Prima pagină » Actualitate » Joe Biden a fost validat de Congresul American ca noul președinte SUA, în pofida protestelor pro-Trump
Joe Biden a fost validat de Congresul American ca noul președinte SUA, în pofida protestelor pro-Trump

Joe Biden a fost validat de Congresul American ca noul președinte SUA, în pofida protestelor pro-Trump

07 ian. 2021, 11:03,
George Cristian în Actualitate

Congresul îl certifică pe Joe Biden ca președinte. Congresul i-a certificat pe Joe Biden și Kamala Harris drept următorii președinte și vicepreședinte ai SUA.

Voturile electorale au fost aprobate după ce atât Senatul, cât și Camera Reprezentanților au respins obiecțiile la voturile din statele Pennsylvania și Arizona. Sesiunea de procedură normală a Congresului a fost întreruptă miercuri, când susținătorii președintelui Trump au luat cu asalt clădirea Capitolului. Sesiunea a fost reluată și a continuat toată noaptea după ce clădirea a fost degajată.

Congresul confirmă victoria lui Biden

Congresul SUA a confirmat oficial victoria lui Joe Biden. Camera Reprezentanților SUA tocmai a votat 282-138 pentru a respinge o obiecție la voturile colegiului electoral din Pennsylvania. Senatul a respins deja o obiecție similară acolo.

Camera și Senatul vor continua să numere voturile rămase ale Colegiului Electoral necesare pentru certificarea lui Joe Biden drept următorul președinte american.

FBI a lansat un apel care solicită ajutor pentru „identificarea persoanelor care instigă activ violența în Washington DC”.

Solicită „sfaturi și mass-media digitală” referitoare la violența care a izbucnit miercuri în clădirea Capitolului SUA și în zona înconjurătoare.

Prima şedinţă a Congresului American a fost întreruptă

Prima şedinţă programată de Congresul American a fost întreruptă după ce manifestanţii pro Trump au intrat în clădirea Capitoliului. Confruntările au fost unele violente rezultând decesele a patru persoane.

Conform bbc.com, în urma protestelor desfășurate în Washington DC și-au pierdut viaţa patru persoane.Primarul DC Bowser și șeful poliției Robert Contee tocmai au ținut un preser despre protestul din Capitol Hill. Poliția din Washington DC spune că patru persoane au murit în timpul asaltului clădirii Capitol.

Autorităţile au spus că femeia care a fost împușcată făcea parte dintr-un grup de mai mulți indivizi care au forțat intrarea în camera House, care era încă în sesiune. Au fost confruntați cu ofițeri în civil, iar un ofițer a scos o armă și a împuşcat femeia.Femeia a fost dusă la spital și declarată decedată. Identitatea ei este reținută de autorități până când membrii apropiați sunt informați.

Mai multi oficiali de pe lângă Donald Trump și-au prezentat demisiile

Matt Pottinger, consilier adjunct la securitate națională, este ultimul oficial Trump care a demisionat.

Bloomberg News, care citează surse apropiate de Pottinger, a declarat că este „consternat de atacul de la Capitoliu și de incitarea protestatarilor de către Trump”, în timp ce surse au declarat pentru CNN că Pottinger a spus că „este foarte puțin de luat în considerare”.

Urmează, după rapoarte anterioare, că mulți alți membri ai personalului Casei Albe au demisionat, de asemenea, în urma haosului zilei.

Printre cei care au demisionat mai devreme sunt secretarul adjunct de presă Sarah Matthews, șeful de cabinet al primei doamne Melania Trump, Stephanie Grisham și secretarul social de la Casa Albă Rickie Niceta.

Liderul Senatului American a explicat că voturile nu vor fi contestate

Liderul majorității Senatului, Mitch McConnell, a declarat că crede că voturile altor state nu vor fi contestate.

Acest lucru se întâmplă după ce obiecțiile la rezultatele din Georgia, Nevada, Michigan, Arizona și Pennsylvania au fost respinse.

După votul din noiembrie, senatorul din Kentucky a susținut el însuși săptămâni în urmă afirmațiile nefondate ale lui Donald Trump în care alegerile au fost trucate.

Cu toate acestea, mai devreme miercuri, el a spus că încercările de a răsturna rezultatul alegerilor ar fi extrem de dăunătoare pentru democrația americană.

„Alegătorii, instanțele și statele, au vorbit cu toții … Această alegere nu a fost neobișnuit de apropiată. Doar în istoria recentă – [alegerile] din 1976, 2000 și 2004 – au fost cu toții mai apropiați decât aceasta.”

„Dacă aceste alegeri ar fi răsturnate prin simple acuzații ale părții pierzătoare, democrația noastră ar intra într-o spirală a morții. Nu am vedea niciodată întreaga națiune acceptând din nou alegeri. La fiecare patru ani ar fi o luptă pentru putere cu orice preț.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *