Japonia a emis, pentru prima dată în istoria sa, o avertizare cu privire la un risc crescut de producere a unui „cutremur major” în viitorul apropiat, relatează BBC.
Avertizarea a fost emisă în noaptea de joi spre vineri, ora locală, spunându-le oamenilor să fie atenţi, dar totuţi să nu plece din case.
De asemenea, a fost subliniat faptul că avertismentul nu înseamnă că un cutremur mare este iminent, ci că probabilitatea sa este mai mare decât de obicei.
Avertizarea a fost emisă la câteva ore după producerea unui cutremur cu magnitudinea de 7,1
Avertizarea a fost emisă la câteva ore după producerea unui cutremur cu magnitudinea de 7,1 în largul insulei sudice Kyushu, care nu pare să fi provocat pagube majore.
Cu toate acestea, experţii sunt îngrijoraţi din cauza locului epicentrului – la marginea riftului Nankai, o zonă cu activitate seismică care se întinde de-a lungul coastei japoneze a Pacificului. Limita plăcii se află între Golful Suruga, în centrul Japoniei, şi Marea Hyuganada, în Kyushu, la sud. Cutremurele anterioare din riftul Nankai s-au soldat cu mii de morţi. Aceste mega-cutremure au fost înregistrate o dată la fiecare 90-200 de ani, ultimul având loc în 1946.
Potrivit agenţiei Kyodo, experţii spun că există o şansă de 70% până la 80% ca un cutremur cu magnitudinea 8 sau 9 să se producă undeva de-a lungul riftului în următorii 30 de ani. În cel mai pesimist caz, estimările sugerează că peste 200.000 de persoane ar putea fi ucise în urma cutremurului şi a potenţialului tsunami ulterior.
Cu toate acestea, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate joi, Shinya Tsukada, oficial al Agenţiei Meteorologice Japoneze, a subliniat că, deşi „există un risc relativ mai mare de producere a unui nou cutremur major în comparaţie cu perioadele normale”, nu înseamnă că acesta se va produce cu siguranţă „într-o anumită perioadă de timp”.
Avertismentul va fi valabil timp de o săptămână
Actuala avertizare – cea mai scăzută dintre cele două tipuri de alerte de care dispun oficialii – va fi în vigoare timp de o săptămână. Ea le cere locuitorilor să fie în stare de alertă sporită în zilele următoare, iar celor care nu pot fi evacuaţi rapid să ia în considerare posibilitatea de a face acest lucru în mod voluntar, potrivit televiziunii publice NHK.
De asemenea, oficialii au cerut oamenilor să fie precauţi, dar să îşi continue viaţa de zi cu zi, verificând în acelaşi timp rutele de evacuare acolo unde este necesar şi asigurându-se că gospodăriile au suficiente provizii.
Seismologii japonezi au avertizat cu privire la posibilitatea unui viitor „mega-cutremur”
Seismologii japonezi au avertizat cu privire la posibilitatea unui viitor „mega-cutremur”, după ce opt persoane au fost rănite joi în urma unui seism cu magnitudinea 7,1 în sudul ţării. Premierul Kishida îşi anulează vizitele în străinătate.
„Probabilitatea unui nou cutremur major este mai mare decât în mod normal, dar acest lucru nu este un indiciu că un cutremur major va avea loc cu siguranţă”, a transmis Agenţia Meteorologică Japoneză (JMA).
Aceasta a fost prima avertizare emisă în cadrul unui nou sistem elaborat după cutremurul major din 2011, potrivit AFP.
Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, îşi va anula planurile de a vizita Asia Centrală pentru summituri cu liderii regionali, după ce a fost emisă avertizarea, a declarat postul public de televiziune NHK.
Agenţia de gestionare a incendiilor şi dezastrelor a declarat că opt persoane au fost rănite în urma cutremurului de joi din sudul insulei Kyushu, dar nu au fost înregistrate pagube semnificative.
Arhipelagul japonez se confruntă cu aproximativ 1.500 de cutremure în fiecare an
Situat deasupra a patru plăci tectonice majore, arhipelagul japonez se confruntă cu aproximativ 1.500 de cutremure în fiecare an, majoritatea fiind minore.
Chiar şi în cazul cutremurelor mai mari, impactul este în general limitat datorită tehnicilor avansate de construcţie şi procedurilor de urgenţă bine puse la punct.
Guvernul a declarat anterior că un mega cutremur are o probabilitate de aproximativ 70 % de a se produce în următorii 30 de ani. Potrivit experţilor, un mega cutremur ar putea afecta o mare parte a coastei japoneze a Pacificului şi ar ameninţa aproximativ 300.000 de vieţi în cel mai rău scenariu.
În martie 2011, un cutremur cu magnitudinea de 9,0, produs în nord-estul Japoniei, a declanşat un tsunami care a provocat moartea sau dispariţia a aproximativ 18.500 de persoane.
Trei reactoare ale centralei nucleare Fukushima s-au topit, provocând cel mai grav dezastru postbelic din Japonia şi cel mai grav accident nuclear de la Cernobîl încoace.