Prima pagină » Local » Îți stă mintea în loc! Un ieșean a fost la un pas de a-și executa vecinul cu o piatră: „Persoana vătămată a căzut la sol”
Îți stă mintea în loc! Un ieșean a fost la un pas de a-și executa vecinul cu o piatră: „Persoana vătămată a căzut la sol”

Îți stă mintea în loc! Un ieșean a fost la un pas de a-și executa vecinul cu o piatră: „Persoana vătămată a căzut la sol”

05 sept. 2023, 02:00,
Cosmina Puiu, în Local

Un ieșean a fost la un pas de a-și executa vecinul cu o piatră, după ce a sesizat un miros de fum din curtea lui. Inculpatul se afla în stare de ebrietate și a vrut să se răzbune, fără a se mai gândi la consecințe

Daniel Vasile Harton a vrut să facă legea în sat și când a simțit un miros de fum din curtea vecinului care făcea curățenie s-a dus pentru a discuta cu el. Însă inculpatul era în stare de ebrietate și persoana vătămată a refuzat să dialogheze cu el, motiv pentru care a luat o piatră și i-a aruncat-o în cap, căzând la sol.

Un ieșean a fost la un pas de a-și executa vecinul cu o piatră

După câteva secunde de la impact, victima s-a putut ridica și s-a dus direct în curte, timp în care a observat că inculpatul fugise. Dar el a început să sângereze abundent în zona arcadei ochiului stâng și s-a deplasat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din Iași.

Potrivit certificatului medico-legal, eliberat de Institutul de Medicină Legală, persoana vătămată a prezentat, în momentul examinării, mai multe leziuni traumatice, respectiv: plagă la nivel sprâncenos stânga de 3 cm, hemoragie subconjunctivală la nivelul ochiului stâng, tumefacţie, echimoză, excoriaţie la nivelul cotului drept, leziuni care au putut fi produse prin lovire cu un corp dur şi cădere şi a căror gravitate a fost evaluată la 8-9 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, putând data din 12.08.2019.

Concluziile certificatului medico-legal cu privire la modalitatea de producere a leziunilor, respectiv prin lovire cu un corp dur şi cădere, se coroborează cu declaraţiile persoanei vătămate din care rezultă actele de agresiune exercitate de inculpat asupra acesteia, ce au constat în lovirea acesteia peste faţă cu un corp contondent, urmată de căderea la nivelul solului.

„La data de 12.08.2019, în timp ce se afla la locuinţa verilor săi împreună cu soţia sa, ajutându-i la treburile gospodăreşti, a dat foc unor coji de păstăi în curte, iar în jurul orelor 20:00 a auzit cum cineva aruncă cu pietre în poarta de acces în curte. A ieşit în drum şi i-a văzut pe inculpatul pe care îl ştia din vedere, dar nu-i cunoştea prenumele, împreună cu soţia acestuia, şi fiul celor doi. În acest timp, inculpatul, care părea a fi în stare de ebrietate, a început să-i adreseze înjurături, motivând că este deranjat de fumul emanat de focul făcut de persoana vătămată în curtea locuinţei verilor săi.

Persoana vătămată le-a spus soţiei şi fiului inculpatului să-l conducă acasă pe acesta, nedorind să dialogheze cu inculpatul. Atunci observând că soţia inculpatului l-a luat pe acesta de braţ pentru a se îndrepta către locuinţa lor, persoana vătămată s-a întors cu faţa spre poartă, pentru a intra în curte. Când a ajuns în faţa porţii a simţit o lovitură aplicată din spate cu un corp contondent în zona ochiului stâng, corp despre care persoana vătămată presupune că ar fi fost o piatră luată din drum.

După lovitura primită, persoana vătămată a căzut la sol, simţind o durere foarte puternică în zona capului. A rămas căzută câteva secunde iar apoi s-a ridicat singură şi a intrat în curte, constatând că sângera în zona arcadei ochiului stâng. Inculpatul a plecat spre locuinţa sa în fugă, continuând să îi adreseze injurii persoanei vătămate”, potrivit rechizitoriului consultat de reporterii BZI.

Ce pedeapsă a primit inculpatul

Inculpatul a fost trimis în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe, a fost condamnat la 9 luni cu suspendare și va presta muncă în folosul comunității.

„În consecinţă, în baza dispoziţiilor art. 193 alin. (2) Cod penal cu aplicarea art. 396 alin. (10) Cod de procedură penală, va condamna pe inculpatul la pedeapsa de 9 (nouă) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe (faptă din data de 12.08.2019). Referitor la individualizarea judiciară a executării pedepsei aplicate inculpatului, instanța reține că sunt incidente dispozițiile art. 91 Cod penal, condamnarea prin prezenta sentință fiind de 9 (nouă) luni închisoare, iar inculpatul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii.

Acesta şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, nu s-a sustras de la urmărirea penală ori judecată, nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării și tragerii la răspundere penală a autorului, astfel încât, în raport de toate împrejurările mai sus menționate, de persoana inculpatului, de conduita avută ulterior săvârşirii infracţiunii şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa are convingerea că scopul pedepsei poate fi atins și fără executarea de către acesta a pedepsei aplicate”, au spus anchetatorii în legătură cu ieșeanul care a fost la un pas de a-și executa vecinul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *