Prima pagină » Actualitate » Jens Stoltenberg a convocat o reuniune de urgență cu ambasadorii statelor NATO

Jens Stoltenberg a convocat o reuniune de urgență cu ambasadorii statelor NATO

16 nov. 2022, 10:43,
în Actualitate

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg va face declaraţii de presă, în urma şedinţei de urgenţă a NATO, care are loc în această dimineaţă, de la ora 10.00, ora Poloniei. Şeful NATO a convocat o reuniune de urgență cu ambasadorii statelor NATO, după ce două rachete au căzut pe teritoriul Poloniei.

Ambasadorii NATO se vor întâlni la cererea Poloniei, în baza Articolului 4 al Alianţei, au declarat pentru Reuters doi diplomaţi europeni. În conformitate cu Articolul 4 din tratatul fondator al NATO, membrii pot ridica orice problemă de îngrijorare, în special legată de securitatea unei ţări membre. Unul dintre diplomaţi a declarat că Alianţa va acţiona cu prudenţă şi că are nevoie de timp pentru a verifica modul exact în care s-a produs incidentul.

Reuniune de urgență a NATO, după ce două rachete au căzut pe teritoriul Poloniei

Astăzi va avea loc o reuniune de urgenţă cu ambasadorii statelor membre NATO pe tema incidentului din sud-estul Poloniei.

„Va fi organizată o reuniune de urgenţă în această dimineaţă, la Bruxelles, pentru a discuta despre acest „incident tragic”, a declarat Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a NATO.

Potrivit unui comunicat emis de Alianţa Nord-Atantică, rezultatele discuţiilor vor fi prezentate într-o conferinţă de presă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că a discutat cu preşedintele polonez Andrzej Duda despre explozia din estul ţării de marţi seară.

„Am transmis condoleanţe pentru pierderea de vieţi. NATO monitorizează situaţia şi aliaţii se consultă îndeaproape. Important ca toate faptele să fie stabilite”, a scris secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice”, a spus Jens Stoltenberg pe Twitter.

Guvernul de la Varşovia a confirmat căderea unei rachete ruseşti pe teritoriul Poloniei

Ministerul de Externe polonez a confirmat în noaptea de marţi spre miercuri că un „proiectil de fabricaţie rusă” a ajuns pe teritoriul său, ucigând două persoane.

„La 03:40 p.m. (02:40 p.m. GMT), în satul Przewodow (…), un proiectil de fabricaţie rusă a căzut, ucigând doi cetăţeni ai Republicii Polone”, potrivit unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al ministerului, Lukasz Jasina.

Ca reacţie la acest incident, ambasadorul Rusiei a fost convocat la Ministerul de Externe de la Varşovia. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că nu are informaţii despre incidentul din Polonia.

Ministerul rus al Apărării a negat, marţi seară, informaţiile potrivit cărora rachete ale armatei ruse ar fi căzut pe teritoriul Poloniei, denunţând o „provocare” menită să amplifice conflictul din Ucraina.

„Nu au fost lansate atacuri ruse asupra ţintelor situate în apropierea frontierei de stat dintre Ucraina şi Polonia. Resturile metalice depistate la faţa locului nu au nicio legătură cu armele ruse. Este o provocare deliberată care are rolul escaladării crizei”, a comunicat Ministerul rus al Apărării.

Trei oficiali americani, care au vorbit cu Associated Press sub rezerva anonimatului, au declarat că evaluările preliminare au sugerat că racheta a fost lansată de forțele ucrainene în timpul bombardamentului rusesc asupra infrastructurii energetice din Ucraina.

Reuniunea de urgență a NATO a fost convocată după ce o explozie produsă în Polonia, în apropiere de graniţa cu Ucraina, care ar fi fost provocată de o rachetă rusească rătăcită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *