Prima pagină » Stiri si curiozitati » Jocuri de cuvinte pentru îmbunătățirea dicției. Expresii alambicate din limba română

Jocuri de cuvinte pentru îmbunătățirea dicției. Expresii alambicate din limba română

09 iun. 2022, 11:11,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Cauți jocuri de cuvinte pentru îmbunătățirea dicției? Ai ajuns în locul potrivit! În acest articol, ți-am pregătit cele mai amuzante și alambicate expresii, care te vor ajuta să ai un discurs clar și coerent.

Modul în care pronunți cuvintele, dar și ritmul vorbirii, tonalitatea și chiar siguranța în exprimare îți trădează personalitatea. Din fericire, calitatea dicției se cultivă în timp, constituind un atu într-o multitudine de situații, și anume în dicuțiile de zi cu zi, pe care le porți la școală, la locul de muncă, la un examen, la un interviu sau la o conferință. Fie că ești sau nu actor, este necesar să știi cum să captezi atenția auditoriului și, tocmai de aceea, ar fi bine să faci, de câteva ori pe săptămână (dacă nu, chiar zilnic), exerciții de dicție.

Jocurile de cuvinte pe care le vei descoperi în rândurile care urmează, te vor ajuta să fii din ce în ce mai clar în exprimare.

mai multe litere din lemn

Modul în care pronunți cuvintele, dar și ritmul vorbirii, tonalitatea și chiar siguranța în exprimare îți trădează personalitatea.

Jocuri de cuvinte pentru îmbunătățirea dicției

Rostește următoarele expresii în fiecare zi, la început mai rar, iar mai apoi într-un ritm alert și ai grijă să o faci clar și coerent. Repetă fiecare frază de trei ori.

Capra neagră-n piatră sare. Piatră crapă-n patru. Crapă capul caprei negre precum piatră crapă-n patru. Piatra crapă capul caprei în patru, cum a crăpat şi capra piatra în patru. Capra neagră calcă-n piatră, Piatră mare crapă-n patru. Aşa să crape capul caprei, Cum a crăpat piatra-n patru.

Boul breaz bârlobreaz, lesne-a spune boul breaz bârlobreaz, dar mai lesne-a dezbârlobrezi bârlobrezitura boului breaz bârlobreaz din boii bârlobrezenilor.

O mierliţă fuflendiţă fuflendi-fuflendăriţă nu poate să fuflendească fuflendi-fluflendăreasacă pe mierloiul fuflendoiul fuflendi-fluflendăroiul. Dar mierloiul fuflendoiul fuflendi-fluflendăroiul poate ca să fuflendească fuflendi-fluflendăreasacă pe mierliţa fuflendiţa fuflendi-fuflendăriţă.

Pilă-n pungă, pungă-n pilă, pilalău cu pila lungă pilește pila pilii cu pila lungă pe dunga pilii până când pungă-n pilă a pilit pila pilită-n dungă.

Până când a cărămidărit cărămidarul pe cărămidăriţă, a cărămidărit cărămidăriţa pe cărămidar.

o mama care face exerciții cu un copil

„Boul breaz bârlobreaz, lesne-a spune boul breaz bârlobreaz, dar mai lesne-a dezbârlobrezi bârlobrezitura boului breaz bârlobreaz din boii bârlobrezenilor.”

Capra neagră calcă-n clinci. Clinciul crapă-n cinci, crape capul caprei-n cinci, precum a crăpat clinciul-n cinci.

O coropişniţă şi`un coropişniţoi se coropişniţeau la noi pe gunoi. Nu coropişniţa coropişniţea pe coropişniţoi ci coropişniţoiul coropişniţea pe coropişniţă.

Fofiţă fondofirliţă, forofifo – fenderliţă şi fifoi fondofirloi, forofifo – fenderloi.

Ceea ce cerea celebrul Cicero gemând geniilor degenerate, N-au acceptat-o Cezar şi ceata ingenioșilor cetăţeni certaţi cu cerinţele cercurilor centrale.

Un cocostârc s-a dus la descocostârcărie, unde se descocostârcăreau şi alţi cocostârci nedescocostârcăriţi, ca să se descocostârcărească de cocostârcăria lui.

Când mă gândesc că te gândeşti că mă gândesc la tine gândeşte-te că mă gândesc că te gândeşti la mine.

Un moş cu un coş, În coş – un cocoş. Moşul cu coşul, Coşul cu cocoşul.

Unilateralitatea colocviilor desolidarizează conştinciozitatea energeticienilor care manifestă o imperturbabilitate indiscriptibilă în locul nabucodonosorienei ireproşabilităţi.

O babă bălană mănâncă o banană babană.

O mierliță fuflendiță fuflendi-fuflendariță nu poate să fuflendească fuflendi-fluflendărească pe mierloiul fuflendoiul fuflendi-fluflendaroiul. Dar mierloiul fuflendoiul fuflendi-fluflendaroiul poate că să fuflendească fuflendi-fluflendărească pe mierlița fuflendița fuflendi-fuflendărița.

Tot am zis şi-am zis, c-oi zice, Dar de zis eu n-am mai zis. Nici n-am zis, nici n-oi mai zice, C-am să zic, c-am zis, c-oi zice.

Bucură-te cum s-a bucurat Bucuroaia de bucuria lui Bucurel care s-a întors bucuros de la Bucureşti.

Pentru a-ți îmbunătăți vocabularul, poți încerca să joci Fazan, fie că ești copil, fie că ești adult.

un copil și o mamă care stau pe pat

„O babă bălană mănâncă o banană babană.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *