Prima pagină » International » Italia ia exemplul Ungariei şi se pregăteşte să plătească gazul rusesc în ruble

Italia ia exemplul Ungariei şi se pregăteşte să plătească gazul rusesc în ruble

28 apr. 2022, 16:19,
BZI.ro, în International

Italia urmează să plătească gazul rusesc în ruble. Surse declara că gigantul energetic italian Eni SpA se pregătește să deschidă conturi în ruble la Gazprombank JSC. Aceasta mutare îi va permite să se conformeze cerințelor resedintelui Vladimir Putin precum că gazele vor fi plătite în moneda locală.

Italia gazul rusesc în ruble, uzina

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a avertizat miercuri, 27 aprilie, companiile să nu cedeze în fața cererilor Rusiei de a plăti gazul în ruble, spunând că astfel ar încălca sancțiunile

Italia urmează să plătească gazul rusesc în ruble

Italia ia exemplul Ungariei şi se pregăteşte să plătească gazul rusesc în ruble. Această mișcare este una preventivă, spun sursele, deoarece Eni caută mai multe îndrumări din partea Guvernului italian și a autorităților europene cu privire la posibilitatea de a utiliza conturile pentru a cumpăra gaz rusesc și în ce condiții.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a avertizat miercuri, 27 aprilie, companiile să nu cedeze în fața cererilor Rusiei de a plăti gazul în ruble, spunând că astfel ar încălca sancțiunile. Dar se pare că eforturile Europei de a menține un front unit împotriva Moscovei se destramă, de vreme ce Ungaria anunţase deja că o să plătească gazul rusesc în ruble.

Conform declaraţiei unei persoane apropiate de gigantul rus al gazelor Gazprom PJSC, patru cumpărători europeni au plătit în ruble și alte 10 au deschis conturile Gazprombank necesare pentru a îndeplini noile cerințe de plată.

De asemenea, un cumpărător german masiv de gaz rusesc, Uniper SE, a declarat că este convins că poate continua să facă achiziții fără a încălca sancțiunile.

Italia gazul rusesc în ruble, tevi de gaz, barbat ce roteste un robinet de gaz

Conform declaraţiei unei persoane apropiate de gigantul rus al gazelor Gazprom PJSC, patru cumpărători europeni au plătit în ruble și alte 10 au deschis conturile Gazprombank necesare pentru a îndeplini noile cerințe de plată

Preşedintele Putin a reuşit să divizeze blocul comunitar

În acest sens, pe măsură ce termenele de plată încep să expire în cursul lunii viitoare, țările vor trebui să decidă dacă vor accepta cererile lui Vladimir Putin sau riscă să fie nevoite să raționalizeze gazul la domiciliu. Deja Polonia a refuzat să accepte noile condiții, iar Gazprom a oprit miercuri fluxurile de gaze ca răspuns.

Putem spune că blocul comunitar a fost divizat, în ţări precum Polonia, care adoptă o poziție mai dură față de Rusia, și cele care doresc mai mult să protejeze aprovizionarea cu energie. Spre exemplu, Letonia este prima țară care va refuza importurile de gaz rusesc. Ministrul leton al Economiei, Janis Vitenbergs, a comunicat în data de 5 aprilie, dorința republicii de a opri importul de gaz rusesc cât mai repede posibil.

Joi, 28 aprilie, prețul gazelor a scăzut, comercianții reevaluând riscul ca întreruperea să se extindă la restul Europei.

Sursele menţionate mai sus au precizat că în ceea ce o privește, Eni nu a folosit noul mecanism, iar până acum a plătit doar în euro, iar următoarea rundă de plăți nu este prevăzută decât în a doua jumătate a lunii mai.

În acest moment, Italia își procură aproximativ 40% din gazele naturale din Rusia, deși premierul Mario Draghi a cercetat întreaga lume pentru a găsi înlocuitori și a obținut noi acorduri cu furnizori, în special din Africa de Nord.

Un purtător de cuvânt al Eni a refuzat să comenteze situația redată mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *