Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Jocurile video sunt benefice pentru sănătatea mintală
Jocurile video sunt benefice pentru sănătatea mintală

Jocurile video sunt benefice pentru sănătatea mintală

17 nov. 2020, 13:49,
BZI.ro, în Sanatate

Desi jocurile video sunt adesea învinovățite pentru efectele lor dăunătoare asupra sănătății, un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Oxford arată că acestea pot avea în cele din urmă un impact pozitiv asupra sănătății mintale. Aceste rezultate vin la momentul potrivit, deoarece multe țări din întreaga lume au ales să reinpune carantina în încercarea de a limita răspândirea Covid-19.

Acesta este primul studiu de acest gen care nu privește timpul de joc raportat de jucătorii înșiși, ci timpul real de joc oferit de doi giganți din industrie, Electronic Arts și Nintendo. Cercetătorii au analizat comportamentele jucătorilor pentru două jocuri video deosebit de populare in lume, „Plants Vs Zombies: Battle for Neighborville” și „Animal Crossing: New Horizons”, apoi au cerut celor 3.274 de jucători să răspundă la un sondaj.

Jocurile video sunt benefice pentru sănătatea mintală

Împotriva tuturor așteptărilor, oamenii de știință au descoperit că jocurile video sunt departe de a fi dăunătoare sănătății, dimpotrivă. Ar avea chiar un impact pozitiv asupra sănătății mintale a jucătorilor și ar fi benefice pentru bunăstarea lor morala. Dacă timpul petrecut jucând a fost sinonim cu bunăstarea, cu atât mai mult experiențele din timpul jocului au fost asociate cu un impact pozitiv asupra sănătății mintale. În plus, cercetătorii au observat că legătura socială cu ceilalți prin joc era asociată și cu noțiunea de bunăstare.

„Rezultatele noastre arată că jocurile video nu sunt neapărat rele pentru sănătatea ta; există și alți factori psihologici care au un efect semnificativ asupra bunăstării unei persoane. De fapt, jocurile pot fi o activitate care are impact pozitiv asupra sănătății mintale a oamenilor – și reglementarea jocurilor video ar putea elimina aceste beneficii de la jucători”, spune profesorul Andrew Przybylski, autorul principal al studiului, potrivit Doctissimo.

Cu toate acestea, observăm diferențe semnificative în funcție de jucători. Cercetătorii indică faptul că cei care experimentează o adevărată plăcere a jocului tind să aibă o bunăstare crescută; ceea ce nu este cazul jucătorilor care apelează la jocuri video pentru a scăpa de o lume reală care nu îi satisface.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *