Prima pagină » Magazin » Îți dorești restaurarea dentară cu ajutorul implantului? Află care sunt complicațiile și contraindicațiile acestuia
Îți dorești restaurarea dentară cu ajutorul implantului? Află care sunt complicațiile și contraindicațiile acestuia

Îți dorești restaurarea dentară cu ajutorul implantului? Află care sunt complicațiile și contraindicațiile acestuia

26 ian. 2023, 16:34,
în Magazin

Cel mai adesea, problema edentației totale sau parțiale este rezolvată rapid și eficient cu ajutorul implanturilor dentare moderne. Deși implantologia înregistrează o mare rată de succes, nu oricine poate deveni candidat pentru un astfel de tratament de restaurare, dat fiind faptul că există și o serie de contraindicații clare. Totodată, cresc și șansele ca pacientul să dezvolte complicații pe termen lung și chiar să fie necesară scoaterea implantului.

Înainte de toate, ce este implantul dentar?

Implantul dentar are forma unui șurub, al cărui scop este acela de a înlocui dintele lipsă din diverse motive. Cel mai adesea se realizează din materiale biocompatibile, care să nu creeze alergii și sensibilități, cum ar fi titanul sau zirconiul. Medicul implantolog îl va introduce în spațiul gol, în osul maxilarului, urmând o așteptare de câteva săptămâni, până când implantul și maxilarul vor fuziona; odată finalizat acest proces, implantul dentar făcut la clinica stomatologica Smile Ambassador va putea susține un dinte artificial sau o coroană.

Anual, milioane de pacienți din întreaga lume optează pentru restaurarea pe implant dentar, iar popularitatea acestora este în continuă creștere. Totuși, fiind o procedură chirurgicală complexă, există și o serie de complicații și chiar contraindicații în cazul anumitor persoane.

Care sunt cele mai comune complicații ale implanturilor dentare?

În urma inserării implantului dentar, sunt pacienți care se pot confrunta cu:

  • Infecție – după inserarea implantului, pacientul trebuie să urmeze îndeaproape sfaturile specialistului; tratamentul în caz de infecție diferă foarte mult în funcție de gravitate și localizare: o infecție bacteriană a gingiei poate necesita antibiotice sau o grefă de țesut moale, pe când o infecție bacteriană a osului are în vedere scoaterea țesutului implantat și a implantului dentar;
  • Retracția gingivală – nu de puține ori se întâmplă ca țesutul gingival să se retragă, provocând inflamație și durere; în acest caz este necesară o evaluare cât mai rapidă a situației;
  • Slăbirea implantului – dacă acesta nu fuzionează cu osul, începe să se miște și este necesară îndepărtarea lui;
  • Deteriorarea nervilor și a țesuturilor – nu se întâmplă foarte des, dar apare în situația în care implantul este montat prea aproape de nerv;
  • Probleme sinusale – implanturile de pe arcada superioară pot pătrunde în cavitățile sinusale, provocând sinuzită;
  • Leziuni cauzate de forța excesivă – forța excesivă poate duce la ruperea sau crăparea implantului dentar; în această categorie este inclusă scrâșnirea din dinți.

Ce contraindicații ale implantului dentar există?

În ceea ce privește restaurarea dentară, implanturile sunt o bună soluție în cazul persoanelor care suferă de carii severe, traume sau dinți lipsă. Pentru ca un pacient să nu aibă contraindicații implant dentar este important să aibă un maxilar sănătos și să fie finalizată faza de creștere a oaselor faciale (din acest motiv nu este recomandat copiilor până în vârsta de 18 ani).

Implanturile dentare au o rată de succes foarte ridicată (de cam 95%), însă există și categorii de pacienți la care reușita este redusă. Aici sunt încadrați fumatorii, persoanele cu diabet, cu afecțiuni gingivale, persoanele care au făcut radioterapie în zona maxilarului sau persoane care iau anumite medicamente.

Deși puține, trebuie aduse în discuție și contraindicațiile absolute ale implantului dentar. Printre acestea se numără persoanele care suferă de alergii majore, care pot merge până la șoc anafilactic (chiar și de la anestezie), persoane ale căror boli necesită transplant imediat, bolile autoimune, inclusiv SIDA și cancerul.

În ceea ce privește contraindicațiile relative trebuie menționate afecțiunile maligne orofaringiene, accidentele vascular-cerebrale, infarct miocardic recent, epilepsie necontrolată, boli psihiatrice, diabet, tulburări de coagulare, abuz de droguri și alcool, chimioterapie recentă.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/close-up-shot-of-dental-implant-model-6502343/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *