Președintele SUA, Joe Biden, a spus, joi, că, în opinia sa, „Rusia va invada Ucraina în următoarele zile”, informează CNN și Fox News.
Riscul unei invazii a Rusiei în Ucraina este „foarte ridicat”, a declarat joi, 17 februarie, preşedintele american Joe Biden.
Un atac este posibil „în următoarele zile”, le-a spus președintele Joe Biden jurnaliştilor înainte de a pleca de la Casa Alba pentru o deplasare de câteva ore în Ohio.
„Toate indiciile pe care le avem arată că sunt pregătiţi să intre în Ucraina, să atace Ucraina”, a subliniat Joe Biden.
Washington a ridicat nivelul de alertă
Washingtonul a ridicat semnificativ nivelul de alertă de câteva ore şi a susţinut că Rusia a continuat să îşi consolideze dispozitivul militar din apropierea graniţei cu Ucraina, în ciuda asigurărilor Moscovei că şi-a retras o parte a trupelor.
Ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a spus, tot joi, că „Rusia se îndreaptă spre o invazie iminentă” în Ucraina, în pofida anunţurilor sale privind retragerea trupelor comasate la frontiera cu această ţară, potrivit France Presse.
„Elementele pe teren arată că Rusia se îndreaptă spre o invazie iminentă”, a afirmat Linda Thomas-Greenfield.
„Obiectivul nostru este de a transmite gravitatea situaţiei”, căci „este un moment crucial”, a subliniat ea. Antony Blinken va „semnala angajamentul nostru intens pentru diplomaţie, oferind şi subliniind calea spre dezescaladare”, a mai spus Linda Thomas-Greenfield.
Data de 20 februarie, posibilă invazie asupra Ucrainei
După ce posibilul atac al Rusiei, prognozat pentru perioada 15-16 februarie, nu a avut loc, în mediul de analiză este luată în calcul o nouă dată privind posibila invazie asupra Ucrainei.
Michael Coffman, analist militar și cercetător senior la Centrul de Analiză Navală din SUA, confirmă opiniile potrivit cărora perspectiva invaziei din 16 februarie a fost exagerată și întărește rândurile celor care susțin că trebuie acordată o atenție deosebită datei de 20 februarie și zilelor imediat următoare.
Ziua de duminică, 20 februarie, este relevantă în primul rând pentru faptul că reprezintă data la care exercițiile militare ruso-belaruse se vor încheia, iar trupele ruse ar trebui să înceapă defluirea către garnizoanele de dislocare permanentă. Cel puțin așa rezultă din declarația Ministerului Apărării din Belarus, care a precizat că “toți soldații ruși vor părăsi teritoriul” republicii după exerciții.
Un alt element care face din data de 20 februarie un reper în evoluția situației legate de Ucraina, este faptul că în perioada 18-20 februarie are loc Conferinței de Securitate de la München. Acesta, deși se desfășoară în format mai restrâns fa’[ de anii anteriori, din cauza pandemiei de Covid-19, îl are ca invitat și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, iar printre principalele probleme înscrise pe ordinea de zi se află situația de la granițele Ucrainei.