Prima pagină » Economic Local » Jale mare în magazinele de la satele din Iași! Inspectorii DSVSA au dat amenzi drastice pentru igiena necorespunzătoare. „Frigiderele nu funcționau, erau numai de formă”
Jale mare în magazinele de la satele din Iași! Inspectorii DSVSA au dat amenzi drastice pentru igiena necorespunzătoare.

Jale mare în magazinele de la satele din Iași! Inspectorii DSVSA au dat amenzi drastice pentru igiena necorespunzătoare. „Frigiderele nu funcționau, erau numai de formă”

14 aug. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Inspectorii DSVSA au verificat magazinele din satele din județ și au descoperit mai multe nereguli privind igiena produselor. În urma acestor controale au aplicat amenzi în valoare de 33.000 de lei pentru igienă necorespunzătoare. Patronii magazinelor riscă închiderea lor dacă nu respectă măsurile impuse de medicii sanitar-veterinari

Inspectorii DSVSA Iași au verificat magazinele din mediul rural, iar în urma acestor verificări au fost aplicate amenzi în valoare de 33.000 de lei pentru igienă necorespunzătoare sau etichetarea greșită a produselor. Una dintre firmele sancționate de inspectorii din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este Biolin Travel SRL, din Iași, amendată cu 10.000 de lei, pentru igienă necorespunzătoare. Reprezentanții firmei nu știau despre sancțiunea aplicată de DSVSA Iași.

„Nu mă ocup eu de această locație. Nu știu nimic despre amendă”, susține unul dintre reprezentanții firmei.

De asemenea, SC Suvenir SRL Lespezi a fost sancționată tot cu amendă contravențională în valoare de 10.000 de lei pentru depozitarea necorespunzătoare a alimentelor. SC Alimenco SA Pașcani a primit amendă în valoare de 3.000 de lei pentru că au fost etichetate greșit mai multe produse, iar altă firmă din Miroslava a primit 10.000 de lei pentru igienă necorespunzătoare, respectiv pentru că în magazin era camera frigorifică de depozitare nefuncțională.

Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași: „Înțeleg că se strică frigiderul, dar ia produsele, du-le în altă parte sau închide magazinul”

Potrivit specialiștilor din cadrul DSVSA Iași, au fost găsite frigidere care nu funcționau.

„Au mai fost găsite în magazine frigidere care nu funcționau, erau numai de formă. Înțeleg că se strică frigiderul, dar ia produsele, du-le în altă parte sau închide magazinul. E caniculă, nu poți să lași așa produsele. Au fost luate imediat măsurile legale ce se impun în astfel de situații”, susține Gabriel Ciobanu, director al DSVSA Iași.

Medicii sanitar-veterinari au efectuat controale și în trafic pentru a depista transporturile ilegale de animale sau care nu sunt făcute corespunzător. Au fost aplicate 8 amenzi în valoare de 10.000 de lei.

„Pe timp de caniculă se circulă doar noaptea, iar pe timpul zilei, doar cu ventilație, cu animale pe o suprafață de 20 la sută din capacitatea spațiului. Am avut o tematică de verificare a tuturor mașinilor care transportă animale. Numai săptămâna trecută au fost date 8 amenzi în valoare de 10.000 de lei pentru că nu erau transportate corespunzător animalele”, mai spune Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași.

Medicii veterinari au luat măsuri pentru închiderea celor 7 focare de pestă porcină, din județul Iași

Șeful DSVSA Iași adaugă că s-au luat măsurile necesare pentru ca cele 7 focare de pestă porcină din județul Iași să fie închise. Acestea au fost descoperite la începutul lunii, după ce în luna iulie nu mai exista niciun focar de pestă porcină africană în gospodăriile ieșenilor. În schimb, cazurile de PPA la mistreți sunt în continuă creștere.

„Din păcate, o sursă importantă de infectare sunt samsarii. Ei cumpără porci de la oameni și poartă virusul din sat în sat. Păi una vorbim și alta facem! Ce cauți tu cu mașina fără documente sanitar-veterinare, fără cabină dezinfectată? Noi ne chinuim să închidem focarele, oamenii poartă virusul. Am rămas printre puținii din Europa care ne mai confruntăm cu pesta porcină. Mai primim semnale din diverse sate, să venim să prindem samsarii, dar nu tot timpul reușim să ajungem la timp”, susține Gabriel Ciobanu.

Samsarii care transportă animalele sunt un factor al transmiterii virusului PPA

Pentru ca un singur focar de pestă porcină africană să fie închis e nevoie de măsuri de biosecuritate care se aplică cel puțin o lună.

„Din cauza unui singur focar într-o comună se închide tot, iar dacă este și o fermă în jurul focarului, gândiți-vă că fermierul acela declară faliment, iar ca să închizi un focar, cât factor uman trebuie să intervină pentru asta. Am îngropat 800 de porci de la o fermă din Iași, în acest an, din cauza unui focar. Timp de 15 zile trebuie să monitorizezi satele de pe o rază de 3 kilometri. După alte 15 zile trebuie o monitorizare pe o rază de 10 kilometri. Gândiți-vă câți oameni trebuie puși în mișcare pentru asta, porci sacrificați, dezinfecție, deratizare și câți bani sunt cheltuiți din bugetul statului. Dacă se perpetuează această boală, unde vom ajunge? În Portugalia și Spania a durat 30 de ani să scape din pesta porcină africană. Vrem să ajungem și noi în situația asta”, mai spune Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`