Jeff Bezos, unul dintre cei mai mari miliardari din lume explică faptul că viitorul este unul sumbru pentru economie. Omul de afaceri care deține, printre altele, și Amazon, îi avertizează pe corporatiști că viitorul este unul nu tocmai pozitiv.
Declarațiile fondatorului Amazon au fost întărite recent de economistul, Nouriel Roubini, poreclit, Doctor Doom, care a arătat că într-o oarecare măsură a început cel de-Al Treilea Război Mondial.
Jeff Bezos, viitor sumbru pentru economie
Într-un tweet postat marți seara, președintele și fondatorul Amazon, Jeff Bezos, le-a explicat liderilor corporativi că viitorul este unul sumbru pentru economie:
”Da, probabilităţile din economie spun să ne pregătim pentru vremuri mai grele”, a spus Bezos
În replică, Solomon, CEO al colosului financiar Goldman Sach a declarat că liderii corporativi trebuie să înţeleagă riscurile existente şi să se pregătească pentru ce este mai rău. Banca pe care o conduce Solomon a publicat rezultatele pe primul trimestru, rezultate care depășesc estimările iniţiale. Concret, banca a câștigat mai mult decât era așteptat. Totuși, oficialul transmite că există riscul unei recesiuni pentru că economia americană are parte de o inflație ridicată.
”Cred că trebuie să vă aşteptaţi la o volatilitate mai mare la orizont. Acum, asta nu înseamnă sigur că avem un scenariu economic cu adevărat dificil. Dar în ceea ce priveşte distribuţia rezultatelor, există şanse mari să avem o recesiune în Statele Unite.”, a spus Solomon.
Inflația SUA este exportată în Occident
În altă ordine de idei, cu toate că economia americană suferă, iar inflația din SUA atinge record după record, economiștii explică faptul că o parte din inflația din SUA este exportată în Occident. Acest lucru a cauzat şi o prăbușire a monedei euro, dar şi o întărire istorică a dolarului american. Cursul dolarului a crescu considerabil în ultimele săptămâni, pe măsură de lira sterlină și euro au coborât praguri istorice.
În altă ordine de idei, menţionam faptul că Rezervă Federală Americană a estimat că PIB-ul țării va crește doar cu 0,2% în 2022, un minim al ultimilor zeci de ani. Aceeași economie va da semne de revenire în 2023 când PIB-ul va avea o creștere de 1,2%, foarte puțin potrivit specialiștilor. Prețurile au crescut cu o rată anuală de 9,1% în anul până în iunie, cauzate de creșterea costurilor pentru combustibil, alimente și adăpost.
În timp ce anumite părți ale economiei americane rămân puternice – în special piața muncii – pandemia de Covid continuă să facă ravagii cu livrările globale, iar războiul din Ucraina a împins prețurile energiei.