Prima pagină » National » Ivermectina a fost avizată de Ministerul Sănătății! Virgil Musta: „Poate fi folosită, dar în studii clinice”

Ivermectina a fost avizată de Ministerul Sănătății! Virgil Musta: „Poate fi folosită, dar în studii clinice”

27 ian. 2021, 18:54,
Bianca Rebegea în National

Ivermectina a fost avizată de Ministerul Sănătății! Specialiștii și-au dat acordul pentru folosirea medicamentului în studii clinice, așa cum se procedează și în celelalte țări.

Miercuri, 27 ianuarie 2021, la Antena 3, Virgil Musta, preşedintele Comisiei de Specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii pe Boli Infecţioase, a vorbit despre pașii pe care trebuie să îl parcurgă acest medicament, până ca oamenii să îl poată folosi. Astfel, medicul a dezvăluit că Ivermectina aprimit aviz pentru a fi folosită, dar în studii clinice şi nu în protocolul de tratament pentru infecţia cu noul coronavirus.

„La sfârşitul anului trecut am primit două solicitări de răspuns la o adresă către Ministerul Sănătăţii, făcută de două entităţi diferite care întrebau dacă Ivermentina, medicament folosit în anumite studii clinice în Statele Unite, nu poate fi folosit şi în România.

Răspunsul nostru a fost că Ivermectina de uz uman poate fi folosită, dar în studii clinice, nu să intre direct pe protocolul de infecţie SARS-Cov-2, protocolul terapeutic.

În momentul în care studiile clinice desfăşurate la ora actuală în Statele Unite şi nu numai, şi în Europa sunt studii clinice care se desfăşoară, aduc date evidente legate de eficienţa şi beneficiile acestui medicament, să adoptăm şi noi acea atitudine pe care OMS o recomandă”, a spus pentru Antena 3 Virgil Musta preşedintele Comisiei de Boli Infecţioase.

Virgil Musta: „După ce primeşte avizul favorabil, se pot derula studii clinice conform legislaţiei în vigoare”. Ivermectina a fost avizată de Ministerul Sănătății

„Societatea care doreşte să introducă medicamentul în ţară trebuie să solicite acest lucru, ca să fie acreditat acest lucru, în România la Agentia Medicamentelor, după ce primeşte avizul favorabil, după aceea se pot derula studii clinice conform legislaţiei în vigoare”, a mai spus Virgil Musta preşedintele Comisiei de Boli Infecţioase.

În momentul în care Virgil Musta a fost întrebat dacă el crede în eficiența acestui medicament, medicul a răspuns că „avem nevoie de date ceva mai multe”.

„Da posibil să fie medicament cu beneficii favorabile în această infecţie doar că avem nevoie de date ceva mai multe. Studiile care se derulează în prezent arată acest lucru, dar sunt studii pe un număr nu foate mare de pacientţi şi ele sunt realizate de către experţi în domeniu pentru a vedea dacă aceste studii sunt suficient de relevante sau mai necesită şi alte sudii a se finaliza”, a mai explicat Virgil Musta preşedintele Comisiei de Boli Infecţioase.

Reprezentanții Ministerului Sănătății sunt sceptici în privința Ivermectinei

Reprezentanții Ministerului Sănătății nu sunt de acord cu utilizarea medicamentului Ivermectină. Aceștia susțin că poate reprezenta un risc, fiindcă nu există suficiente date.

„Nu tot ceea ce se aude este o știre adevărată (…) Este un medicament cu efect parazitar folosit în uzul uman, dar mai ales în uzul veterinar. La utilizarea umană se recomandă folosirea Ivermectinei sub forma unor creme utlizate în tratamentul acneelor. Nu este un medicament care să dovedească eficiență în tratarea Covid. Studiile pe care se bazează utilizarea Ivermectinei sunt deocamdată inconsistente din punct de vedere științifiic și considerăm că este un risc de a folosi astfel de medicamente care încă nu au fost testate”, a declarat Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 noiembrie 2024
26 noiembrie 2024