Guvernul italian a blocat exportul unui vaccin Oxford-AstraZeneca în Australia. Decizia afectează 250.000 de doze de vaccin produse la o unitate AstraZeneca din Italia.
Italia este prima țară din UE care folosește noile reglementări ale blocului, permițând oprirea exporturilor în cazul în care compania care furnizează vaccinurile nu și-a îndeplinit obligațiile față de UE. Australia a declarat că pierderea „unei singure expediții” nu va afecta grav campania sa de vaccinare. Măsura a fost susținută de Comisia Europeană, spun rapoartele.
AstraZeneca are probleme cu producţia şi are un deficit de livrare către UE
AstraZeneca este pe cale să furnizeze doar 40% din aprovizionarea convenită către statele membre în primele trei luni ale anului. A citat problemele de producție pentru deficitul.
În ianuarie, premierul italian Giuseppe Conte a descris întârzierile în furnizarea de vaccinuri de către AstraZeneca și Pfizer drept „inacceptabile” și a acuzat companiile că și-au încălcat contractele.
UE a fost criticată pe scară largă pentru ritmul lent al programului său de vaccinare. În cadrul schemei UE de vaccinare, care a fost înființată în iunie anul trecut, blocul a negociat achiziția de vaccinuri în numele statelor membre.
Nu au existat comentarii oficiale cu privire la mișcarea italiană a UE sau a AstraZeneca.
Ce spune Guvernul italian despre interzicerea exportului
Guvernul italian s-a adresat săptămâna trecută Comisiei Europene pentru a spune că intenționează să blocheze transportul.
Într-o declarație de joi, ministerul de externe a explicat această mișcare, spunând că a primit cererea de autorizare pe 24 februarie.
Acesta a spus că cererilor anterioare li s-a dat undă verde, deoarece includeau un număr limitat de probe pentru cercetare științifică, dar cea mai recentă – fiind mult mai mare, pentru mai mult de 250.000 de doze – a fost respinsă.
Acesta a explicat mișcarea spunând că Australia nu se află pe lista țărilor „vulnerabile”, că există o penurie permanentă de vaccinuri în UE și Italia și că numărul de doze a fost ridicat în comparație cu cantitatea dată Italiei și UE în ansamblu.
Care este reacţia Australiei
Australia a declarat că a primit deja un transport de 300.000 de doze și intenționează să înceapă producția locală luna viitoare.
„Producția internă începe cu 1 milion de [doze] pe săptămână de livrări de la sfârșitul lunii martie și este pe drumul cel bun”, a declarat ministrul Sănătății, Greg Hunt.
„Această livrare [Italia] nu a fost inclusă în planul nostru de distribuție pentru săptămânile următoare.”
De la începutul confirmării vaccinului, AstraZeneca a avut mai multe probleme
Vaccinurile anti-Covid intră pe piață unul după altul. După cele ale Pfizer/BioNTech și Moderna, cel al AstraZeneka este al treilea validat în Europa.
Conform datelor publicate în revista științifică The Lancet, vaccinul este sigur. Efectele secundare identificate au fost extrem de rare în studiul clinic. Cu toate acestea, se așteaptă mai multe informații, având în vedere proporția redusă de participanți vârstnici la studiu. Totuși, mai multe țări au stopat vaccinarea cu AstraZeneca, până la definitivarea unor noi studii.
În altă ordine de idei, Coreea de Sud anchetează moartea a două persoane. Acestea au decedat la scurt timp după administrarea primei doze de vaccin AstraZeneca.