Prima pagină » Local » Iulia Scântei şi Bogdan Licu, aleşi judecători la Curtea Constituţională a României
Iulia Scântei şi Bogdan Licu, aleşi judecători la Curtea Constituţională a României

Iulia Scântei şi Bogdan Licu, aleşi judecători la Curtea Constituţională a României

03 mai 2022, 13:55,
în Local

Decizie de ultimă oră luată de Senatul României. Astăzi, 3 mai 2022, s-a decis ca unul dintre cei mai bogați demnitari din țară, Iulia Scântei (propunerea Partidului Național Liberal), să fie judecător la Curtea Constituțională a României în locul Monei Pivniceru. Controversatul parlamentar din Iași va avea un mandat de 9 ani.

Reamintim faptul că în momentul de față Scântei este senator PNL și președinte al Comisiei Juridice din Senat.

Controversata Iulia Scântei a fost aleasă judecător la CCR

Controversata Iulia Scântei a fost aleasă cu nu mai puțin de 76 de voturi „pentru”, 34 de voturi fiind „contra”. De asemenea, a fost ales şi Bogdan Licu (propunerea Partidului Social Democrat) care a primit 208 voturi.

Cristi Danileț a primit 59 de voturi. Ioan Sabău-Pop, propus de USR și AUR, a primit 34 de voturi.

Pentru Peter Kovacs (fost senator UDMR propus de Uniunea Salvați România) au fost 22 de voturi „pentru” și 88 „contra”.

Pentru Radu Ghidău (fost deputat PNŢCD – propus de Alianța Unirea Românilor) au fost 12 voturi „pentru” și 98 „contra”.

Aducem aminte că activitatea senatorului de Iași a fost una extrem de slabă. În actualul mandat, parlamentarul și-a pus semnătura pe 28 de inițiative legislative, toate la pachet cu alți demnitari. A avut doar cinci interpelări și a luat cuvântul de 121 ori.

Cât câştigă pe zi senatorul PNL Iulia Laura Scântei

Senatorul câștigă circa 1.000 de euro pe zi din leafa de la Parlament și activitatea din cabinetul notarial pe care îl deține în Capitală. De asemenea, important de precizat este faptul că în șase ani de mandat, Laura Iuliana Scântei nu a făcut nimic pentru ieșenii care i-au dat votul. În luna iunie 2022, vor expira mandatele a trei judecători de la Curtea Constituțională a României, respectiv cel al președintelui Valer Dorneanu, Mona Pivniceru și Daniel Morar. În aceste condiții, a apărut varianta cu Iulia Scântei, senator aflat la al doilea mandat.

Astfel, Laura Iulia Scântei a strâns anul trecut un venit de 1.143.000 lei. Din total, senatorul PNL a luat peste 136.000 lei ca indemnizație de la Parlamentul României, dar și aproape 864.000 lei de pe urma cabinetului notarial Societatea Profesională Notarială (SPN) Iulia Scântei & Codrin Macovei.

Pe lângă banii de la cabinetul notarial, Iulia Scântei a mai reușit să obțină 10.000 lei proveniți dintr-o poliță de asigurare, dar și 133.000 lei de pe urma unei rambursări de la PNL, în contul campaniei electorale. Practic, senatorul a câștigat 95.250 lei pe lună. Raportat la zilele lucrătoare, parlamentarul a ridicat circa 4.800 lei pe zi.

Pe lângă banii obţinuţi, Scântei mai deţine trei apartamente, o colecţie de obiecte de artă, o colecţie de ceasuri, bijuterii şi accesorii vestimentare de sute de mii de euro. De asemenea, aceasta are și o pianină C. Bechestein Clasic 118 de 18.000 euro.

Vă aducem aminte că CCR este compusă din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani. Astfel, Iulia Scântei a fost aleasă magistrat în Curtea Constituțională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *