Prima pagină » International » Joe Biden, despre alegerile din SUA: „Acum este momentul să apăraţi democraţia”

Joe Biden, despre alegerile din SUA: „Acum este momentul să apăraţi democraţia”

08 nov. 2022, 11:00,
BZI.ro, în International

Astăzi, 8 noiembrie 2022, în Statele Unite ale Americii au loc alegerile pentru Congres, care sunt cruciale pentru următorii ani de mandat ai actualului preşedinte Jos Biden. În joc sunt 435 de posturi de deputat federal, 35 de fotolii senatorialr, 36 funcţii de guvernator statal, poziţii executive şi judiciare la nivel local şi statal. Până acum, milioane de cetățeni deja și-au exprimat votul.

Totodată, se vor schimba cele 88 dintre 99 de Camere legislative statale. Preşedintele Joe Biden a îndemnat americanii să meargă la urnele de vot să apere democraţia. Milioane de americani vor vota la alegerile electorale, fiind în joc echilibrul de putere din Congres.

Joe Biden, despre alegerile din SUA

Actualul preşedinte i-a îndemnat pe americani să participe la alegerile pentru Congres.

„Astăzi suntem într-un punct de cotitură, ne aflăm într-unul dintre acele momente care apare la fiecare trei sau patru generații. O simțim în oasele noastre că democrația noastră este în pericol și știm că e vremea ca tu să o aperi, să o păstrezi, să o protejezi, să o alegi. Va modela cum vor arăta următoarele două decenii. Democrația este pe buletinul de vot. Violența politică și intimidarea sunt în creștere în toată America. Și vă amintiți de 6 ianuarie, când mulțimea furioasă a luat cu asalt Capitoliul SUA, a atacat forțele de ordine, a vânat oficiali aleși și a ridicat o spânzurătoare pentru a-l spânzura pe vicepreședintele Pence. Cine naiba se cred? Oameni buni, nu uitați, puterea este în mâinile voastre”, a declarat Joe Biden.

Alegerile de astăzi pentru Congres sunt foarte importante pentru actualul preşedinte, care a fost ales datorită spijinului comunităţii afro-americane pe care a încercat să o mobilizeze din nou în ultimele zile. Donald Trump a făcut să crească suspansul în legătură cu o posiila anunţare a candidaturii sale la scrutinul prezidenţial din 2024. În acelaşi timp, Joe Biden a zis că va candida din nou în 2024, însă intenţia lui nu este susţinută de toţi politicienii, din cauza vârstei şi a lipsei sale de popularitate.

O fotografă din New York, Marisha Câmp, a arătat febra care stabate tabăra democrata

„Există un sentiment de urgenţă la dreapta, un sentiment că totul se prăbuşeşte şi există o datorie morală de a face ceva în privinţa asta… Această urgenţă, nu ştiu de ce, nu este simţită la fel de partea albastră, tabăra democraţilor”.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat ieri, 7 noiembrie 2022 că autorităţile nu au identificat „nicio ameninţare credibilă, specifică” din interior la adresa securităţii acestor alegeri.

Milioane de cetăţeni deja şi-au exprimat votul

După aceste alegeri se va reînoi întreaga Cameră a Reprezentanţilor şi o treime din Senat. Republicanii cred că vor obţine majoritatea nu doar în Camera Reprezentanţilor, ci şi în Senat, unde Partidul Democrat are o majoritate fragilă. Dacă vor câştiga, conservatorii au promis să vor verifica cu atenţie toate iniţiativele administraţiei Biden, inclusiv pe plan internaţional.

Vă aducem aminte că anterior, Evgheni Prigojin, supranumit şi „bucătarul lui Putin” a recunoscut pentru prima oară că a încercat să influențeze alegerile din Statele Unite, afirmând că va face acest lucru și pe viitor.

„Am intervenit în alegerile [din Statele Unite], continuăm să intervenim și o vom face și în viitor. Cu grijă, acuratețe, chirurgical și în modul nostru propriu, întrucât știm ce trebuie să facem”, a aformat el în comentarii postate pe Vkontakte de serviciul de presă al firmei sale de catering Concorde.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, Casa Albă nu a fost surprinsă de aceste comentarii, întrucât nu spun „nimic nou sau surprinzător”.

Alegerile din SUA vor schimba întreaga Cameră a Reprezentanţilor şi o treime din Senat. Mai mult sunt puse în joc multe funcţii importante la nivel local. De aceea, președintele Joe Biden a îndemnat cetățenii să se prezinte la urnele de vot într-un număr cât mai mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *