Prima pagină » Actualitate » Joe Biden, discurs istoric după anunțurile făcute de Vladimir Putin – LIVE VIDEO/TEXT
Joe Biden, discurs istoric după anunțurile făcute de Vladimir Putin - LIVE VIDEO/TEXT

Joe Biden, discurs istoric după anunțurile făcute de Vladimir Putin – LIVE VIDEO/TEXT

21 feb. 2023, 18:38,
în Actualitate

Joe Biden ține un discurs, după ce a reafirmat devotamentul Statelor Unite față de securitatea europeană, în timp ce s-a întâlnit cu președintele polonez Andrzej Duda, parte a unei serii de consultări cu aliații pentru a se pregăti pentru o etapă și mai complicată a invaziei Ucrainei de către Rusia.

Joe Biden a ajuns în Polonia după vizita istorică făcută la Kiev, iar marți s-a întâlnit cu omologul său polonez Andrzej Duda şi cu membri ai guvernului său, la palatul prezidenţial de la Varşovia

Pe scenă a urcat președintele polonez Andrzej Duda care a spus că „Ucraina trebuie să învingă”.

Cele mai importante declarații făcute de președintele Joe Biden:

„Polonia, unul dintre cei mai grozavi aliați. În urmă cu un an, războiul a fost declanșat pentru căderea Kievului. Putin a încercat să ia Kievul, dar Kievul rămâne puternic și, cel mai important, este liber.

Când Rusia a invadat, toată Europa a fost pusă în fața unui test, nu doar Ucraina. Toate democrațiile au primit un test. Răspunsul Ucrainei a fost simplu și profund: toți aliații NATO au fost uniți. Un an mai târziu arătăm că am fost uniți.

Putin a crezut că războiul din Ucraina va fi rapid. S-a înșelat

Răspunsul atunci a fost: Ne vom ridica împotriva agresiunii. Un an mai târziu, cunoașteți răspunsul: vom sta alături de democrație și ieri am fost onorat să fiu la Kiev alături de Zelenski.

Putin a crezut că războiul din Ucraina va fi rapid. S-a înșelat. Ne-am unit să susținem Ucraina. Putin se confruntă azi cu ceva ce nu credea că e posibil – democrațiile din lume sunt acum mai puternice.

Ne vom ridica pentru suveranitatea națiunilor. Vom apăra suveranitatea, vom apăra democrația și drepturile.

Când Putin a cerut tancurilor să intre în Ucraina, a crezut că noi ne vom uita în altă parte. Dar în locul victoriei prezise de el, a fost nevoit să se retragă.

Putin a crezut că alianța va fi fracturată și divizată, dar alianța nu a mai fost niciodată așa de unită.

Putin a văzut că lumea nu va accepta un guvern divizat de frică, Putin se află în fața unei chestiuni în fața căreia nu credea ca se va afla.

Noi vrem ca și oamenii din Moldova să-și câștige libertatea. Doamna președinte Maia Sandu, suntem mândri să fim alături de dvs. Vă rog, aplauze pentru Maia Sandu.

Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia, niciodată

Nu, nu îmi vei lua țara, nu îmi vei lua libertatea și viitorul. Un dictator care vrea să construiască un imperiu nu va reuși să înfrângă dragostea oamenilor pentru libertate.

Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia, niciodată. Nimeni nu poate privi în altă parte când vede atrocitățile comise de Rusia în Ucraina.
Și totuși, Ucraina e în continuare liberă, Ucraina și-a recuperat 50% din teriritoriul ocupat, Zelenski conduce un guvern democratic, iar lumea liberă condamnă agresiunea rusă.

O brutalitate extraordinară a Rusiei. Grupul Wagner a comis crime împotriva umanitatii. Au fost furați copiii Ucrainei, au fost bombardate școli, maternități, gări, este oribil, este strigător la cer, dar în acelsi timp, a fost extraordinar răspunsul ucrainenilor. Ucraina este independentă și liberă.

Lumea a votat de mai multe ori pentru a condamna agresiunea Rusiei. SUA și Europa nu caută să distrugă Rusia. Vestul nu vrea să atace Rusia.

Putin a ales acest război, este alegerea lui și doar el îl poate opri

Milioane de cetățeni ruși nu vor decât să trăiască în pace. Putin a ales acest război, este alegerea lui Putin și doar el îl poate opri.

Dacă Ucraina se oprește și nu se apăra, ar fi finalul țării, SUA și o coalitie de peste 50 de natiuni vor furniza arme, sisteme de artilerie, blindate, tancuri.

Putin încearcă să aducă foametea – blochează Marea Neagră pentru a opri Ucraina să își exporte grânele, iar noi încercăm să rezolvăm această criză.

Ucraina trebuie să fie liberă, suverană și independentă.

Nu voi uita niciodată cum m-am întâlnit cu refugiații ucraineni, anul trecut, aici, în Varșovia. Îmi amintesc că le priveam expresiile de pe fețe.

Suntem 100% alături de NATO, ne asumăm articolul 5

Îi vom trage la răspundere pentru cei care au comis acest război și pentru crimele împotriva umanităii comise de ruși. Vor continua zile grele și dureroase, dar SUA și aliații se vor asigura că Ucraina se poate apăra.

Să nu existe niciun dubiu: Suntem 100% alături de NATO, ne asumăm articolul 5 – e un jurământ solemn că vom apăra fiecare centimetru din NATO.

Trebuie să ne gândim ce fel de lume vrem să construim. Trebuie să aducem pace și securitate.

Libertate – nu există aspirație mai mare decât libertatea. America știe asta și știți și voi. Și tot ce facem acum e să asigurăm libertatea.

Haideți să mergem înainte ca aliați, ca oameni ai luminii. Dumnezeu să ne protejeze pe toți, Dumnezeu să apere eroii ucraineni”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`