Specialiștii din Iași susțin că, în această toamnă, va crește numărul de executări silite, iar primele dosare sunt deja pregătite. Unul dintre motivele acestei creșteri constă în faptul că persoanele fizice și cele juridice care au amânat plata ratelor la bănci vor fi nevoite acum să le achite, însă nu mai au cu ce! Aproximativ 5.000 de ieșeni au beneficiat de amânarea plății ratelor la bănci
Specialiștii din Iași atrag atenția că, în următoarele luni, numărul persoanelor care vor fi executate silit va crește alarmant. Una dintre cauzele acestui val de executări silite va consta în faptul că ieșenii nu mai au bani cu ce să-și achite ratele la bănci după ce au amânat plata lor.
„Va crește numărul executărilor silite chiar de la finalul acestui an și vor continua în 2022. Persoanele fizice sau juridice care au amânat plata ratelor la bănci vor fi nevoite să le achite după ce expiră termenul-limită. Dacă nu vor putea să plătească, din cauza unor efecte negative ale pandemiei de COVID-19, vor fi executate silit. De exemplu, un patron de cafenea care a obținut un credit în valoare de 100.000 de euro plătește o rată de câteva mii de euro lunar.
Dar acesta nu mai are încasările pe care se aștepta să le aibă, nu mai are cu ce să achite cheltuielile lunare, nu mai are cu ce să-și plătească ratele, astfel că va fi executat silit. Nu vorbim doar despre persoane juridice. Pe de altă parte, trebuie să luăm în considerare și faptul că dobânzile la rate sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, însă, când o persoană contractează un credit, trebuie să-l achite!”, spune economistul Dan Chirleșan, cadru didactic al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), din Iași.
Specialiștii ieșeni: „Urmează un val de executări silite, primele dosare fiind deja pregătite!”
Ieșenii care, timp de aproape un an, au beneficiat de amânarea la plată a ratelor trebuie să le returneze banii instituțiilor bancare, dar, în multe cazuri, aceștia nu au cu ce să le achite. Din acest motiv, executorii judecătorești din Iași au prevăzut un val de executări silite care va apărea din această toamnă. Executorii judecătorești spun că primele dosare sunt deja pregătite.
„Aceasta este și previziunea noastră, și anume că va crește numărul executărilor silite. La asta ne așteptăm: să crească numărul persoanelor care nu pot să-și plătească ratele după ce au ieșit din perioada în care au putut să le amâne. Estimăm, eu și colegii, că vor fi mii de dosare numai în Iași și mult mai multe la nivel național. Acestea sunt semnalele care vin și din zona băncilor. Au fost multe amânări ale plății ratelor. Băncile le-au aprobat pentru că au fost nevoite să onoreze solicitările din punct de vedere legal, fiind situația cu pandemia de COVID-19. Prețurile s-au mărit, salariile au rămas la fel! Urmează să se facă notificările de către executorii judecătorești. În această perioadă se fac notificările privind primele dosare de executări silite, iar, din toamnă, se va trece la executarea datornicilor”, susține Bogdan Tufeanu, executor judecătoresc cu o vastă experiență în domeniu.
Avertisment: oamenii nu vor avea bani să își plătească ratele la bănci!
Specialiștii din cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor (CSALB) au avertizat în martie 2021, imediat după ce a expirat termenul de 9 luni privind amânarea plății ratelor la bănci, că cei care au beneficiat de această păsuire vor fi nevoiți să dea banii înapoi, însă mulți nu vor avea cu ce să achite datoriile. În urma solicitărilor transmise de consumatori, CSALB a observat că, deși sute de mii de români au beneficiat de amânarea plății ratelor pentru perioada maximă de 9 luni, consumatorii se confruntă cu o serie de probleme care s-ar putea amplifica în perioada următoare.
Alexandru Păunescu, președintele CSALB, declara la începutul acestui an că mulți dintre consumatorii care au beneficiat de amânarea la plată a ratelor nu vor putea plăti. Aproximativ 5.000 de creditori din Iași au beneficiat de amânarea plății ratelor la bănci. Potrivit datelor BNR, la finalul anului trecut, 564.000 de persoane și-au amânat ratele, iar suma totală este de 41,8 miliarde de lei. Pe de altă parte, însă, ieșenii s-au împrumutat mai mult la bănci în plină pandemie de COVID-19, creditele fiind acordate prin intermediul unor programe guvernamentale.
Băncile din Iași vor concedia sute de angajați până la finalul anului 2022
Un alt efect al pandemiei de COVID-19 în sistemul bancar din Iași a fost digitalizarea rapidă și concedierea unor angajați a căror activitate a putut fi înlocuită de diverse programe informatice. Astfel, băncile au anunțat că vor concedia sute de angajați din sucursalele din județul Iași, dar și din restul țării, până la finalul anului 2022.
Pe de altă parte, activitatea sistemului bancar a fost serios afectată de pandemia de COVID-19, mai ales în zona de mobile banking. Pentru că băncile au fost nevoite să țină pasul cu dezvoltarea tehnologică și nu au reușit să o facă pentru a-și mulțumiți clienții, mulți dintre tinerii cu carduri bancare au preferat ca banii lor să fie gestionați de Revolut, aplicație cu ajutorul căreia pot să facă operațiuni în mod simplu și ieftin. Revolut a înregistrat în decembrie 2019 peste 10 milioane de utilizatori în toată lumea, cu peste un milion numai în România.