Prima pagină » Titlurile zilei » Jale în Iași! Porumbeii mor pe capete în tot orașul. Cum s-a ajuns aici și care este motivul: „Sunt cu zecile”

Jale în Iași! Porumbeii mor pe capete în tot orașul. Cum s-a ajuns aici și care este motivul: „Sunt cu zecile”

08 iul. 2022, 02:00, 27 ,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Numeroși porumbei morți au fost găsiți de ieșeni pe străzile din oraș, în ultimele zile. Specialiștii spun că această situație a apărut din cauza caniculei

Ieșenii au observat, în ultimele zile, un fenomen neplăcut pentru oraş: cadavrele porumbeilor zac pe străzi, în parcuri ori în locuri de promenadă. Cei care au văzut păsările moarte spun că, timp de mai multe zile, au văzut porumbei, chiar în stare avansată de descompunere, în diverse zone din oraș, însă nimeni nu a luat cadavrele, probabil, de teamă să nu se îmbolnăvească.

„Timp de 3 zile la rând am observat pe jos porumbei morți. De la o zi la alta erau mai mulți. Eu am numărat vreo 12 numai într-o seară, când am venit de la serviciu. Presupun că, din cauza căldurii, au murit. Oricum, să vezi mai multe păsări moarte în fața blocului, când ieși dimineața din scară, nu e prea frumos. Nu am pus mâna pe ei și cred că nu i-a luat nimeni, din moment ce unele păsări erau în stare de descompunere și miroseau. Dacă trec pe aici copii, poate pun mâna pe ei, din curiozitate, deși nu cred că e bine. Ar trebui luați de cineva și duși la gunoi sau chiar de operatorul de salubritate. Am înțeles că te poți îmbolnăvi, dacă pui mâna pe ei și sunt bolnavi. Sunt cu zecile”, spune Andreea, una dintre localnicele din zona Metalurgiei, Iași.

Porumbeii morți, din cauza caniculei, au apărut pe străzile din Iași

Ieșenii susțin că au văzut porumbei morți prin diferite zone ale orașului, dar și în locurile de joacă, pe aleile dintre blocuri, unde zăceau de câteva zile. Astfel, ieșenii care se plimbă cu copiii prin parcuri sau în jurul blocului spun că aceștia ar trebui luați de pe străzi de operatorul de salubritate.

„Când ieşi cu copilul la plimbare şi vezi porumbei morți nu este deloc plăcut. Nici nu îndrăznesc să las copilul din mână, mă tem că îi atinge şi ia vreo boală”, a spus o femeie din Iași.

Specialiștii susțin că păsările au murit din cauza caniculei. Pentru ca acest fenomen să nu se intensifice, în următoarea perioadă, ieșenii ar putea să amenajeze adăposturi artificiale.

„Păsările, ca și oamenii, se deshidratează. Nu au de unde să bea apă printre blocuri, pentru că nu se mai formează bălți, din cauza secetei. S-ar putea face niște adăposturi artificiale. O anvelopă tăiată în două și umplută cu apă ar putea constitui un adăpost pentru păsări. Au nevoie de apă în fiecare zi, la fel ca noi, iar apa trebuie să fie proaspătă, altfel se dezvoltă tot soiul de animale mici care sunt dăunătoare. Păsările nu rezistă mai mult de câteva ore fără apă, așa cum nici oamenii nu o fac. Ele au o temperatură a corpului de 40 de grade și, dacă a fost foarte cald, vă dați seama că nu mai fac față”, susține prof. univ. dr. Carmen Gache, în cadrul Facultății de Biologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC).

Reporterii BZI au arătat, în edițiile anterioare, că, din cauza secetei, ar putea dispărea Delta Moldovei, arie protejată cu sute de păsări care sunt afectate de lipsa apei.

Gabriel Ciobanu: „Vom verifica cele reclamate”

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași le transmit persoanelor care văd porumbei morți să anunțe autoritățile.

