Una dintre cele mai scumpe cărți scrise la Iași a fost furată! Volumul, care a fost editat în urmă cu patru secole, valorează 250.000 de euro! Polițiștii încearcă să dea acum de urma hoților. Este vorba despre „Cazania lui Varlaam”, care a fost scrisă și tipărită la Iași, în 1643, fiind sustrasă din Parohia Șoimuș. Surse judiciare arată că ar putea fi fost un jaf la comandă, pentru un colecționar din Germania
Una dintre cele mai valoroase cărți, în valoare de 250.000 de euro, furată la comandă, pentru un colecționar din Germania! Este vorba despre „Cazania lui Varlaam”, care a fost scrisă și tipărită la Iași, în 1643, fiind sustrasă din Parohia Șoimuș. De remarcat este faptul că, în 2013, s-au furat, din mai multe biserici de lemn din Hunedoara, Mureș și Sibiu, aproape 40 de icoane și tot atâtea cărți vechi de cult. Surse judiciare afirmă că furturile ar fi fost comise la comanda unui colecționar din Germania.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara spun că această carte, „Cazania lui Varlaam”, ar fi fost sustrasă din Parohia Șoimuș. Cartea are dimensiunile 29 / 19,7 / 6,7 cm, precum și o greutate de 2.080 de grame.
„În acest caz există un dosar penal întocmit în 2020 pentru furt. Acest dosar a fost înregistrat ca urmare a sesizării Protopopiatului Orăștie, care a efectuat un inventar în arhiva obiectelor de cult și a constatat că există mai multe cărți de cult, unele presupuse a fi de patrimoniu, care au și fost postate pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române, fiind date în urmărire. Ultimul inventar de la Protopopiat fusese efectuat în 2013. După 7 ani, cei de acolo s-au gândit să mai efectueze un inventar și au constatat că lipsesc mai multe obiecte de cult. Din acest motiv, perioada presupusului furt a fost 2013-2020. Dosarul vizează infracțiunea de furt. Cercetările sunt desfășurate in rem (autorul nu este identificat) de reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Orăștie”, a declarat ieri Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.
Ce este „Cazania lui Varlaam”, cartea de aproape 250.000 de euro scrisă și tipărită la Iași
„Cazania lui Varlaam” este o capodoperă a culturii românești medievale. Astfel, lucrarea a fost alcătuită și îngrijită de Mitropolitul Varlaam (Moțoc) în perioada domniei lui Vasile Lupu, fiind tipărită la Iași în anul 1643. Volumul a fost scos la Tipografia domnească deschisă la Mănăstirea „Trei Ierarhi”. Cartea a fost scrisă în românește, dar cu alfabet chirilic. „Cazania” a fost tipărită într-un tiraj de aproape 1.000 de exemplare. „Cazania” sau „Carte românească de învățătură la dumenecele preste an și la praznicele împărătești și la svănți mari” a fost gândită ca un dar al domnitorului, destinat întregului neam românesc. Așadar, „Cazania” sau „Paucenia”, așa cum mai era denumită în epocă, a fost răspândită în toate provinciile românești, dar în special în Transilvania, numărându-se până acum printre cele mai de seamă scrieri din istoria culturii vechi românești. De fapt, importanța lucrării se reflectă în circulația ei neîntreruptă.
De remarcat este faptul că lucrarea a fost pentru multă vreme un mijloc excepțional de cultivare a unității naționale, a limbii române și a credinței ortodoxe în condițiile prozelitismului cultelor reformate printre românii ardeleni. Caracterul ei misionar este dovedit de faptul că cele mai numeroase exemplare au circulat și în Transilvania, unde toți românii împărtășeau ortodoxia în momentul apariției lucrării. Cartea românească de învățătură a lui Varlaam a ajuns nu numai în mâinile episcopilor și preoților, ci chiar a țăranilor români. Cazania a avut un rol esențial în dezvoltarea limbii române, fiind citită de preoți și dascăli credincioșilor în biserici sau copiilor – în școli. În anul 1644, Dumitru Galea, din localitatea Cetan, a cumpărat „Cazania”, tipărită în 1643, cu suma de 16 florini, o sumă uriașă cu care se puteau cumpăra la vremea respectivă patru boi mari și buni de lucru.
O piatră de temelie pentru limba și literatura română
„Cazania lui Varlaam” are 506 file, multe ilustrate cu gravuri care prezintă scene biblice sau sfinți. Aspectul grafic este îmbogățit de frontispiciile cu gravuri, inițialele ornamentale și podoabele de final de capitol, care constau în chipuri de îngeri, dar și elemente decorative vegetale. Cartea are două părți principale – prima parte cuprinde 54 de cazanii la duminici, iar a doua parte are în componență 21 de cazanii pentru sărbătorile împărătești și ale sfinților. Cazania este un termen slavon care definește o culegere de predici și comentarii ale textelor biblice. Domnitorul Vasile Lupu și mitropolitul Varlaam, oameni culți și animați de dorința de a sprijini promovarea culturii, cu ajutorul lui Petru Movilă, Mitropolitul Kievului, au înființat în anul 1642 o tipografie în chiliile Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, care a lucrat sub oblăduirea mitropolitului Varlaam.