Președintele american Joe Biden a spus că SUA va apăra Taiwanul dacă China ar ataca, într-o aparentă abatere de la o politică de lungă durată. „Da, avem angajamentul de a face asta”, a spus el când a fost întrebat la o conferință dacă SUA ar apăra Taiwanul.
Dar un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat mai târziu unor instituții de presă din SUA că observațiile sale nu înseamnă o schimbare de politică.
SUA nu are legături diplomatice cu Taiwan dar le vinde arme
SUA practică de mult „ambiguitatea strategică” când vine vorba de problema spinoasă a apărării Taiwanului. Acest lucru a însemnat că SUA au fost în mod deliberat ambigue cu privire la ceea ce ar face dacă China ar ataca insula.
SUA nu are legături diplomatice oficiale cu Taiwan, dar vinde arme insulei ca parte a Actului său de relații cu Taiwan, care prevede că SUA trebuie să ajute Taiwanul să se apere. China vede Taiwanul ca o provincie separatistă, una pe care o poate lua înapoi cu forța într-o zi, dacă este necesar, în timp ce Taiwan susține că este un stat suveran. Tensiunile au crescut între cele două în ultimele săptămâni după ce Beijingul a zburat zeci de avioane de război în zona de apărare aeriană a Taiwanului.
Tensiunile militare China-Taiwan „cele mai grave din ultimii 40 de ani”
Tensiunile cu China sunt cele mai grave din ultimii 40 de ani, a declarat ministrul apărării din Taiwan, avertizând asupra riscului unei lovituri accidentale între cei doi.
Comentariile lui Chiu Kuo-cheng au venit după ce China a trimis un „ număr record” de avioane militare în zona de apărare aeriană a Taiwanului timp de patru zile consecutive. Taiwan se consideră un stat suveran. China, totuși, vede Taiwanul ca pe o provincie separatistă.
Nu a exclus posibila utilizare a forței pentru realizarea unificării. Deși avioanele chineze nu au fost zburate până la insulă, Chiu a avertizat că există riscul unei „rare greșite”. Zona de apărare aeriană a Taiwanului, pe care o monitorizează pentru amenințări, se întinde pe o zonă care acoperă strâmtoarea Taiwan și o mare parte a Chinei continentale. Ei consideră că avioanele care traversează o linie neoficială dintre China și Taiwan sunt o incursiune.
Militarii chinezi se pregătesc de război. Ordinul a fost dat de preşedintele Xi Jinping
Militarii chinezi se pregătesc de război în urma unui ordin dat de către preşedintele ţării, Xi Jinping. Liderul chinez le-a spus militarilor “să rămână în stare de alertă ridicată” şi le-a cerut să fie “absolut loiali, oneşti şi de încredere”.
Preşedintele chinez Xi Jinping le-a transmis militarilor să se pregătească de război. Declaraţia a fost făcută marţi cu ocazia unei vizite la o bază miliara din provincia Guangdong, potrivit agenţiei de stat Xinhua, citată de CNN. Acest anunţ vine în urma unor tensiuni între China şi SUA, mărul discordiei fiind problema Taiwanulului.
Forţele aeriene chineze a publicat acum câteva săptămâni o înregistrare video arătând bombardiere H-6, capabile să transporte încărcătura nucleară, simulând un atac împotriva ceea ce pare a fi baza Andersen a US Air Force din insula Guam.