Prima pagină » Business în România » Jobul din România care este plătit cu 3000 de euro dar nu se găsesc muncitori! Patronii sunt disperați

Jobul din România care este plătit cu 3000 de euro dar nu se găsesc muncitori! Patronii sunt disperați

13 mai 2024, 11:46,
în Business în România

În economia românească, agricultura reprezintă un alt sector vital care se confruntă cu o mare nevoie de angajați. Fermierii raportează dificultăți în găsirea persoanelor dispuse să conducă tractoarele, chiar și în condițiile în care salariile oferite în acest domeniu pot ajunge până la 3.000 de euro. Conform celor mai recente date, România are nevoie de cel puțin 400 de tractoriști.

În altă ordine de idei vedem cum în ultimii zeci de ani au fost distruși piloni importanți din această industrie. Fiecare partid care a fost la putere nu a făcut nimic pentru miile de fermieri. Vedem cum și grânele din Ucraina inundă piața de profil din țară, în pofida faptului că politicienii și-au luat angajamentul că țara este doar una de tranzit.

Salarii de 3000 de euro în România pentru acest job

Este un job în România în care poți câștiga și 3000 de euro, dar patronii se plâng că nu găsesc muncitori care să se califice pentru ocupația de tractorist. Cu toate acestea, nici măcar salariile comparabile cu cele din Vest nu reușesc să atragă tinerii să opteze pentru această profesie, conform plângerilor fermierilor. Salariile tractoriștilor încep de la 3.000-4.000 de lei, dar există lucrători care pot câștiga chiar și până la 14.000 de lei net, în funcție de utilajul pe care îl operează. Cele mai mari salarii în acest domeniu sunt înregistrate în regiunea Ardealului, conform Termene.ro.

Problema lipsei de tractoriști în ferme se datorează mai multor factori, potrivit aceluiași studiu. Persoanele mai în vârstă nu sunt familiarizate cu noile utilaje, tinerii nu mai sunt atrași de această meserie, iar instituțiile de învățământ specializat nu îi pregătesc suficient pe elevi pentru acest domeniu. Majoritatea școlilor agricole se găsesc în Botoșani, Buzău, Iași și Teleorman, dar mulți elevi afirmă că nu își doresc să își continue cariera în agricultură, ci preferă să finalizeze doar studiile liceale.

România dispune de o suprafață agricolă totală de aproximativ 14,7 milioane de hectare, dintre care doar 10 milioane de hectare sunt utilizate pentru terenuri arabile.

Comisarul pentru agricultură vine în România

Janusz Wojciechowski, Comisarul european pentru agricultură, va fi prezent în România pentru întâlniri cu prim-ministrul Marcel Ciolacu și ministrul Florin Barbu. Pe lângă aceste întâlniri, agenda sa include discuții cu reprezentanții Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și cu asociațiile fermierilor, care au anunțat proteste în legătură cu legislația privind arenda, neplata subvențiilor promise pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina și probleme legate de sistemul antigrindină, printre altele.

Wojciechowski va sosi în portul Constanța, va vizita Crama Rasova și va lua parte la vizite la proiecte finanțate de Uniunea Europeană. În cadrul discuțiilor cu Marcel Ciolacu și Florin Barbu, se va discuta despre implementarea planului strategic PAC al României, care are ca scop direcționarea a aproximativ 15 miliarde de euro din fondurile UE către fermieri și comunitățile rurale din România.

Conform datelor prezentate de autoritățile UE, România a devenit un producător important în sectorul agroalimentar în ultimul deceniu, iar exporturile din acest domeniu au generat un excedent net de 2,7 miliarde de euro în 2023. Așadar, agricultura din România duce lipsă de acești muncitori care pot obține pentru jobul dorit și 3000 de euro. Vom vedea și dacă vizita Comisarului european pentru agricultură va avea un impact real sau dacă e doar o vizită de imagine, așa cum ne-am obișnuit în acești ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024