Prima pagină » International » Jeleurile pot fi periculoase! Un bărbat a decedat din cauza consumului acestora

Jeleurile pot fi periculoase! Un bărbat a decedat din cauza consumului acestora

24 sept. 2020, 21:00,
Bianca Rebegea în International

Jeleurile par prietenoase, însă în cantități mari devin fatale. Acest lucru s-a întâmplat în cazul unui bărbat, muncitor în construcţii din statul american Massachusetts, care a mâncat zilnic jeleuri cu extract de lemn dulce și, din această cauză, a decedat. Numele bărbatului nu a fost făcut public, dar este cunoscut faptul că avea 54 de ani și nutrea o pasiune pentru jeleuri, mai ales pentru cele care conțin lemn dulce.

Astfel, bărbatul a intrat brusc în stop cardiac într-un restaurant de tip fast-food, neprezentând niciun simptom înainte. Cazul bărbatului a fost descris în New England Journal of Medicine, iar medicii au arătat că acidul glicirizic prezent în lemnul dulce ar fi de vină pentru decesul lui

„Am înţeles că acest pacient avea o dietă nesănătoasă şi mânca o mulţime de bomboane. Este posibil ca afecţiunea sa să fi fost legată de consumul de bomboane?” s-a întrebat doctorul Elazer R Edelman.

Jeleurile pot fi periculoase! Un bărbat a decedat din cauza consumului acestora

Medicul a explicat că studiile au revelat că acidul glicirizic – ingredientul activ din lemnul dulce – poate duce la  „hipertensiune, hipokaliemie, alcaloză metabolică, aritmii fatale şi insuficienţă renală” – la acest pacient fiind observate toate.

Hipokaliemia constă în diminuarea cantităţii de potasiu din sângele unei persoane, până ajunge la un nivel periculos de scăzut.

Totodată, pacientul a decis recent că are nevoie de o schimbare și a ales jeleurile cu extract de lemn dulce, în detrimentul jeleurilor cu fructe de pădure, pe care le consuma cu câteva săptămâni înainte de moartea sa.

Andrew L Lundquist, un alt medic, a confirmat în articol că lemnul dulce a fost de vină pentru moartea bărbatului.

„Investigaţiile ulterioare au indicat trecerea recentă la dulciuri pe bază de lemn dulce drept cauza probabilă a hipokaliemiei sale”, a declarat acesta.

Ce este lemnul dulce?

Lemnul dulce este o plantă nativă din Europa şi Asia şi este cunoscută de secole pentru utilizarea să atât în scop medicinal, cât şi ca îndulcitor pentru diverse băuturi sau dulciuri. Plantă este cunoscută ştiinţific sub denumirea de Glycyrrhiza glabra, iar numele sau deriva de la cuvintele greceşti „glycos”= dulce şi „rhiza”= rădăcina, datorită glicirizinei, o componentă a rădăcinii de lemn dulce, care este de 50 de ori mai dulce decât zahărul. Alţi compuşi bioactivi sunt: cumarina, polizaharidele, izoflavonele, fitosterolii.

Lemnul dulce are și beneficii

Calmarea afecţiunilor gastrointestinale: datorită proprietăţilor antiinflamatoare şi imunosupresoare ale acidului glicirizic, rădăcină de lemn dulce s-a dovedit utilă în afecţiuni precum: intoxicaţii alimentare, ulcer gastric, gastrite sau arsuri.

Reducerea stresului: lemnul dulce contribuie la echilibrul funcţiei glandelor suprarenale, responsabile de producerea cortizolului, hormonul care gestionează stresul în organism.

Sindromul premenstrual şi menopauza: izoflavonele din rădăcină de lemn dulce ajuta la menţinerea echilibrului dintre estrogeni şi progesteron din organism, iar fitoestrogenii contribuie la reducerea crampelor şi a disconfortului din timpul menstruaţiei. Studiile au demonstrat eficacitatea sa în reducerea bufeurilor nocturne.

Hepatite şi alte afecţiuni hepatice non-alcoolice: prin capacitatea să antioxidanta, extractul de lemn dulce contribuie la protejarea celulelor hepatice, iar glicirizina este eficientă în reducerea intoxicaţiei şi stabilizarea funcţiei ficatului.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: „Eram doar o fetiță timidă”. Cum se înțeleg acum
Playtech.ro
Anunţ de ultimă oră despre Ion Iliescu! Medicii au recunoscut, situaţia nu este cum se aşteptau
observatornews.ro
Plângere penală împotriva lui Albert NBN, care a înjurat România pe scenă la "Beach, Please!"
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Evz.ro
Luna se îndepărtează de Pământ. Acest fenomen ne afectează major
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
“Un monstru cu chip de om care ne-a dus în pragul sinuciderii”. Declarațiile cutremurătoare ale gimnastelor din lotul olimpic national, după moartea lui Bela Karolyi. Nadia Comăneci era și ea ruptă cu bătaia
Playtech.ro
Totul despre Electric Castle. Cât costă biletele, cine cântă, ce obiecte sunt interzise la festival
Dailybusiness.ro
Cât costă o cameră la hotelul din Mamaia al lui Gică Hagi în vara lui 2025. Tocmai a fost renovat!
RomaniaTV
BOMBA BOMBELOR în showbiz! David Măruță se iubește cu fiica lui Nicolai Tand. Fiul Andrei, sărut pătimaș cu Ilona Tand, la mare / VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Anamaria Prodan, anunţ de ultimă oră despre căsătoria cu Ronald Gavril. Party pe lux și opulență cu 50 de invitaţi, mese bogate, proţap şi lăutari / VIDEO
redactia.ro
Ilie Bolojan a fost întrebat dacă renunță la o parte din salariu! Ce a răspuns
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 iulie 2025
14 iulie 2025