Prima pagină » International » Joe Biden a folosit primul său drept de veto prin care a blocat o lege împotriva practicilor „woke” – VIDEO
Joe Biden a folosit primul său drept de veto prin care a blocat o lege împotriva practicilor „woke” - VIDEO

Joe Biden a folosit primul său drept de veto prin care a blocat o lege împotriva practicilor „woke” – VIDEO

20 mart. 2023, 23:19,
în International

Președintele american Joe Biden a respins luni o propunere republicană de a împiedica managerii fondurilor de pensii să își bazeze deciziile de investiții pe factori precum schimbările climatice, în primul său veto din timpul președinției, informează agenția Reuters.

„Tocmai am refuzat prima mea lege”, a spus Biden într-un tweet care anunță mutarea.

„Această lege ți-ar pune în pericol economiile pentru pensii, făcând ilegală luarea în considerare a factorilor de risc pe care republicanii din Casa MAGA nu-i plac. Managerul dvs. de plan ar trebui să fie capabil să vă protejeze economiile câștigate cu greu – indiferent dacă reprezentantului Marjorie Taylor Greene îi place sau nu”, a adăugat el, referindu-se la congresmanul republican din Georgia.

Acesta a schimbat o regulă din epoca fostului președinte Trump

Administrația Biden a emis anterior o regulă care afirmă că administratorii de bani pot cântări schimbările climatice și alți factori ESG (investițiile în mediu, social și guvernanță) atunci când iau decizii pentru investiții de pensie în numele clienților.

Acesta a înlocuit o regulă din epoca fostului președinte Trump, conform căreia administrația Biden a spus că descurajează luarea în considerare a factorilor ESG „chiar și în cazurile în care este în interesul financiar al planurilor de a lua în considerare astfel de considerente”.

Camera controlată de GOP a adoptat proiectul de lege pentru a anula regula Biden, iar Senatul a votat miercuri să trimită proiectul la biroul lui Biden cu 50-46 de voturi.

Doi democrați ai Senatului, senatorul Joe Manchin (W.Va.) și Jon Tester (Mont.) s-au alăturat republicanilor pentru a se opune politicii administrației Biden, spunând că au considerat că este un caz de depășire a guvernului care ar impune o agendă politică privind pensionarea americanilor.

„Președintele a respins proiectul de lege care pune în pericol economiile”

Casa Albă a spus anterior că Biden va pune veto asupra legislației dacă ar fi adoptată de Congres. Într-o declarație de politică administrativă, Casa Albă a remarcat că regula nu a fost un mandat, ci are scopul de a se asigura că managerii planurilor de pensionare recunosc că factorii legați de ESG pot fi relevanți în analiza deciziilor de investiții.

„Președintele a respins proiectul de lege care pune în pericol economiile câștigate cu greu de polițiști, pompieri, profesori și alți muncitori – toți în serviciul unei ideologii republicane extreme, MAGA”, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robyn Patterson, potrivit thehill.com

Este puțin probabil ca Congresul să poată trece peste veto-ul lui Biden, deoarece ar necesita sprijinul a două treimi din ambele camere. Legislația și dreptul de veto ulterior al lui Biden fac parte dintr-o dezbatere mai largă asupra investițiilor ESG. Opoziția față de această practică a devenit un punct de accent pentru mulți conservatori, care o văd ca parte a unei agende mai ample „woke” în rândul democraților, care încalcă drepturile americanilor de a lua propriile decizii.

„Acest drept de veto al președintelui Biden vine direct împotriva intereselor poporului american și creează încă o dată o lacună ilegitimă pentru companii precum BlackRock, State Street și Vanguard pe care să o exploateze pentru a pune politica peste profit cu dolari americani din pensii”, a spus Will Hild, director executiv al Consumers’ Research, un grup care a condus politicile ESG ale opoziției.

„Este dezamăgitor să văd că această administrație folosește pensiile americanilor harnici pentru a promova politica progresistă, mai degrabă decât pentru a se asigura că americanii sunt în siguranță financiar”, a spus Hild.

„Biden a folosit primul său drept de veto pentru a respinge consensul majorității bipartizane”

Susținătorii investițiilor ESG spun că respectarea acestor principii permite oamenilor să facă bani, să aibă un impact pozitiv asupra lumii din jurul lor și să evite unele riscuri financiare cauzate de schimbările climatice. Băncile, firmele de investiții și administratorii de bani spun, de asemenea, că cererea consumatorilor pentru oferte de investiții ESG a crescut constant în ultimii ani.

„Astăzi, președintele Biden a folosit primul său drept de veto pentru a respinge consensul majorității bipartizane în Camere și Senat, conform căruia economiile de pensie ale americanilor ar trebui investite pentru a obține cel mai bun profit, nu pentru a sprijini o agendă politică”, a spus senatorul Mike Braun (R-Ind), un autor principal al proiectului de lege care a fost respins de veto, a declarat într-o declarație, acuzându-l pe Biden că „se dublează în privința prioritizării unei agende progresive față de pensionările americanilor și voinței Congresului”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 august 2024
06 august 2024