Prima pagină » International » Joe Biden lasă ușa deschisă Israelului pentru a lovi infrastructura petrolieră a Iranului
Joe Biden lasă ușa deschisă Israelului pentru a lovi infrastructura petrolieră a Iranului

Joe Biden lasă ușa deschisă Israelului pentru a lovi infrastructura petrolieră a Iranului

03 oct. 2024, 20:21, 1 ,
Redacția BZI în International

Joe Biden a spus joi că sunt „discuții” în curs cu privire la posibilele atacuri israeliene împotriva infrastructurii petroliere iraniene, după atacul cu rachete lansat marți de Iran împotriva teritoriului israelian, relatează AFP.

Întrebat dacă e de acord cu atacurile israeliene asupra infrastructurii petroliere a Iranului, președintele american a răspuns: „Suntem în discuții în acest sens. Cred că ar fi puțin… Pe scurt”, fără a-și termina propoziția, în timpul unei discuții cu presa la Casa Albă.

SUA doar sfătuiește, nu autorizează

Întrebat de asemenea și despre planurile de a autoriza Israelul să riposteze împotriva Iranului, Biden a spus că SUA doar sfătuiește, nu autorizează.

„În primul rând, nu „autorizăm” Israelul să facă nimic, sfătuim Israelul și nu se va întâmpla nimic astăzi”, a răspuns Joe Biden.

Prețul petrolului a crescut joi din cauza temerilor unui conflict deschis și răspândit în Orientul Mijlociu, după declarația președintelui american.

Astfel, prețul petrolului american WTI (West Texas Intermediate) a crescut după această declarație a lui Joe Biden cu 4,34%, la 73,12 USD, în timp ce echivalentul său european Brent a crescut cu 3,94%, la 76,81 USD.

Ieri, Biden a spus că nu sprijină un atac israelian asupra instalațiilor nucleare iraniene.

Rebelii Houthi amenință navele din Marea Roșie

Mai mulți angajați ai unor companii grecești de transport maritim au primit, începând cu luna mai, avertizări prin e-mail cu privire la un viitor atac din partea rebelilor Houthi din Yemen. În e-mail, se precizează că navele din Marea Roșie ar ajunge „pe lista de interdicție” a forțelor Huthi, notează Mediafax.

În luna mai, la Atena, cu puțin timp înainte de miezul nopții, un cadru superior al unei companii grecești de transport maritim a observat că un e-mail neobișnuit ajunsese în căsuța sa personală, relatează Reuters. Mesajul, care fusese trimis și către adresa de e-mail profesională a directorului, avertiza că una dintre navele companiei care traversa Marea Roșie risca să fie atacată de miliția Houthi din Yemen, susținută de Iran.

Nava grecească încălcase o interdicție de tranzit impusă de Houthi prin andocarea într-un port israelian și va fi „vizată direct de forțele armate yemenite în orice zonă pe care o consideră adecvată”, se arată în mesaj, care a fost scris în limba engleză.

„Voi purtați responsabilitatea și consecințele includerii navei pe lista de interdicție”, se precizează în e-mailul semnat de Centrul de Coordonare a Operațiunilor Umanitare (HOCC) din Yemen, un organism înființat în februarie pentru a asigura legătura între forțele Houthi și operatorii de transport maritim comercial.

Rebelii Huthi au efectuat aproape 100 de atacuri asupra navelor care traversează Marea Roșie

Rebelii Huthi au efectuat aproape 100 de atacuri asupra navelor care traversează Marea Roșie începând din noiembrie, acționând în semn de solidaritate cu palestinienii în războiul de un an al Israelului în Gaza. Ei au scufundat două nave, au capturat o alta și au ucis cel puțin patru marinari.

E-mailul, primit la sfârșitul lunii mai, avertiza cu privire la „sancțiuni” pentru întreaga flotă a companiei dacă nava continuă „să încalce criteriile de interdicție și să intre în porturile entității israeliene uzurpatoare”. Reprezentanții companiei au preferat să rămână anonimi, din motive de siguranță.

Mesajul de avertizare a fost primul dintr-o duzină de e-mailuri din ce în ce mai amenințătoare trimise către cel puțin șase companii grecești de transport maritim începând cu luna mai, pe fondul creșterii tensiunilor geopolitice în Orientul Mijlociu, potrivit a șase surse din industrie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`