Prima pagină » Sanatate » Îți curge sânge din nas? Poate fi vorba despre hipertensiune. Iată explicația medicilor

Îți curge sânge din nas? Poate fi vorba despre hipertensiune. Iată explicația medicilor

08 dec. 2021, 14:00,
în Sanatate

Îți curge sânge din nas și nu știi de ce? Medicii sunt de părere că poate fi vorba despre hipertensiune. Iată explicația lor.

Sângerarea nazală, numită și epistaxis reprezintă o hemoragie, ce necesită tratament de urgență, în scopul opririi sângerării. Epistaxisul din plexul Kiesselbach, plex vascular localizat la nivelul septului nazal anterior, reprezintă cea mai comună sângerare întâlnită. Cauzele acestei hemoragii se împart în cauze locale (traumă, iritație a mucoasei nazale, anomalii septale, boli inflamatorii, tumori), sistemice (coagulopatii congenitale, coagulopatii dobândite, ateroscleroză, hipertensiune) și idiopatice.

Medicii consideră că, la persoanele în vârstă, care au tensiune arterială crescută, este chiar bine dacă le curge sânge din nas. În acest fel, scade tensiunea și este evitat un accident vascular cerebral, care se poate solda cu paralizie sau pierderea capacitatii de a mai putea vorbi, spune dr. Elena Latcan, medic primar ORL, potrivit erd.ro.

medic care măsoară tensiunea arterială

Medicii consideră că, la persoanele în vârstă, care au tensiune arterială crescută, este chiar bine dacă le curge sânge din nas.

Curge sânge din nas: Ce este de făcut în caz de hipertensiune?

În situația în care sângerarea nazală apare pe fondul unei hipertensiuni arteriale, sau tensiunea crescută se asociază cu hemoragia nazală, este un semnal că hipertensiunea nu este corect tratată. Acest lucru nu înseamnă decât un lucru: „persoana respectivă trebuie să meargă la medic”, adaugă prof. univ. dr. Mircea Cinteza, şeful secţiei de Cardiologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, pentru sursa citată.

În cadrul unui studiu, desfășurat la Universitatea Hanyang din Coreea de Sud, au fost comparate valorile tensiunii arteriale ale pacienților cu sângerări nazale spontane cu cele cauzate de o lovitură. În total, au fost examinate aproape 3.000 de persoane. Rezultatul a evidențiat diferențe semnificative între cele două grupuri: tensiunea arterială medie de 157/91 în primul grup și 145/84 în al doilea. Dintre pacienții fără hipertensiune arterială preexistentă în grupul de sângerare spontană, 16% au fost diagnosticați cu hipertensiune arterială în decurs de șase luni, comparativ cu 5% în celălalt grup.

Prin urmare, dr. Bernard-Alex Gaüzière (Jurnalul Internațional de Medicină) a comentat: „În ciuda anumitor limitări, acest studiu indică existența unei legături între epistaxis și presiunea arterială sau chiar o indicație premonitorie privind apariția iminentă a hipertensiunii arteriale”

Mecanismul a avut în vedere efectul tensiunii arteriale crescute asupra funcției și integrității (slăbirii) pereților vaselor de sânge.

femeie căreia îi curge sânge din nas

Hemoragia nazală este adesea asociată cu hipertensiunea.

Cum poate fi oprită hemoragia nazală?

Chiar dacă sângerările nazale vă sperie, trebuie să știți că ele pot fi oprite cu ușurință acasă. Astfel că, cel mai important lucru este să stați liniștiți, pentru a nu leșina.

La copii, oprirea sângerării nazale se poate face presând nasul între vârful degetului arătător şi cel mare, timp de 1-2 sau chiar 15 minute.

De asemenea, dacă vă aflați într-o astfel de situație, specialiștii recomandă să stați întinși pe spate, cu capul ridicat pe o pernă ori să stați în picioare, cu capul aplecat în jos, deasupra unui vas. În acest fel, lăsați sângele să curgă. Când hemoragia se apropie de final și sângele picură încet, introduceți-vă în nas un tampon de vată.

Medicul Elena Latcan spune: „Vată (bumbacul) opreşte rapid sângerarea, prin formarea, în fibrele ei, de mici cheaguri care la final stopează hemoragia. Vata mai poate fi îmbibată în picături sau spray nazal (care au efect vasoconstrictor rapid – de îngustare a vaselor sangvine) sau se poate folosi apa oxigenată. Tamponul de vată poate fi păstrat în nas câteva zeci de minute sau chiar şi două ore.”

Mai puțin eficiente sunt tehnicile din bătrâni, care spun să stai întins pe pat şi să ţii ridicată mâna opusă părţii din care curge sângele ori să introduci în nas tampoane de vată îmbibate în oţet.

copil care suflă nasul

La copii, oprirea sângerării nazale se poate face presând nasul între vârful degetului arătător şi cel mare, timp de 1-2 sau chiar 15 minute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`