Prima pagină » Economic Local » ITM Iași, despre munca nedeclarată: „Rămâne un fenomen negativ pentru piaţa forţei de muncă din judeţ”
ITM Iași, despre munca nedeclarată: „Rămâne un fenomen negativ pentru piaţa forţei de muncă din judeţ”

ITM Iași, despre munca nedeclarată: „Rămâne un fenomen negativ pentru piaţa forţei de muncă din judeţ”

08 oct. 2024, 11:04, 1 ,
în Economic Local

Contractul individual de muncă se întocmeşte obligatoriu în formă scrisă, se semnează de angajator şi angajat şi se înregistrează în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, anterior începerii activităţii. Salariatul nu poate depăşi timpul de muncă stabilit prin contractele individuale de muncă cu timp parţial şi nici nu poate desfăşura activitate în perioada în care contractul de muncă este suspendat. Munca nedeclarată înseamnă încălcarea acestor reguli, pentru care este răspunzător angajatorul.

În luna septembrie 2024 inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi au controlat 134 angajatori pentru identificarea muncii nedeclarate. În 9 cazuri s-a constatat cel puţin un salariat care desfăşura muncă nedeclarată şi s-au aplicat sancţiuni contravenţionale însumând 570.000 lei. 35 salariaţi nu aveau contracte individuale de muncă încheiate în formă scrisă, sau se aflau în alte situaţii de muncă nedeclarată. Angajatorilor li s-a impus formalizarea şi declararea contractelor de muncă. Domeniile de activitate în care a fost depistată munca nedeclarată au fost: pază şi protecţie, construcţii, şi servicii.

De la începutul anului, au fost identificate 109 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată la 49 angajatori. Sancţiunile contravenţionale aplicate, în valoare de 1.945.000 lei, sperăm să îi convingă pe cei tentaţi să utilizeze în continuare munca nedeclarată că această conduită nu este rentabilă. Acţiunile de control pentru identificarea muncii nedeclarate se desfăşoară în cadrul campaniilor naţionale organizate de Inspecţia Muncii, pe baza planului anual de control, cu ocazia acţiunilor locale de control, sau urmare sesizărilor cetăţenilor.

„Drepturile şi limitele stabilite de lege pentru a echilibra relaţia de muncă sunt inaplicabile dacă salariatul prestează muncă nedeclarată. De multe ori, deşi cunoaşte situaţia în care se află, salariatul conştientizează efectele negative ale muncii nedeclarate, atunci când se încheie relaţia de muncă şi inspectorii de muncă nu mai pot interveni. Salarii şi concedii de odihnă neacordate, muncă suplimentară neplătită, nici o dovadă a vechimii în muncă şi activităţii prestate, precum şi lipsa asigurărilor sociale. Încurajăm salariaţii să nu accepte prestarea unei munci fără a semna un contract de muncă şi a primi un exemplar semnat şi de angajator. Dacă totuşi se regăsesc în situaţia neplăcută de a presta muncă nedeclarată, îi rugăm să sesizeze Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi în timpul desfăşurării activităţii, pentru ca inspectorii de muncă să poată constata aceste situaţii şi să intervină pentru formalizarea relaţiei de muncă şi acordarea tuturor drepturilor”, a transmis Costel Grojdea, inspector șef în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`