Prima pagină » Actualitate » Joe Biden, diagnosticat cu Covid-19. Care este starea de sănătate a președintelui SUA
Joe Biden, diagnosticat cu Covid-19. Care este starea de sănătate a președintelui SUA

Joe Biden, diagnosticat cu Covid-19. Care este starea de sănătate a președintelui SUA

18 iul. 2024, 08:40,
BZI.ro, în Actualitate

Președintele american Joe Biden, diagnosticat pozitiv cu Covid-19, a declarat miercuri că se simte „bine”. Cu toate acestea, această veste poate intensifica îngrijorările legate de vârsta și starea sa de sănătate, care au generat deja apeluri pentru retragerea sa din cursa pentru Casa Albă.

Purtătoarea de cuvânt a președintelui a afirmat că acesta este „complet vaccinat” și va „continua să își îndeplinească toate responsabilitățile” pe durata izolării, în timp ce face campanie pentru votul electoratului hispanic în Nevada.

„Voi continua să lucrez pentru poporul american”, a scris președintele pe X, după ce a fost văzut făcând un gest de încurajare cu degetul mare în sus în timp ce se îmbarca în Air Force One.

Joe Biden, diagnosticat cu Covid-19. Ce spune despre retragerea din cursa pentru Casa Albă

Întrebat marți de presa BET ce l-ar putea determina să se retragă, Biden, în vârstă de 81 de ani, a răspuns: „Dacă aș avea o problemă medicală care ar apărea, dacă niște medici ar veni la mine și mi-ar spune: ‘aveți o astfel de problemă'”.

Este pentru prima dată când Biden a sugerat posibilitatea de a-și abandona campania.

Anunțul infecției cu Covid-19 vine într-un moment crucial pentru Joe Biden, care se luptă pentru supraviețuirea politică după o prestație dezamăgitoare la dezbaterea de la sfârșitul lunii iunie cu Donald Trump, care a ridicat semne de întrebare asupra capacităților sale fizice și mentale.

Aproximativ douăzeci de membri ai Camerei Reprezentanților și un senator i-au cerut lui Biden să se retragă. Aceste apeluri au fost reluate cu intensitate după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump de sâmbătă, potrivit presei.

Conform ABC News, liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, și-a exprimat susținerea pentru retragerea lui Biden din cursă.

„Schumer a susținut ferm că ar fi mai bine pentru Biden, pentru Partidul Democrat și pentru țară dacă s-ar retrage”, a relatat un jurnalist al rețelei.

Echipa președintelui nu a negat explicit aceste afirmații, menționând doar că „dacă sursa ABC nu este senatorul Chuck Schumer sau președintele Joe Biden”, aceste informații sunt „pure speculații”.

Se cere retragerea lui Biden din cursa prezidențială

The Washington Post a relatat despre discuțiile între Joe Biden și Chuck Schumer, precum și cu liderul democraților din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, în cadrul cărora cei doi oficiali și-au exprimat îngrijorarea că Biden ar putea compromite majoritatea democratică la alegerile legislative din noiembrie.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, a declarat pentru AFP că președintele „le-a spus ambilor oficiali că el este candidatul democrat” și că intenționează „să câștige, abia aștept să lucrez” cu ei.

Mai devreme, miercuri, un alt lider democrat, politicianul californian Adam Schiff, a relansat apelurile pentru ca Biden să se retragă din cursa prezidențială, afirmând că se îndoiește că acesta va putea să-l învingă pe Donald Trump în noiembrie.

„O a doua președinție Trump ar submina cele mai importante fundamente ale democrației noastre”, a adăugat Schiff, devenind astfel cel mai important democrat care a făcut această solicitare public după dezbatere.

În acest context tensionat, oficialii Partidului Democrat au anunțat miercuri intenția de a accelera procesul de nominalizare a lui Biden printr-un sistem de vot anticipat, ale cărui detalii urmează să fie stabilite.

Acest sistem ar permite ca voturile să fie exprimate în prima săptămână a lunii august, în loc să se aștepte Convenția Democrată, care începe la Chicago pe 19 august, unde candidatul urmează să fie desemnat oficial pentru alegerile prezidențiale din 5 noiembrie împotriva lui Donald Trump.

Unii democrați au criticat vehement acest plan, susținând că este o modalitate de a forța candidatura lui Joe Biden, în ciuda îndoielilor privind adecvarea sa, fără a discuta alternativele posibile. Reprezentanții aleși intenționează să semneze o scrisoare de protest împotriva planului.

Vicepreședintele Kamala Harris este considerată favorită în cazul retragerii lui Biden, dar un sondaj recent arată că aproape două treimi dintre respondenți doresc ca președintele să se retragă.

Președintele Joe Biden a fost diagnosticat din nou cu Covid-19, după ce în pandemie a fost testat pozitiv de două ori la acest virus.

Comentarii
  • Se bat doi bosorogi pentru un post atat de important.
    Aia tineri asa cum e si la noi, nu au loc de hodorogi de genul.
    Merge-ti la pensie si lasa-ti oameni mai tineri sa conduca.

  • Daca te gandesti la unii care scriu ca tine”lasa-ti”,mai bine,lipsa!

  • unele scenarii

    erau ca
    se va face un atentat la Biden
    dupa care ,se va incerca din nou asasinarea lui Trump

  • Biden se simte bine !, doar i sa „recomandat” sa stea potolit dosit vreo 2, 3 săptămîni la umbră pe undeva in urma scandalului cu tentativa de asasinare a contracandidatului !
    Ar mai fi și problema că cu toate sfaturile si insistențele din partidul său și a sponsorilor că nu vrea nici în ruptul.capului sa renunțe la candidatură in folosul altui candidat mai în putere si cu șanse reale in fața lui Trump !
    Deci este foarte posibil sa vesem cum i se face brusc rău și daca nu a putut fi eliminat contracandidatul atunci elimina candidatul si punem.pe altul cum ar fi Gavin , Hitllery ori Kamila ! O sa vedem ce va decide Mordor Obama șeful din umbră

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
18 iulie 2024
18 iulie 2024