„De la căldură e posibil să fi murit păsările, cel mai probabil. Anul acesta, din cauza caniculei, nu rezistă toți porumbeii și mor. Noi nu am primit nicio sesizare, dar, dacă sunt astfel de situații, cei care văd porumbei morți să ne scrie pe adresa instituției sau să ne sune și vom verifica cele reclamate”, susține Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași.

Ieșenii care au animale de companie sau cresc animale în fermele din mediul rural trebuie să respecte o serie de măsuri pe timp de caniculă, altfel riscă să fie sancționați de inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași. Astfel, în cazul în care animalele de companie sunt ținute afară, proprietarii lor trebuie să asigure o sursă de apă potabilă și un adăpost corespunzător împotriva razelor solare.

Specialiștii mai spun că o atenție sporită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ținute în vehicule, expuse în mod direct și pe o perioadă îndelungată la radiații și temperaturi ridicate. Specialiștii mai recomandă ca în cazul în care ieșenii mai găsesc porumbei morți să îi înlăture, doar dacă poartă mănuși.

Comentarii
  • radiatiile 5g sunt de vina dar romanasii dorm ca oile

  • Suntem omorati toti cu zile atat de mafia statului cat si de 5G

  • Bătut soare rau in cap cu 5G vostru …

  • alimentatia chimizata a oamenilor este otravitoare, canicula, radiatiile, insectele stropite cu insecticide, toate au un scop comun.

  • Florin Calin

    Din cauza caldurii au murit..mai erau cismele inainte.. acum nu le mai ajung banii

  • As Lumi lider de șpăgi !

    Domnule menajer de la fabrica de copii Elena Doamna va rugam frumos in numele la toti colegii de munca sa ne dati tichetele de vacanta sa mergem si noi in concediu ! La toate spitalele
    s-au dat tichete ,spit Spiridon ,spit Cfr ,spit da copii ,spit de infecțioase .
    Noii stim ca pt Dvs nu sunt asa importante aceste tichete ,ca dvs aveti salar mare de 30.000 lei lunar plus bonus de performanță inca 25% ,plus afacerile cu medicamente ,afaceri cu angajarile ,afaceri cu echipamente medicale . Apropo cand ne reparati si noua toaletele alea ca sunt vechi si stricate !!!

  • Nu au apa, simplu.
    Nici in parcuri nu exista apa sau in cartiere, in anumite locuri.
    Nu exista locuri unde apa sa fie la liber, ceva gen ciusmea.
    Aici Primaria Iasi, ar trebui sa se implice in primul rand pentru oameni, dar si pentru animale.
    Nu e greu, dar nu se vrea, e mai simplu asa.
    E mai bine sa ignore subiectul si sa nu faca nimic.

  • Gigi (scularie)

    Se numeste selectie naturala.
    Cei slabi crapa.
    E simplu.
    E scris in carte, trebuie doar sa citesti.
    Selectia naturala actioneaza permanent.
    5G, alimentatie chimizata, mutarea in qlt mediu, riscul inutil, toate se aduna si le platesti.
    Exemplu: vasluian tinerel, conducator de Matiz rosu. Selectie naturala.
    Exemplu: bostonian tinerel, student beemvist fara prioritate la trecere nivel cale ferata. Selectie naturala.
    Etc.
    Te mai pui pentru cativa porumbei !!!

  • Acum muriti de grija ”sobolanilor cu aripi” ? stati linistiti ca se refac triplu pina la anul

  • Mor de sete. Sunt asa multe surse de apa in oras de unde pot bea si necuvantatoarele?

  • CETATEAN INDIGNAT PLATITOR DE TAXE

    Speram sa crape cu totii, Fac mizerie pe jos si pe marginea balcoanelor. Se aduna gindaci si muste.In CUJ sunt amendati cei care le arunca mancare. Militienii amendau pe cei ce nu purtau carpa in asa zisa paranghelie.Pe cei carele arunca mancare din blocurile G8 parter si et 1 si G9 din PODU ROS nu-i amendeaza nimeni.Nici pe cei care isi aduc cainii sa se cace in așa zisul parc amenajat intre cele 2 blocuri.Imbecilii din primarie au taiat copacii care dadeau oxigen si faceau umbra si au infiintat pișoar pentru caini. Oras de rahat ca si cei ce s-au plasat ca paduchii in fruntea lui.Focar de infectie pe toata linia.

  • ERAU VACCINATI?

  • N-au apa hulubii?! „Iesenilor”, stiti ca locuiti pe malurile Bahluiului, Nicolinei, Ciricului, Cacainei, Rediului, Chiritei etc.?!… Sa zboare sa se-adape! Da’ ca-s plini de tot felu’ de boli, nu spune nimeni… Nu?! Ati auzit de vreo campanie de vaccinare a acestor lighioane? Bine ca v-a tampit cu Covidu’…

  • Seara târziu trec cu mașinile și stropesc cu ceva printre blocuri se poate sa fie și de la ce arunca ei în aer

  • 5G…..5G….5G !

  • Spălarea mașinii nu a fost niciodată gratuită din cauza porumbeilor .

  • Au umplut trotuarele de kakat in Nicolina 1 !, o plaga periculoasa pentru orase, in occident se lupta autoritatile din rasputeri sa scape de raia asta si tot nu reusesc

  • adevarat.Aceste pasari nu sunt porumbei ci gugustiuci!Nu aduc nici un folos nimanui si fac foarte multa mizerie pe peretii blocurilor,pe glafuri,pe autovehicule etc.La oradea,Brasov si Timisoara dar si in marile capitale cum sunt Roma,Madrid,Londra Bruxelles etc.,daca esti prins ca hranesti aceste vietati,esti aspru sanctionat cu amenda sau cu munca iin folosul comunitatii insa la noi,toate babele sclerozate se vor mari iubitoare si le dau de mancare sau apa!Sa crape toate!.

  • irina sa popi porumbeii sub coada

  • Vai de capu lor aia care traiesc in jurul antenelor. In zona cea mai cautata din oras sunt 2 blocuri alaturate si ambele au pe ele antene. Radiatia este acolo asa de mare ca nici masuratorile nu se pot face bine tehnologic. Ia ziceti, vedeti pe acolo vreun porumbel ??????????

  • In primul rand sa va vedeti pe voi cand scuipati seminte peste tot si va lasati mizeriile de ambalaje sau sticle pe sub banci. Cand fumati stand tolaniti pe banci si poluati ingrozitor aerul nu va vedeti cat de nocivi sunteti ? Atunci cand poluati teribil aerul cu cazanele voastre cu care va faliti ca sunteti bogati uitand ca majoritatea sunteti din neamuri de calici cum e ? Porumbeii sunt nevinovati dupa cum a afirmat si Iisus si ar trebui ajutati sa traiasca pentru ca si ei sunt fiinte lasate de Dumnezeu pe acest pamant .

  • Orase mai curate

    Joynty esti retardat pe droguri !, si sobolanii ia lasat Dumnezeu si sunt nevinovati !, bagai pe toti la tine in sufragerie !

  • Iar te legi de bostonieni si vegasluyeni, de parca aia din bacchau sau guvizii nu sparg seminte…

  • Oligofreni adunați gramada

    O bucurie pentru oligofrenii frustrați sa găsească articole ca asta, vezi din tonul turbat cu care comentează.

  • Și care-i paguba? Exista un pericol in plus datorită existentei mai multor cadavre. Oricum toți cei care hrănesc aceste păsări care provin din porumbelul de casa încurajează înmulțirea lor nelimitata. Aceștia cuibăresc in imediata vecinatate a locului de hrănire unde se aduna excremente, o mizerie și un miros de nedescris. Fac și zgomot, sunt purtătorii unor insecte, inclusiv a ploșnițelor. O sursa de mizerie și boala. Odată instalați, se scapa foarte greu de ei. Ar trebui sa ne păstram zonele de locuire curate, păcat de parcurile frumos amenajate care ajung rahatite de inutilii porumbei. Sănătatea noastră, a copiilor este mai de preț!

  • Bah voi a-ti cenzurat fetele la porumbei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 decembrie 2024
28 decembrie 2024