Prima pagină » International » Italia ar putea fi prima țară din UE care ar introduce vaccinarea obligatorie. Premierul Mario Draghi: „Este un act de solidaritate”
Italia ar putea fi prima țară din UE care ar introduce vaccinarea obligatorie. Premierul Mario Draghi: „Este un act de solidaritate”

Italia ar putea fi prima țară din UE care ar introduce vaccinarea obligatorie. Premierul Mario Draghi: „Este un act de solidaritate”

03 sept. 2021, 11:28,
Elena Nicoleta Bujor, în International

Premierul Italiei, Mario Draghi, susține imunizarea anti-Covid-19 obligatorie pentru populația generală, în timp ce oamenii legii se luptă să își îndeplinească obiectivul ca 80% dintre italieni să fie vaccinați până la sfârșitul lunii în curs.

Guvernul italian a impus deja obligativitatea vaccinării pentru toți angajații din domeniul sanitar. De asemenea, s-a impus și imunizarea angajaților din unitățile de învățământ primar și universități, însă mai mulți miniștri ai Executivului au făcut presiuni, în ultima perioadă, pentru a extinde măsura către populația generală, în cazul în care obiectivul de 80% nu va fi atins.

70% din italieni au fost vaccinați. Italia ar putea impune imunizarea obligatorie

În momentul de față, circa 70% dintre italieni li s-au administrat cel puțin o doză de vaccin împotriva noului coronavirus, în timp ce 63% au schema completă de imunizare.

Premierul a fost interpelat în timpul unei conferințe de presă la Roma, dacă există posibilitatea ca dozele de vaccin să fie introduse ca obligatorii odată ce Agenția Europeană pentru Medicamente și Agenția Italiană pentru Medicamente, AIFA, au ridicat actuala autorizație de urgență la autorizație completă, Draghi a răspuns scurt: „Da”.

Mai mult decât atât, Roberto Speranza, ministrul Sănătății, în cadrul aceleiași conferințe de presă, a adăugat:  „Obligația din țara noastră există deja pentru personalul medical, așa că, în realitate, aceasta se aplică deja unei categorii din societatea noastră”.

Cu ceva timp în urmă, Draghi afirma faptul că el și Speranza discutau „de ceva timp” dacă să extindă, sau nu, cerințele de vaccinare anti-Covid-19, însă a ținut să adauge că detaliile despre următorii pași pe care îi va urma Guvernul vor fi stabilite într-o întâlnire cu liderii partidelor care formează coaliția de guvernământ.

Într-un final, premierul a adăugat că este „încrezător” că, până la sfârșitul lunii septembrie, va fi atins obiectivul de imunizare a 80% din populație și i-a îndemnat pe cei care nu au făcut-o deja, să se vaccineze.

„Vreau să reiterez îndemnul meu de a vă vaccina”, a spus el. „Este un act de grijă față de sine, de solidaritate față de ceilalți, de protecție a familiei dumneavoastră”, a declarat Draghi, potrivit Politico.

Președintele Franței a anunţat vaccinarea obligatorie anti-COVID pentru personalul medical

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat la începutul lunii iulie într-un discurs televizat către națiunea franceză, că epidemia de coronavirus este sub control, dar că se va introduce obligativitatea vaccinării anti-COVID pentru anumite persoane.

„Aşa cum am procedat de la începutul pandemiei, ţin să mă adresez direct cetăţenilor. În ce moment al luptei ne aflăm? Graţie angajamentului excepţional al personalului medical, am reuşit să aducem sub control epidemia şi să trăim din nou”, a declarat Emmanuel Macron, într-un discurs televizat.

„În ultimele două săptămâni, am reuşit să ajungem la sub 2.000 de cazuri pe zi. Spitalizările şi decesele sunt la cele mai mici niveluri. Spunând aceste lucruri, gândurile mele sunt, în mod evident, la victime şi la apropiaţii acestora. Viaţa a putut continua doar pentru că suntem organizaţi”, a afirmat Emmanuel Macron, conform cotidianului Le Figaro.

Preşedintele Franţei a indica ca vaccinarea va deveni obligatorie pentru persoanele care au contacte cu persoane vulnerabile.

„Ţara noastră se confruntă totuşi cu o reluare puternică a epidemiei care afectează toate teritoriile. Apariţia variantei Delta se traduce prin creşterea contagierilor în întreaga lume. (…) Avem un atu principal: vaccinul. Ne proteajează de varianta Delta şi evită în proporţie de 95% formele grave de îmbolnăvire. Cu cât ne vaccinăm mai mulţi, cu atât lăsăm mai puţin spaţiu răspândirii virusului. Vaccinarea va fi obligatorie pentru toţi cei care intră în contact cu persoane fragile. Din 15 septembrie, vor fi efectuate controale şi vor fi aplicate sancţiuni”, a subliniat Macron.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *