Veşti proaste pentru români, preţurile cresc iar salariile rămân la fel. Salariul minim pe economie îi ţine pe foarte mulţi români la limita sărăciei, iar luna iulie va fi luna scumpirilor. Crește prețul carburanților, se scumpește energia electrică pentru cei care nu au şi-au schimbat furnizorul, va creşte şi factura la gaz. Benzina standard ar putea ajunge şi la 7 lei la finalul anului, spun specialiștii.
În anul 2021 salariul minim pe economie brut a ajuns să fie 2.300 de lei, iar cel net este de 1.386 de lei. Din această sumă de banii romanii trebuie să-şi achite facturile, cheltuielile cu transportul, cheltuielile cu alimentația şi cheltuielile legate de copii, unde este cazul.
Jurnaliştii unui emisiuni tv au făcut un calcul estimativ, iar din cei 1.386 de lei 500 de lei se duc pe facturile de la
energie electrică, întreţinere, cablul tv şi telefonul ajung să coste în jur de 500 de lei pe lună. Un plin de benzină ar costa 250 de lei, iar transportul în comun poate însemna o economie importantă: 70 de lei pe lună pentru metrou, jumătate pentru RATB. Asta înseamnă că pentru alimente, haine, cheltuielile cu școala, rămân în jur de 700-800 de lei.
Iar pentru că experimentul să fie dus până la capăt jurnaliştii s-au dus şi în magazine pentru a vedea câţi bani se mai duc pe mâncarea de zi cu zi. Aceştia au cumpărat pe care le-au considerat de bază, care să ajungă pe aproximativ o săptămână. În coş au fost puse următoarele produse: lapte, carne, pâine, fructe şi legume, ulei şi orez. Și nu au uitat de apă.
Care a fost totalul produselor cumpărate
La finalul cumpărăturilor costul total a fost de 180 de lei aceştia făcând economii la sânge doar pentru o săptămână. Asta ar însemna că la finalul lunii din salariul de 1.386 de lei 720 se duc pentru mâncare. Pentru cărţi, teatru, film, sau pur şi simplu, o bere la terasă cu prietenii, nu mai rămâne nimic. Conform unui studiu romanilor le-ar trebui un salariu de de cel puţin 1.800 de lei pe lună pentru a trăi decent. Potrivit specialiştilor cei mai afectaţi sunt tinerii care sunt la început de carieră.
”Tinerii între 24 şi 35 de ani, pentru că se spune că nu au experiență, şi atunci orice antreprenor spune: stai un pic, îți dau salariul minim! Și cei care au o vârstă de peste 50 de ani, pentru că, la fel, antreprenorii spun că nu mai ești tânăr, nu ești util, dar te țin cu salariul minim ca să faci vechime să ieși la pensie”, a declarat Adrian Câciu, analist econimic.
La începutul anului preţurile la carburanţi şi la ţigări a crescut
Încă din prima lună a anului 2021 roamnii au primit o veste proastă. Preţurile la ţigări şi carburanţi s-au scumpit încă de pe 1 ianuarie 2021. Așadar, vești proaste pentru conducătorii auto și pentru fumătorii din România. Nivelul accizelor pentru anul 2021 s-a stabilit prin „actualizarea cu creşterea preţurilor de consum comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică”, după cum a anunțat Ministerul Finanțelor.
„Nivelul accizelor prevăzut în anexa nr. 2 se actualizează anual cu creşterea preţurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, faţă de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică până la data de 15 octombrie. Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice până cel mai târziu pe data de 20 octombrie a fiecărui an”, se arată în Codul Fiscal.