Prima pagină » Stiri si curiozitati » Izvorul Tămăduirii: Sărbătoarea și rugăciunile acesteia

Izvorul Tămăduirii: Sărbătoarea și rugăciunile acesteia

21 feb. 2022, 16:49,
în Stiri si curiozitati

În preajma paștelui, în fiecare an are loc slujba sărbătorii numite Izvorul Tămăduirii. Mulți credincioși se adună spre a se închina Sfintei Maria.

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare importantă, trecută în calendarul ortodox ca fiind cu cruce roșie, ce are loc vinerea în Săptămâna Iluminată. Sărbătoarea se fixează în funcție de data Învierii Domnului Iisus Hristos, ce la rândul ei este în funcție de echinocțiul de primăvară, dar și de prima lună plină.

maica domnului si iisus

Rugăciunile pot fi închinate Măicii Domnului

Izvorul Tămăduirii. Pilda biblică

În biblie are loc prezentarea unui moment în care Sfânta fecioară Maria era alături de Leon cel Mare, iar în treacătul lor printr-o pădure întâlnesc un om orb. Orbul cerea ajutor și îi ruga pentru apă. Maica Domnului fiind cea ce l-a îndemnat pe Leon să îi dea apă. Orbul este dus la un izvor și imediat după ce își potolește setea, se vindecă și poate să vadă din nou. Izvor ce ulterior capătă numele de Izvorul Tămăduirii.

Minunea a fost una mare, iar Leon a rămas profund impresionat. După trecerea timpului, acesta a devenit cunoscut drept Leon cel Mare și a fost încoronat ca împărat. Ca mulțumire pentru că a fost martor și a fost cel ce a dus orbul la izvor, Leon cel Mare a construit o biserică în cinstea Domnului. Istoria mărturisește că în acel loc s-au întâmplat mai multe minuni, iar lăcașul mai poate fi vizitat chiar și în ziua de astăzi. Locația sa se află în cartierul vechi Vlaherne, din Instambul, Turcia (vechiul Constantinopol).

preot ce face slujba de izvorul tamaduirii

Facerea agheasmei mici este o practică de Izvorul Tămăduirii

Slujba din cadrul bisericilor ortodoxe

În trecut această sfântă sărbătoare avea loc doar în cadrul bisericii ridicate în preajma izvorului, însă din secolele V și VI ale erei noastre, s-a extins în toate mănăstirile și bisericile ortodoxe. Iar preotul, după ce are loc oficierea Sfintei Liturghii, va începe slujba de sfințire a apei. Această practică este una comună de Izvorul Tămăduirii și specifică săptămânii iluminate, iar în popor poartă numele de agheasma mică. A nu se încurca cu Agheasma cea Mare, ce are loc de Bobotează.

icoana cu domnul iisus hristos si maica domnului

Maica Domnului nu va ignora cuvintelor celor în nevoie

Rugăciune puternică pentru Izvorul Tămăduirii

În cadrul slujbei sfintei sărbători pot fi folosite mai multe rugăciuni ce au ca scop principal, de a îi mulțumi sau de a cere ajutor Sfintei Măici Maria. Se pot scrie acatiste și face rugăciuni, Maica Domnului fiind cea ce nu lasă la greu pe nimeni, precum nu a ignorat nici orbul ce i-a ieșit în cale.

”Izvorăște-mi acum, Izvorule, Fecioară de Dumnezeu Născătoare, dându-mi darul cuvântului, ca sa laud izvorul tău, care izvorăște viață si har credincioșilor; ca tu ai izvorât pe Cuvântul Cel într-un ipostas.

Locaș de tămăduire mai presus de fire se arată tuturor biserica ta cea sfântă, Fecioara! Ca din moarte vădită, ridică lămurit pe credincioșii care aleargă la dânsa si izvorăște tuturor mângâierea cea din belșug.

biserica din vlaherne

Imagine din cadrul bisericii din Turcia

Din ceruri reverși nouă daruri fără împuținare, ceea ce ești cu adevărat una; caci pe cel orb îl faci să vadă lumina, prin tina cea noua, strigând tu de sus către Leon, mai presus de gând.

Bucura-te, Marie, bucura-te, ceea ce ești lauda de obște și cinstita a neamului omenesc! Ca Ziditorul tuturor peste tine S-a pogorât vădit, ca o picătură, arătându-te izvor nemuritor, dumnezeiască Mireasă.”

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare importantă pentru credincioșii ortodocși. Dumnezeu se află peste tot și în toate, așa că cei ce nu pot ajunge la biserică, se pot ruga de acasă. Anul acesta Săptămâna Iluminată este inclusă în perioada liberă a celor mici, se recomandă a se bucura de familie și cei apropiați. Glasul și gândul celor în nevoie va fi auzit.


Schimbarea la Față, 2022: Ce înseamnă și de ce o sărbătorim

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024