Prima pagină » Economic Local » ITM Iași a dat amenzi pentru munca la negru. Alte 46.000 de lei, amenzi pentru nerespectarea securității în muncă
ITM Iași a dat amenzi pentru munca la negru. Alte 46.000 de lei, amenzi pentru nerespectarea securității în muncă

ITM Iași a dat amenzi pentru munca la negru. Alte 46.000 de lei, amenzi pentru nerespectarea securității în muncă

11 iun. 2020, 12:34,
George Cristian în Economic Local

ITM Iași a dat amenzi pentru munca la negru. Sute de mii de lei au fost date pentru faptul că angajatorii nu respecta legalitatea referitoare la angajarea oamenilor. ITM Iaşi a mai sancţionat cu alte zeci de mii de lei pentru nerespectarea securităţii în muncă.

ITM Iași a dat amenzi pentru munca la negru! Peste 517.000 de lei angajatorilor care nu au respectat prevederile legii

Specialiștii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iași au efectuat mai multe controale la angajatori. Începând cu data de 18 mai controale dispuse de Inspecţia Muncii au vizat domeniile construcții, textile și domeniul auto.

În ceea ce privește sănătateaa și securitatea în muncă, au fost verificați 357 de angajatori. Dintre aceștia, 11 ai fost amendați cu 46.000 de lei pentru nu au realizat revizuirea sau completarea planului pentru protecție privind starea de alertă, angajații nepurtarea corespunzătoare a echipamenitelor de protecție dar și ne asigurarea controlului medical. De asemenea au fost făcute și informări privind respectarea Legii 55/2020.

Alți 300 de lucrători din Iași au fost intervievați de inspectorii ITM Iași. În urma verificărilor, 11 angajatori au fost sancționați cu 517.000 de lei pentru munca la negru. Astfel, 8 angajatori au avut 16 persoane care prestau munca la negru, iar 3 angajatori erau cu 8 salariați cu contracte individuale de munca suspendate pe motiv tehnic, dar acești angajați munceau.

ITM Iaşi a efectuat mai multe acţiuni de informare a persoanelor care pleacă la muncă în străinătate

Inspectoratul Teritorial de Munca Iaşi a efectuat, cu ceva timp în urmă, mai multe acţiuni de informare a românilor care pleacă la munca în străinătate. Concret, pe data de 24 aprilie şi 12 mai 2020, inspectorii ITM Iaşi au demarat mai multe acţiuni de informare pe Aeroportul din Iaşi. Aceştia au discutat cu peste 130 de persoane care plecau la munca în afara ţării şi i-au informat despre condiţiile legale în care îşi desfăşoară munca, dar şi despre pericolul muncii la negru. ITM Iaşi a atraas atenţia asupra faptului că şi angajatul trebuie să fie informat despre locul de munca pe care urmează să îl aibă şi despre faptul că există o probabilitate foarte mare că acesta să nu fie plătit dacă locul de munca pe care îl ocupa este la negru. Acţiunea fusese realizată cu sprijinul conducerii Aeroportului Internaţional Iaşi.

”Pe data de 12 mai 2020, s-a demarat o nouă acțiune, prin care peste 130 de persoane care pleacă să lucreze în străinătate au fost informați de inspectorii ITM cu privire la drepturile angajaților din străinătate. Inspectorii de muncă au distribuit materiale informative elaborate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, referitoare la condiţiile de muncă şi drepturile celor care lucrează legal în Marea Britanie, sursele de informare şi consiliere, precum şi datele de contact ale misiunilor diplomatice ale României.” se arată în comunicatul celor de la ITM Iaşi.

Un nou inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași are un nou şef din data de 10 ianuarie 2020. Fostul director executiv al Agenţiei de Plăți şi Inspecţie Socială (AJPIS), Costel Grojdea este noul inspector şef al ITM Iaşi. Până acum, după ce fostul inspector şef George Albulescu s-a pensionat, funcția de conducere a ITM a fost ocupată de George Tanasievici. Acesta va rămâne în Inspectorat, pe funcţia de inspector adjunct.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *