Prima pagină » Actualitate » Joe Biden a fost declarat câștigătorul alegerilor prezidențiale din SUA de către Colegiul Elector
Joe Biden a fost declarat câștigătorul alegerilor prezidențiale din SUA de către Colegiul Elector

Joe Biden a fost declarat câștigătorul alegerilor prezidențiale din SUA de către Colegiul Elector

15 dec. 2020, 08:13,
George Cristian în Actualitate

Preşedintele ales Joe Bidena avut o reacţie dura, luni, la atacurilor președintelui Donald Trump asupra legitimității victoriei sale, la câteva ore după ce a câștigat votul de la colegiul electoral, care oficial determină președinția SUA.

„În această bătălie pentru sufletul Americii, democrația a dominat”, a spus Biden într-un discurs în prime-time din orașul său natal, Wilmington, Delaware. „Acum este timpul să întoarcem pagina, așa cum am făcut de-a lungul istoriei noastre – să ne unim, să ne vindecăm”.

Joe Biden este declarat câștigătorul alegerilor prezidenţiale din SUA

Votul de luni al Colegiului Electorilor era, de obicei, o formalitate, dar în situaţia actuală a alegerilor prezidenţiale, și-a asumat o semnificație excesivă în lumina efortului extraordinar al lui Trump de a subverti procesul din cauza a ceea ce el a pretins că a fost o fraudă larg răspândită a alegătorilor la alegerile din 3 noiembrie.

California, cel mai populat stat american, i-a adus lui Biden peste cele 270 de voturi necesare pentru a câștiga Colegiul Electoral, atunci când cei 55 de electori ai săi au votat în unanimitate pentru el și pentru colegul său, Kamala Harris. Biden și Harris – prima femeie, prima persoană de culoare și primul american asiatic care va deveni vicepreședinte ales – vor fi depuse jurământ pe 20 ianuarie.

Într-un discurs de aproximativ 13 minute, Biden, fostul vicepreședinte democrat, a cerut unitate, exprimând în același timp încrederea că instituțiile democratice ale țării au avut în fața încercărilor lui Trump de a inversa rezultatul alegerilor.

„Flacăra democrației a fost aprinsă în această națiune cu mult timp în urmă”, a spus Biden. „Știm acum că nici măcar o pandemie sau un abuz de putere nu pot stinge acea flacără.”

Biden a subliniat că Trump și aliații săi au depus „zeci și zeci” de contestații legale la totalul voturilor fără succes, inclusiv un proces din Texas care a cerut Curții Supreme a SUA să invalideze rezultatele a patru state. Curtea, inclusiv trei numiți de Trump, a respins oferta fără disidențe săptămâna trecută.

Sistemul elector este unul vechi în SUA

Într-un sistem complicat datând din anii 1780, un candidat devine președinte SUA nu prin câștigarea votului popular, ci prin sistemul Colegiului Electoral, care alocă voturi electorale celor 50 de state și districtului Columbia pe baza reprezentării congresului. (Iată un grafic despre modul în care funcționează Colegiul Electoral.

În 2016, Trump a învins-o pe democratul Hillary Clinton, în ciuda faptului că a pierdut votul popular național cu aproape 3 milioane de voturi. Biden a câștigat votul popular în noiembrie cu mai mult de 7 milioane de voturi.

Alegătorii sunt, de obicei, loialiști ai partidului, care este puțin probabil să rupă rândurile, iar puțini observatori se așteptau ca votul de luni să modifice rezultatul alegerilor. Având în vedere că provocările juridice ale lui Trump se zbat, speranțele slabe ale președintelui de a se agăța de putere stau în convingerea Congresului să nu certifice votul Colegiului Electoral într-o sesiune specială din 6 ianuarie – un efort, cu toate că sigur eșuează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *