Prima pagină » International » Joe Biden a fost ales al 46-lea președinte al Statelor Unite

Joe Biden a fost ales al 46-lea președinte al Statelor Unite

07 nov. 2020, 18:32,
Cristian ZAVASTIN în International

Joe Biden va deveni al 46-lea președinte al Statelor Unite, conform proiecțiilor anunțate de mai multe canale media, între care CNN și Associated Press, făcute după calcularea voturilor obținute de candidatul democrat în statul Pennsylvania. Acest stat îi aduce lui Joe Biden scorul electoral necesar accederii în funcția de la Casa Albă.

Joe Biden, care avea 253 de voturi electorale, a câștigat scrutinul din Pennsylvania, obținând încă 20 de voturi electorale, astfel încât democratul depășește pragul de 270 de voturi necesar pentru a-i fi proclamată victoria.

Kamala Harris devine, la rândul ei, prima femeie vicepreședinte din istoria SUA.

Democratul Joe Biden s-a declarat onorat că americanii l-au ales să conducă ţara, într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter, transmite Reuters. Biden a avertizat că îl aşteaptă o muncă grea, dar a promis să fie preşedintele tuturor americanilor.

„America, sunt onorat că m-ai ales pentru a conduce marea noastră ţară. Ne aşteaptă o muncă grea, dar vă promit: voi fi preşedintele tuturor americanilor – fie că aţi votat pentru mine, fie că nu. Voi păstra încrederea pe care v-aţi pus-o în mine”, a scris fostul vicepreşedinte american pe contul său de Twitter.

Donald Trump susţine că a câştigat alegerile prezidenţiale „la diferență mare“

Preşedintele în funcţie al SUA, Donald Trump, a declarat, sâmbătă, că a câştigat detaşat scrutinul prezidenţial, deşi Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat, este pe primul loc şi se apropie de confirmarea victoriei.

„Am câştigat aceste alegeri, la diferenţă mare”, a declarat Donald Trump, prin Twitter. Mesajul a fost etichetat de platforma de microblogging Twitter, care precizează că rezultatul scrutinului nu a fost anunţat oficial.

Avocaţii preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump vor susţine sâmbătă o conferinţă de presă la 11:30 ora locală (16:30 GMT) în oraşul Philadelphia, statul Pennsylvania, unde continuă numărătoarea voturilor, transmite EFE, iar AFP relatează că Trump a ajuns sâmbătă dimineaţă la clubul său de golf din Sterling, statul Virginia, prima sa ieşire după scrutinul prezidenţial de marţi.

Trump a anunţat pe Twitter că va avea loc „o mare conferinţă de presă” în Philadelphia, la Four Seasons Total Landscaping, care este o companie de grădinărit, şi de aceea nu se ştie dacă preşedintele republican a greşit sau dacă într-adevăr conferinţa de presă va avea loc acolo.

Joe Biden: „Suntem pe cale să depăşim 300 de voturi ale Colegiului electoral federal“

Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat, a declarat vineri seară (sâmbătă dimineaţă, ora României), că este încrezător în câştigarea scrutinului prezidenţial din Statele Unite cu o majoritate clară.

„Nu avem încă o declaraţie finală a victoriei, dar cifrele ne spun că este clar. Vom câştiga această cursă electorală. Priviţi ce s-a întâmplat. Acum 24 de ore, eram în urmă în statul Georgia, acum avem avans şi vom câştiga acest stat. Acum 24 de ore, eram în urmă în Pennsylvania şi vom câştiga în Pennsylvania. Avem avans, vom câştiga în Arizona, vom câştiga în Nevada, ne-am dublat avansul în Nevada”, a declarat Joseph Biden, într-un discurs rostit din Wilminton, Delaware.

„Suntem pe cale să depăşim 300 de voturi ale Colegiului electoral federal. Şi priviţi cifrele la nivel naţional. Vom câştiga această cursă cu o majoritate clară, cu naţiunea care ne susţine”, a afirmat Joseph Biden.

Joe Biden vorbește despre acţiuni în combaterea pandemiei, în relansarea economiei

Candidatul democrat a pledat pentru depăşirea clivajelor puternice din politică, subliniind că, în calitatea de preşedinte, va avea sarcina de a reprezenta „întreaga naţiune”.

„Poate că suntem oponenţi, dar nu suntem inamici. Suntem americani. Nu am fost niciodată mai optimist în legătură cu viitorul acestei naţiuni. Nu există niciun motiv pentru care să nu putem deţine controlul în secolul 21. Trebuie doar să ne amintim cine suntem”, a menționat Joe Biden.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *