Prima pagină » International » Joe Biden modifică strategia nucleară a SUA. Statele pe care președintele american vrea să le intimideze
Joe Biden modifică strategia nucleară a SUA. Statele pe care președintele american vrea să le intimideze

Joe Biden modifică strategia nucleară a SUA. Statele pe care președintele american vrea să le intimideze

21 aug. 2024, 19:40,
Simona Ciobanu în International

Joe Biden a dat undă verde noii strategii nucleare a SUA, care, pentru prima dată, pune accentul pe descurajarea Chinei. Potrivit estimărilor americane, Beijingul ar putea ajunge la un număr similar de arme nucleare în următorul deceniu.

„Ghidul pentru utilizarea armelor nucleare” aprobat de Joe Biden în luna martie este un document extrem de confidențial, la care au acces doar câțiva oficiali americani. Acest ghid este revizuit la fiecare patru ani, iar schimbările de strategie incluse urmează să fie prezentate și în Congres, conform informațiilor furnizate de The New York Times.

În luna iunie, Pranay Vaddi, directorul Consiliului Național de Securitate pentru controlul armelor și neproliferare, a menționat acest document, primul care evaluează detaliat pregătirea Statelor Unite pentru a răspunde la crize nucleare care pot izbucni simultan sau succesiv, folosind o combinație de arme nucleare și convenționale. Noua strategie evidențiază necesitatea de a descuraja în același timp Rusia, China și Coreea de Nord.

Strategie nucleară secretă aprobată de Biden

În trecut, posibilitatea ca adversarii Americii să își coordoneze amenințările nucleare pentru a destabiliza planurile Statelor Unite părea improbabilă. Totuși, cooperarea tot mai strânsă dintre Rusia și China, precum și sprijinul convențional oferit de Coreea de Nord și Iran Moscovei în conflictul din Ucraina, au dus la o revizuire majoră a strategiei americane.

Pe lângă amenințările din partea Rusiei, China a devenit în ultimii ani un rival tot mai serios în domeniul nuclear, dezvoltându-și arsenalul nuclear într-un ritm fără precedent.

„Trebuie să privim realitatea așa cum este, nu cum am dori să fie”, a declarat Vipin Narang, expert care a lucrat la Pentagon. „Este posibil ca într-o zi să ne uităm la sfertul de secol de după Războiul Rece ca la o pauză între două ere nucleare.”

Începând cu mandatul președintelui Harry Truman, strategia nucleară a SUA s-a concentrat în principal pe arsenalul rus. China a fost menționată în strategia emisă la sfârșitul administrației Trump, conform unui raport neclasificat prezentat Congresului în 2020. Cu toate acestea, la acea vreme, amploarea ambițiilor lui Xi Jinping nu era pe deplin înțeleasă.

Noua strategie a lui Joe Biden se bazează pe estimările Pentagonului, care sugerează că forța nucleară a Chinei ar putea ajunge la 1.000 de focoase până în 2030 și la 1.500 până în 2035, atingând astfel nivelul pe care Statele Unite și Rusia îl dețin în prezent. De fapt, Beijingul pare să fi accelerat acest ritm și deja a început să încarce rachete nucleare în noi câmpuri de silozuri, reperate de sateliți comerciali cu trei ani în urmă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *