În plină pandemie de coronavirus, pușcăriașul Relu Fenechiu a pus în aplicare o schemă care a muls sume importante de la primăriile din țară. Edilii erau asigurați că Ministerul Mediului le va aproba proiectele pentru modernizarea iluminatului. La schimb, primarii trebuiau să semneze contractele cu firmele controlate de Relu Fenechiu, Ana-Maria Ciotîr și Bogdan Solcanu. Reporterii „BZI” au stat de vorbă cu câțiva primari din județele Neamț și Suceava
Combinații scandaloase pentru Relu Fenechiu, fost deputat PNL de Iași și ministru al Transporturilor, condamnat la închisoare pentru fapte de corupție. În 2017, după ce a fost eliberat condiționat, liberalul a pus bazele unei mașinării care avea un singur scop: să câștige cât mai multe contracte cu primăriile din județul Iași, dar și din țară. Astfel, prin societatea Integra Business Consulting SRL, unde apare în acte doar soția fostului deputat, Mariana Daniela Fenechiu, a primit contracte de la primăriile din țară pentru asigurarea unor servicii de consultanță în domeniul „iluminat public”. Mai precis, comunele din țară aveau nevoie să acceseze fonduri pentru extinderea iluminatului public, cu lămpi moderne, care să contribuie și la reducerea poluării.
Indiferent de culoarea politică, semnalul era clar: Fenechiu trebuia să primească prin încredințare directă contractele de consultanță. Mai mult, primarii erau asigurați că vor primi finanțare, deoarece Fenechiu spunea că are relații în Ministerul Mediului. După etapa de consultanță, urma cea de proiectare. Tot prin încredințare directă, contractele ajungeau la Crisbo Company SRL, societatea deținută de Bogdan Solcanu, fiul fostului senator PSD de Iași Ioan Solcanu. Și pentru ca cercul să se închidă, contractul de execuție era semnat cu societatea Urbioled SRL, controlată de Ana-Maria Ciotîr, iubita lui Bogdan Solcanu. Totul seamănă cu un jaf bine organizat.
Miza este enormă, de aproape 60 de milioane de euro
Schema lui Relu Fenechiu a fost pusă în aplicare chiar în anul 2020, în plină pandemie de coronavirus. Totul s-a realizat prin societatea Crisbo Company. Bogdan Solcanu a primit contracte pentru realizarea proiectării în valoare de peste 1 milion de euro. Nu mai puțin de aproximativ 300 de contracte le-a câștigat direct prin intermediul sistemului electronic de achiziții publice de la primării din toată țara. Proiectarea era necesară pentru accesarea fondurilor puse la dispoziție de Agenția Fondului pentru Mediu (AFM) din cadrul Ministerului Mediului. În general, comunele și orașele care au aplicat la AFM au primit între 1 și 1,5 milioane de lei. Urbioled SRL ar urma să intre în scenă cu partea de execuție. Asta ar însemna contracte de cel puțin 300 de milioane de lei, adică 60 de milioane de euro. Culmea, primarii au fost racolați chiar de pe holurile ministerului sau pe linie de partid.
„Primarii care veneau cu cereri de finanțare la Compania Națională de Investiții erau racolați de un reprezentant Urbioled, care le spunea că pot asigura consultanța și proiectarea pentru că au intrare la minister. Au fost întâlniri la Suceava în care primarul din comuna Cornu Luncii le spunea primarilor să lucreze cu ei. El este și vicepreședinte al asociației comunelor din Suceava. Au fost și presiuni la un moment dat”, arată surse avizate din Ministerul Mediului.
Contactat de reporterii „BZI”, primarul comunei Cornu Luncii a negat orice implicare.
„De unde să știu că este firma lui Fenechiu? Vă închipuiți, eu sunt de la PSD. Nu știam, acum am aflat”, a precizat primarul Gheorghe Fron.
Firma lui Bogdan Solcanu a primit contracte în mai puțin de 1 minut
Faptul că exista o înțelegere prealabilă în afacerea pusă la cale de Relu Fenechiu reiese și din modul în care au fost atribuite contractele prin sistemul electronic de achiziții publice. Un exemplu concludent este contractul încheiat între Crisbo Company SRL și Primăria Băcești, din județul Vaslui, pentru realizarea unui studiu de fezabilitate necesar pentru accesarea fondurilor AFM. Anunțul a fost publicat pe data de 06.05.2020, ora 08:55. Atribuirea a avut loc în aceeași zi, în același minut, la ora 08:55. Cu viteză amețitoare au fost atribuite contracte și în comuna Ghioroiu, județul Vâlcea, 06.04.2020. ora 13:50 (publicare) – 06.04.2020, ora 14:00 (atribuire).
Exemplele continuă și cu comuna Sadova, din județul Suceava: 06.04.2020, ora 13:12 (publicare) – 06.04.2020, ora 13:13 (atribuire). Conform datelor financiare disponibile, Crisbo Company SRL a avut o cifră de afaceri, în anul 2019, de doar 253.181 lei. Contractele obținute în perioada pandemiei au umflat cifra de afaceri de 20 de ori. La un moment dat, Bogdan Solcanu a avut probleme cu executorii judecătorești.
Integra Business Consulting – Crisbo Company – Urbioled, un trio de neoprit
Afacerea lui Relu Fenechiu este atât de minuțios construită, încât orice contract este important, chiar și cele din comunele mici, cum este și cazul localității Ștefan cel Mare, din județul Neamț. Reporterii „BZI” au discutat cu primarul localității, care a recunoscut că firmele amintite i-au fost recomandate. Ba mai mult, Urbioled a montat deja lămpi în comună, dar echipamentele nu sunt de calitate.
„Prima dată când s-a deschis sesiunea pe AFIR, ei au fost recomandați de cineva, cumva, de cineva de la o primărie. Mi-a spus «du-te, că face proiectul, te servește». În primul proiect am montat 295 de lămpi, pe 8 străduțe. Le-am montat pe drumurile principale. Ei ne-au spus că sunt și proiecte pe AFM. Am aflat că suntem câștigători, ne-am bucurat. Când ne-am dus la asociația comunelor, mi-a spus că am și pe AFIR. Mi-a spus că este o firmă la Iași care face proiectarea și execuția. Nici nu iau banii la început. Poate cunosc și pe cineva la minister. Un primar din județul Neamț i-a recomandat. Se mai ard lămpile, durează cam o lună până le schimbă. Avem o firmă de mentenanță din Piatra Neamț care se ocupă”, a declarat Sorin Ouatu, primarul comunei Ștefan cel Mare, din județul Neamț.
Urbioled a devenit vizibilă în spațiul public din cauza unei achiziții scandaloase, orchestrată de compania Telekom România.
Vali Țugui, fostul șef de cabinet al lui Relu Fenechiu, ajută la serviciile de consultanță
Când Relu Fenechiu nu participă la achiziții cu Integra Business Consulting, apare în scenă Vali Țugui, fostul șef de cabinet al lui Relu Fenechiu, în perioada când era ministrul Transporturilor. Astfel, Vali Țugui a oferit consultanță, tot pentru proiecte de iluminat public, la Primăria comunei Răucești, județul Neamț. A fost scoasă de la naftalină societatea Spes Consulting SRL, unde unic acționar este Anamaria Magdalena Țugui, soția lui Vali Țugui. În acest caz, Țugui a asigurat consultanță și Crisbo Company partea de proiectare. Toate comunele din țară care au primit finanțare de la AFM sunt în stadiul în care trebuie organizate licitațiile pentru montarea lămpilor.
Un primar PSD era să facă infarct când a auzit că a semnat cu firma lui Relu Fenechiu. Un liberal vrea să anuleze licitația
Gheorghe Tomăscu, primarul PSD al orașului Cajvana, din județul Suceava, s-a blocat când a auzit că a semnat cu firmele controlate de Relu Fenechiu.
„Asta este firma lui? Nu am știut asta, dumneavoastră aduceți veștile astea. La Humor au prezentat și erau mai mulți acolo, dar nu știam cine sunt. A venit cineva de la Urbio. Ne-a spus că sunt posibilități de a lua pe AFM, pentru reducerea poluării. Am înțeles că Urbioled face la Iași. Am un băiat de la achiziții care a ales oferta. Mi se pare aiurea, sunt atâtea încrengături”, a precizat primarul Gheorghe Tomăscu.
În ceea ce-l privește pe primarul PNL Vasile Andriciuc, din comuna Șcheia, județul Suceava, a recunoscut că a fost abordat de reprezentanții Urbioled care i-au promis că va primi finanțare. Când a aflat cine se află în spatele firmelor, primarul a luat în calcul să anuleze licitația pentru montarea lămpilor cu led pe stâlpii din localitate.
„Am auzit de Fenechiu, dar nici nu-l cunosc, nu am treabă. Nu mă interesează, mă interesează să câștig proiectul. Am făcut direct pe SEAP. Am pus 500.000 lei cofinanțare ca să primesc 1 milion de lei. Mulțumesc că m-ați informat, bine că nu am scos la licitație”, a precizat Vasile Andriciuc, primarul comunei Șcheia, din județul Suceava.
Relu Fenechiu: „Ați vrea să aveți creierul meu, nu-i așa?”
Contactat telefonic, Relu Fenechiu a precizat că nu mai are legături cu instituțiile publice.
„Eu personal nu am relații cu instituțiile publice. Nu este o crimă să ai contracte cu instituțiile publice”, a spus fostul deputat.
Întrebat despre legăturile cu Bogdan Solcanu și despre relațiile politice, fostul deputat a devenit ironic.
„Da, eu sunt în toate, de 20 de ani scrieți. Ați vrea să aveți creierul meu, nu-i așa?”, a spus Relu Fenechiu, care a lăsat de înțeles că a fost deja informat despre investigațiile întreprinse de „BZI”.
În calitate de fost ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru diverse acte de corupție. Judecătorii au stabilit vinovăția fostului ministru, aplicând și o condamnare. Magistrații au stabilit că pedeapsa pe care trebuie să o ispășească este de cinci ani și șase luni, prin contopirea a două pedepse, date în perioada 2014-2016. Relu Fenechiu este cunoscut pentru dosarele de corupție „Siveco” și „Transformatorul”.
În următorul episod, „BZI” va face noi dezvăluiri despre activitatea Urbioled, despre ofertele dubioase depuse în cadrul procedurilor de achiziții. Vom reveni!
Crisbo Company SRL a avut acelasi sediu cu URBIO – Sos. Nationala 178-180 E, loc unde se facea si proiectare si licitatie si executie, acum au „cumparat” sediul de la Telekom.