Prima pagină » International » Joe Biden anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina. Câte miliarde intră de data aceasta în buzunarul lui Zelenski
Joe Biden anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina. Câte miliarde intră de data aceasta în buzunarul lui Zelenski

Joe Biden anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina. Câte miliarde intră de data aceasta în buzunarul lui Zelenski

26 sept. 2024, 16:40,
Simona Ciobanu în International

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat joi, 26 septembrie, o creștere semnificativă a ajutorului militar acordat Ucrainei, incluzând un pachet de aproape 8 miliarde de dolari și noi proiectile cu rază lungă de acțiune, potrivit unui comunicat difuzat de France Presse.

Anunțul a fost făcut înaintea întâlnirii programate cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care va avea loc joi la Washington.

„Astăzi anunț o extindere a asistenței de securitate pentru Ucraina și alte măsuri suplimentare menite să sprijine eforturile acesteia de a câștiga războiul”, a declarat Biden în cadrul comunicatului.

Totuși, nu a fost menționată cererea recentă a Ucrainei de a primi autorizația de a folosi armamentul occidental pe teritoriul Rusiei.

Detalii despre noul ajutor militar

Din totalul ajutorului, 5,5 miliarde de dolari vor fi alocați înainte de finalul anului fiscal american, care se încheie luni. Restul de 2,4 miliarde de dolari vor proveni din Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei, care permite Statelor Unite să achiziționeze arme pentru Ucraina direct de la companii, evitând astfel retragerea din stocurile proprii.

Această sumă va fi folosită pentru furnizarea de sisteme antiaeriene, drone și muniții aer-sol, dar și pentru întărirea capacităților industriale de apărare ale Ucrainei și sprijinirea necesităților de întreținere și logistică, conform declarațiilor lui Biden.

În plus, Pentagonul va livra o baterie suplimentară de apărare aeriană Patriot și rachete Patriot recondiționate.

Bombardierele JSOW și pregătirea piloților

Pentru a îmbunătăți capabilitățile Ucrainei de a lansa atacuri la distanțe mari, Biden a anunțat includerea în pachet a muniției Joint Standoff Weapon (JSOW). Aceste bombe ghidate cu o rază de până la 130 km pot fi lansate de pe avioanele F-16, care au început recent să intre în dotarea Ucrainei.

De asemenea, președintele a ordonat extinderea programului de pregătire a piloților ucraineni pe F-16, cu scopul de a instrui încă 18 piloți anul viitor.

Tot joi, Biden a solicitat organizarea în Germania, în luna octombrie, a unui summit cu peste 50 de aliați ai Ucrainei.

„Voi convoca o reuniune la nivel de lideri a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei în Germania, luna viitoare, pentru a coordona eforturile susținătorilor Ucrainei în lupta împotriva agresiunii ruse”, a subliniat președintele.

Biden a reiterat angajamentul Statelor Unite de a oferi Ucrainei sprijinul necesar pentru a câștiga războiul.

Casa Albă a anunțat anterior că președintele Biden va vizita Germania între 10 și 13 octombrie, urmând ca apoi să călătorească în Angola.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024