Prima pagină » International » Japonia, Coreea de Sud și SUA au anunţat că vor răspunde dur dacă Coreea de Nord va mai efectua un test nuclear

Japonia, Coreea de Sud și SUA au anunţat că vor răspunde dur dacă Coreea de Nord va mai efectua un test nuclear

26 oct. 2022, 12:13,
în International

Japonia, Coreea de Sud și Statele Unite ale Americii au avertizat că vor avea un răspuns dur, dacă Coreea de Nord va efectua un nou test nuclear. Aceştia spun că un nou test nuclear ar acţiona asupra securităţii internaționale. Anterior, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică care, pentru prima dată, a trecut deasupra Japoniei.

Guvernul de la Washington și aliații săi din Asia suspectează că regimul de la Phenian ar avea intenţia să efectueze al un nou test nuclear, al șaptelea de până acum. La începutul lunii octombrie, Phenianul a lansat două rachete cu rază scurtă de acțiune spre Marea Japoniei. Din cauza atacurilor cu rachete balistice, Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit la New York pentru a discuta despre lansarea unei alte rachete nord-coreene.

Statele vor acţiona dur, dacă Coreea de Nord va mai efectua un test nuclear

Mai multe state au îndemnat Coreea de Nord să se abţină de la provocări.

„Un test nuclear nord-coreean are implicații pentru securitatea întregii lumi. (…) Sperăm că toată lumea din Consiliul de Securitate înțelege că orice folosire a armei nucleare va schimba lumea în feluri incredibile”,a declarat primul adjunct al ministrului de externe sud-coreean, în cadrul unei conferințe de presă la Tokyo.

De-a lungul anului, Coreea de Nord a lansat mai mult de 20 de arme, inclusiv una care a trecut deasupra Japoniei. În septembrie, portavionul american Ronald Reagan au efectuat exerciţii militare comune cu fortee navale sud-coreene, ca reacţie la un test nord-coreean cu o rachetă balistică. A fost prima misiune comună de pregătire a marinelor militare ale Statelor Unite şi Coreei de Sud la care a participat un portavion american după 2017.

„Am fost de acord că un răspuns la o scală fără precedent va fi necesar dacă Coreea de Nord merge înainte cu al șaptelea test nuclear”, a afirmat primul adjunct al ministrului de externe sud-coreean, în cadrul conferinței de presă la Tokyo.

Coreea de Nord a lansat noi rachete balistice deasupra Japoniei

Anterior, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu o rază de 4.600 k, cea mai lungă înregistrată până acum. Acesta a fost primul test care a implicat o rachetă ce a trecut deasupra Japoniei în ultimii cinci ani.

Japonia a intrat în panică după ce Coreea de Nord a tras o rachetă balistică. Autorităţile au emis o alertă pentru cetăţenii lor, pe care i-au îndemnat să se adăpostească. Mai mult, autorităţile au suspendat circulaţia trenurilor pe măsură ce racheta a trecut pe deasupra teritoriului Japoniei înainte de a se prăbuși în Oceanul Pacific.

„Coreea de Nord pare că a lansat o rachetă, vă rugăm să vă adăpostiți în clădiri sau în subsoluri”, a transmis guvernul Japoniei la ora locală 19:29, (22:29 GMT).

Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a descris lansarea drept un „comportament violent”, în timp ce ministrul Apărării, Yasukazu Hamada, a spus că Japonia nu va exclude nicio opțiune de a-și consolida apărarea, inclusiv „opțiuni de contraatac”. Acesta nu este primul test balistic din Coreea de Nord.

Dacă Coreea de Nord va mai efectua încă un test nuclear, statele vor veni cu un răspuns, întrucât ONU interzice testarea de arme balistice și nucleare. Zburarea rachetelor către sau deasupra altor țări fără nicio avertizare sau consultare prealabilă contravine, de asemenea, normelor internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *