Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Izolarea socială crește riscul de hipertensiune la femei
Izolarea socială crește riscul de hipertensiune la femei

Izolarea socială crește riscul de hipertensiune la femei

30 oct. 2020, 22:28,
în Sanatate

Un nou studiu face lumină asupra efectelor izolării sociale asupra sănătății bărbaților și femeilor. Acestea din urmă sunt expuse în special unui risc crescut de hipertensiune.

Revenirea la izolare în mai multe țări europene riscă, din păcate, să crească singurătatea și izolarea socială pentru mulți oameni, în special pentru persoanele în vârstă. Izolarea socială are repercusiuni atât din punct de vedere psihic, cât și fizic.

Într-un nou studiu, care a apărut recent în Journal of Hypertension, cercetătorii de la Universitatea British Columbia (UBC, Canada) au investigat efectele asupra sănătății ale izolării sociale în funcție de sex, noteaza MedicalXpress.

Folosind datele dintr-un studiu longitudinal canadian privind îmbătrânirea, cercetătorii au analizat legăturile sociale a 28.238 de adulți cu vârste cuprinse între 45 și 85 de ani. Ei au descoperit că femeile singure care au participat la mai puțin de trei activități sociale pe lună sau care aveau cont pe o rețea socială mica, cu mai puțin de 85 de contacte, au avut un risc mai mare de hipertensiune decât altele.

Presiunea sistolică medie a fost cea mai mare în rândul femeilor văduve, singure și inactive social, iar cea mai mare diferență a tensiunii arteriale s-a constatat între femeile căsătorite și femeile văduve.

De ce izolarea socială crește riscul de hipertensiune la femei

Tensiunea arterială este alcătuită din două elemente: presiunea sistolică, înregistrată când tensiunea arterială este maximă în timpul contracției cardiace și presiunea diastolică, măsurată când tensiunea arterială este la minimum, între două bătăi ale inimii. La bărbați, pe de altă parte, cercetătorii au descoperit că cei care erau singuri, împărtășeau o casă cu alții sau aveau conturi pe rețele sociale mari aveau cea mai mare tensiune arterială, în timp ce cei care trăiau singuri sau cu un contact social redus aveau tensiune arterială crescută.

„Cercetările noastre indică faptul că femeile, în special, sunt mai susceptibile de a fi hipertensive atunci când sunt izolate la vârsta medie sau avansată”, a comentat Annalijn Conklin, de la Facultatea de Științe Farmaceutice UBC și autor principal al studiului.

„La femei, creșterea tensiunii arteriale asociată cu lipsa conexiunilor sociale a fost similară cu cea observată la utilizarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, poluarea crescută, dietele bogate în sodiu sau crestere in greutate”, a spus cercetatorul, adaugand ca” acesta este un factor de risc semnificativ pentru bolile de inima sau accident vascular cerebral”.

„Într-un moment în care Covid-19 ne obligă să ne limităm interacțiunile sociale, este important pentru cei care lucrează în domeniul sănătății să încurajeze femeile în vârstă, în special, să găsească noi modalități de a fi active social”, a concluzionat cercetătorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025