La peste 1.500 de metri altitudine, deasupra padurilor de conifere, gasim jneapanul (Pinus mugo), jepul sau pinul tarator, un arbust cu aspect de tufa, care are o reala valoare terapeutica. Tot sub denumirea de jneapan mai exista si Juniperus communis, dar si Pinus montana.
Principiile active sunt continute in muguri si cetina. Pentru mugurii de jneapan, perioada optima de recoltare este martie-aprilie, atunci cand ei nu sunt desfacuti. Recoltarea se face manual, rupandu-se mugurii impreuna cu ramurica de sustinere de pe ramurile laterale.
Recoltarea cetinei se poate face din mai pana in octombrie. Se taie cam o treime din ramuri pentru ca arbustul sa se poata regenera.
Mugurii de pin alina durerile de reumatism. Vezi si beneficiile altor muguri
Substante active
Mugurii si ramurile cu cetina contin un ulei volatil, tanin, rezine, vitamina C si substante minerale. Prin distilare cu vapori de apa se obtine uleiul volatil, galbui, cu miros placut si gust la inceput dulceag, apoi amar arzator.
Beneficiile terapeutice
1. Leac in bolile articulare
Extractul de mugur de jneapan are o puternica actiune antiinflamatoare, fiind util in majoritatea afectiunilor articulare, cu precadere in artroza.
Administrat singur sau in asociere in diverse scheme terapeutice determina ameliorarea durerilor si regresia modificarilor survenite la nivelul articulatiilor. De asemenea, stimuleaza formarea de tesut osos si cartilaginos.
2. Curata caile respiratorii
Uleiul volatil continut este un antiseptic de exceptie al cailor respiratorii fiind benefic in bronsite (efect expectorant), traheite, traheobronsite, astm.
3. Combate infectiile urinare
Jneapanul este un dezinfectant al cailor urinare, fiind benefic in pielite (inflamatii ale mucoasei rinichiului), cistite, uretrite, distrugand o serie de germeni patogeni. Deoarece are calitati diuretice, poate fi folosit cu succes in calculoza renala.
4. Bun in boli de piele
In dermatologie, jneapanul are multiple utilizari: eczeme zemuinde infectate, infectii ale pielii, plagi, rani, tenuri iritate inrosite.
5. Relaxeaza inima
Acest arbust are efecte calmante asupra inimii. De aceea daca aveti nevoie sa va calmati sau sa va relaxati inima, faceti bai calde in care puneti cateva ramuri de jepi, spalate in prealabil.
Modalitati de administrare
1. Extractul de muguri de jneapan
Se administreaza cate 50 de picaturi, de 3 ori pe zi, cu putina apa, in cazul reumatismului cronic, artrozei, artrozei vertebrale, coxartrozei si gonartrozei.
Este benefic in ameliorarea simptomelor ce acompaniaza fenomenele dureroase (insomnie si nervozitate), cat si in consolidarea fracturilor si osteoporoza.
2. Ceaiul de muguri de jneapan
Se prepara astfel: se pune o lingurita de muguri in 250 ml apa clocotita, se acopera 15 minute si se strecoara. In cazul afectiunilor respiratorii mentionate se consuma 3 cani pe zi. La fel se poate folosi in cazul inflamatiilor renale.
3. Decoctul de jneapan
Se obtine din doua lingurite de muguri sau cetina maruntita la 250 de ml apa, care se fierbe 10 minute. Strecurati cu grija si beti cate doua cani pe zi daca suferiti de reumatism, artroze, osteoporoza, bronsite, infectii urinare.
4. Ulei volatil de jneapan
Pentru tratarea laringitei si traheitei se fac inhalatii cu o lingurita de ulei volatil, turnat intr-un vas cu 1 litru de apa in clocot.
5. Bai cu muguri si cetina de jneapan
Baile sunt benefice pentru inima dar au efect si in afectiunile articulare. Impotriva reumatismului si gutei se pot face bai cu muguri si ace, cam 250 grame la o baie sau se pot frectiona partile dureroase cu ulei volatil.
6. Inhalatii
Afectiunile respiratorii pot fi tratate si inhaland aburii care rezulta de la ceaiul de jneapan. Bolnavul isi acopera capul cu un prosop si inspira pe gura aburul timp de 10 minute. Se repara de 2-3 ori pe zi.
7. Sirop de jneapan
4-5 linguri de muguri se pun in 250 ml apa si se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoara lichidul. Se adauga 150 g zahae si se fierbe pana are consistenta unui sirop. Pastrati-l in sticlute mici, in loc intunecat si racoros.
Se ia cate o lingurita diluata la un pahar de apa, de 3 ori pe zi, in laringite, traheite, bronsite, pielite, cistite, uretrite, litiaza renala.