a contrui infrastructură pentru livrarea gazelor. Este foarte important acest lucru. Trebuie să construim această infrastructură, așa cum s-a făcut în ultimul deceniu, respectând normele climative. Vom asigura şi energia verde. SUA și UE vor lucra împreună pentru a lua măsuri concrete pentru a reduce dependența de gaze rusești şi pentru a maximiliza energia verde prin echipamentele necesare. Vom lucra împreună pentru a transforma elementele de încălzire în elemente electrice. O să ne asigurăm în acest fel apărarea naţională. Ştiu că eliminarea gazului rusesc va însemna o lovitură pentru Europa dar ne va asigura o siguranță extraordinară. Siguranţa este un alt element important de pe agenta SUA. Ne vom asigura că utilizatorii sunt în siguranță în ceea ce privește protecția datelor. Vom lucra împreună la siguranța cibernetică. Împărtăşim aceleași valori. Toate aceste lucruri duc la un angajamanet pe termen lung. Este foarte important ca SUA să se asigură că va transportă un volum mare de informații. Vă mulțumesc pentru felul în care conduceți UE. Acest război a întărit legăturile dintre noi.

Ursula von der Leyen i-a mulțumit lui Joe Biden pentru ajutor

În conferință, Ursula von der Leyern i-a mulțumit lui Joe Biden pentru intenția SUA de a ajuta Europa în efortul de a reduce dependența față de Rusia. Președinta a precizat faptul că Uniunea Europeană trebuie să aibă rezerve consistente pentru a face față următoarei ierni dar și a anilor viitori. În încheiere, Ursula von der Leyern a vorbit și despre siguranța datelor cetățenilor și a dezvăluit că există un proiect comun cu SUA în acest sens:

Prezența dumneavoastră transmite un semnal puternic. Suntem hotărâți să rezistăm atacului brutal al Rusiei. Coordonarea dintre noi a fost excepțională. Sancțiunile îl aduc la limita răbdării pe Vladimir Putin. Continuăm să mergem mai departe cu cooperarea noastră pe mai multe căi: umanitar, din punct de vedere energetic dar și pentru rezolvarea problemelor fără precedent referitoare la protecția datelor. Lumea are o provocare fără precedent și este important să ne axăm pe refugiați. În fiecare secundă un copil din Ucraina devine refugiat. Asigurăm măsuri fără precedent. Doar în această săptămână, UE va aloca 3,4 miliarde pentru acest scop. Vor veni mai mulți bani. Vreau să le spun oamenilor americani cât de recunoscătoare este Europa pentru sprijinul necondiționat. Ne propunem să scăpăm de această depenență. Trebuie să investim în energie regenerabilă și să avem rezerve de gaz. Dacă ne uităm în viitor, SUA va asigura rezerve de 15 milioane de metri cubi. Această cantitate înlocuiește o bună parte din gazul rusesc. Suntem pe drumul cel bun. Trebuie să ne asigurăm rezervele pentru anii care urmează. Acest lucru este un punct de pornire extraordinar. Trebuie să ne câștigăm independența față de gazul rusesc. Vom lucra împreună. Infrastructura pe care o folosim pentru gaz astăzi, pe viitor poate fi folosită pentru alimentarea cu hidrogen. Cred cu tărie că vom reuși să întărim democrația, statul de drept și libertatea presei. Trebuie să ne adaptăm democrațiile la lumea înconjurătoare. Protecția datelor este crucială. Am găsit un acord de principiu pentru asigurarea datelor trans-atlantice. Vom vorbi despre siguranța datelor personale. Îi mulțumesc secretarului de stat american pentru eforturile găsirii unei căi de cooperare.

Joe Biden a avut o discuție cu Ursula von der Leyern dar nu este singura pe care o avea în Europa. Președintele american se va deplasa vineri în Polonia unde se va întâlni cu președintele polonez.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *