Prima pagină » Titlurile zilei » Jaf ca în filme, în centrul Iașului. S-a folosit un sistem de bruiaj radio pentru ca un autoturism burdușit cu bani să nu poată fi încuiat. Iată ce sume au dispărut în câteva secunde
Jaf ca în filme, în centrul Iașului. S-a folosit un sistem de bruiaj radio pentru ca un autoturism burdușit cu bani să nu poată fi încuiat. Iată ce sume au dispărut în câteva secunde

Jaf ca în filme, în centrul Iașului. S-a folosit un sistem de bruiaj radio pentru ca un autoturism burdușit cu bani să nu poată fi încuiat. Iată ce sume au dispărut în câteva secunde

01 aug. 2024, 02:00, 1 ,
Lucian SAVA, în Titlurile zilei

Doi indivizi au fost protagoniștii unui jaf ca în filme în centrul Iașului. Cu ajutorul unui sistem de bruiaj au reușit să fure o sumă consistentă de bani. Polițiștii au reușit să-i prindă într-un timp record

Jaf ca în filme, la Iași. La începutul acestui an, doi indivizi au reușit să plece cu aproximativ 100.000 de lei după ce au bruiat semnalul radio. Povestea începe pe 16.01.2024, când organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul Secției 3 Poliție au fost sesizate de cu privire la faptul că, în ziua de 16.01.2023, în jurul orei 12:00, persoane necunoscute au pătruns în interiorul autoturismului marca Volkswagen și au sustras suma de 85.000 de lei și 17.000 de lei moldovenești în timp ce se afla parcat pe str. 1 Decembrie 1989.

În urma verificărilor, anchetatorii au stabilit că persoana vătămată a venit din Republica Moldova cu sume de bani în euro, lei și lei moldovenești. Persoana vătămată și o altă persoană au intrat în incinta casei de schimb valutar, loc în care au schimbat suma totală de 13.200 de euro și au primit suma de 65.500 de lei. După ce a efectuat schimbul valutar, persoana vătămată împreună cu martora au intrat în interiorul autoturismului marca VW, ce era parcat vizavi de casa de schimb valutar, și a depozitat suma de bani schimbată în cotiera dintre scaunele din față. Persoana vătămată a precizat faptul că în torpedoul autoturismului se mai afla suma de 19.500 de lei, iar în cotieră erau 17.000 de lei moldovenești.

Jaf ca în filme, în centrul Iașului. Cum au acționat hoții?

După ce au coborât din autoturismul în cauză, persoana vătămată și martora s-au deplasat la o sală de jocuri pe str. 14 Decembrie 1989, lăsând autoturismul parcat în același loc, iar în interiorul acestuia se aflau toți banii mai sus menționați. Au stat în interiorul sălii de jocuri aproximativ 10 minute, iar ulterior persoana vătămată a revenit la autoturism și a constatat faptul că închiderea centralizată (telecomanda cu radio frecvență) a autoturismului nu mai funcționează, fiind nevoită să folosească cheia fizică, întrucât autoturismul era încuiat. După ce a pătruns în interiorul autoturismului, a constatat faptul că banii din cotieră și din torpedoul mașinii i-au fost sustrași. Cu ocazia efectuării cercetării la fața locului a fost examinat autoturismul marca VW și s-a constatat că acesta nu prezintă urme de forțare.

Conform proceselor-verbale de vizionare a înregistrărilor video surprinse de camerele de supraveghere de la fața locului și din zona adiacentă a locului faptei, s-a stabilit că, la data de 16.01.2024, în jurul orei 11:40, persoana vătămată parchează autoturismul marca VW pe strada 14 Decembrie 1989. La scurt timp, dinspre bulevardul Ștefan cel Mare, vin două persoane de sex masculin. Cei doi supraveghează zona în care se află persoana vătămată și autoturismul acesteia. Ulterior, persoana vătămată intră în casa de schimb valutar împreună cu martora, iar la scurt timp inculpatul BASNIN OLEKSANDR se deplasează în fața casei de schimb valutar și îi supraveghează pe cei doi din exterior.

Au fost condamnați la închisoare cu suspendare

După ce persoana vătămată efectuează schimbul valutar și depozitează suma de banii în autoturismul marca VW, inculpatul BASNIN OLEKSANDR stă în apropierea autoturismului și o supraveghează, iar în momentul în care persoana vătămată acționează închiderea centralizată a mașinii, inculpatul BASNIN OLEKSANDR captează cu ajutorul unui sistem de bruiaj al radio-frecvenței și al programatoarelor de chei semnalul telecomenzii, după ce persoana vătămată împreună cu martora intră în sala de jocuri, inculpatul BASNIN OLEKSANDR descuie autoturismul persoanei vătămată, iar inculpatul ZAVALNYI VOLODYMYR, care se afla în imediata apropiere, pătrunde în interiorul acestuia și sustrage suma de bani ce face obiectul cauzei, timp în care BASNIN OLEKSANDR o supraveghează pe persoana vătămată din ușa sălii de jocuri.

După comiterea faptei, inculpații părăsesc în grabă zona și se deplasează către bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, iar la scurt timp persoana vătămată revine la autoturism și constată faptul că i-au fost sustrași banii. La data de 19.02.2024, organele de poliție de poliție din cadrul Secției 3 Poliție, pe baza semnalmentelor, a fizionomiei și a articolelor de vestimentație i-au depistat pe inculpați pe esplanada MCM Center (Hala Centrală), iar în urma controlului corporal asupra acestora a fost găsit un dispozitiv de bruiaj al radio-frecvenței și al programatoarelor de chei, mănuși din material textil, spary iritant lacrimogen, sume de bani și alte bunuri care au fost ridicate de către organele de poliție. Zilele trecute, cei doi inculpați au fost pedepsiți de judecători, însă mbii au primit sentințe blânde.

„Condamnă pe inculpatul Zavalnyi Volodymyr, la pedeapsa de 1 an și o lună închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an și o lună închisoare aplicate inculpatului Zavalnyi Volodymyr și stabilește un termen de supraveghere de 2 ani. Condamnă pe inculpatul Basnin Oleksandr , la pedeapsa de 1 an și o lună închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat (faptă din data de 16.01.2024). Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an și o lună închisoare aplicate inculpatului Basnin Oleksandr și stabilește un termen de supraveghere de 2 ani”.

Iată că după jaful ca în filme, din centrul Iașului, cei doi hoți au fost pedepsiți mai mult fictiv.

Comentarii
  • Judecatorul care a dat sentinta merita sa aiba parte de acelasi tratament: masina si casa sparte, bunurile furate. Abia atunci va cobori cu picioarele pe pamant. Probabil ca a fost un tocilar rupt de lume, care acum este chemat sa apere viata si proprietatea celor care il platesc. Iar asta e rezultatul: pedepse cu suspendare. Hai sictir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *