Prima pagină » Actualitate » Joe Biden, convorbire telefonică cu președintele Klaus Iohannis
Joe Biden, convorbire telefonică cu președintele Klaus Iohannis

Joe Biden, convorbire telefonică cu președintele Klaus Iohannis

11 feb. 2022, 18:16,
BZI.ro, în Actualitate

Preşedintele american, Joe Biden, poartă, în momentul de față, o discuţie telefonică cu lideri transatlantici despre criza generată de concentrarea de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina, a anunţat Casa Albă, informează Reuters.

La discuţie vor participa liderii Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Poloniei, României, Marii Britanii, precum şi secretarul general al NATO şi preşedinta Comisiei Europene, precizează anunţul Casei Albe.

France Presse menţionează şi participarea preşedintelui Consiliului European. Este prima discuție din ultimele săptămâni la care este invitat și Klaus Iohannis.

Joe Biden vrea ca toți cetățenii americani din Ucraina să părăsească țara

Rusia a negat în mod repetat orice plan de invadare a deși a acumulat peste 100.000 de militari la graniță. În paralel, Joe Biden a transmis că toți cetățenii americani ar trebui să plece din Ucraina.

Rusia tocmai a început exerciții militare masive cu Belarusul vecin, iar Ucraina a acuzat Rusia că îi blochează accesul la mare.

Kremlinul spune că dorește să impună „linii roșii” pentru a se asigura că fostul său vecin sovietic nu se alătură NATO.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat joi că Europa s-a confruntat cu cea mai mare criză de securitate din ultimele decenii, pe fondul tensiunilor.  Departamentul de Stat al SUA a cerut americanilor din Ucraina să plece imediat.

„Cetățenii americani trebuie să plece acum (…) Nu e ca și cum ne-am confrunta cu o organizație teroristă. Ne confruntăm cu una dintre cele mai mari armate din lume. Este o situație foarte diferită și lucrurile pot să scape repede de sub control”, a estimat Biden.

El a indicat că situația actuală nu l-ar determina să trimită militari pentru a-i salva pe americanii care încearcă să părăsească Ucraina, adăugând că „dacă America și Rusia se apucă să tragă una asupra alteia”, se ajunge la un război mondial.

Președintele american și-a exprimat speranța că, dacă Vladimir Putin este „suficient de nesăbuit” pentru a decide o intervenție militară în Ucraina, va fi, pe de altă parte, „suficient de deștept” pentru a nu face nimic de natură să-i prejudicieze pe cetățenii americani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *