Prima pagină » Actualitate » Istoricul Florian Bichir la BZI LIVE: „Monstruoasa coaliţie a fost formată din boieri patrioţi care ajung să spună ‘Cuza, mulţumim, dar ne pare rău…'”
Istoricul Florian Bichir la BZI LIVE:

Istoricul Florian Bichir la BZI LIVE: „Monstruoasa coaliţie a fost formată din boieri patrioţi care ajung să spună ‘Cuza, mulţumim, dar ne pare rău…'”

10 feb. 2023, 18:20, 1 ,
în Actualitate

Ediție-documentar la BZI LIVE despre una dintre cele mai ”Monstruoase coaliții” politice din istoria țări, alături de cunoscutul istoric și jurnalist, Florian Bichir. ”Monstruoasa coaliție” este denumirea atribuită în istorie alianței dintre conservatori și liberalii radicali, constituită în scopul îndepărtării domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la domnie.

Coaliția a apărut după alegerile din Adunarea Națională din România, convocarea a II-a (1864) prezidată de către Ion C. Brătianu.

Jurnalistul Florian Bichir la BZI LIVE

Cunoscutul istoric și jurnalist, Florian Bichir a vorbit în ediția BZI LIVE de vineri, 10 februarie despre ce mai ”Monstruoasă coaliție” din istoria țării. Liderii acestei coaliții au fost radicalul C. A. Rosetti și Ion C. Brătianu, cărora li s-au alăturat și alte personalități ale vieții publice: conservatorul Lascăr Catargiu, moderatul Ion Ghica, Dimitrie A. Sturdza, Nicolae Golescu, Petre Mavrogheni.

Florian Bichir a oferit o lecție de istorie ce nu se predă în manualele școlare.

„Cuza, mare personalitate, e fabulos la scara istoriei. Mandatul său de 7 ani, iată rămâne în mitul poporului român şi rămâne iubit. Unirea, reformele şi dragostea faţă de ţăran, să rămâi în istoria poporului român mi se pare un lucru excepţional. Generaţia 1848 este unică şi nu cred că va mai fi repetabila în istoria acestui popor. Deci 100 de studenţi romani în exil, visează o tara şi o Românie. Mi se pare fabulos.

Şi apoi, marile puteri vor să schimbe destinul acestei părţi de Europa, să fac un fel de confederaţie dunăreană. Şi apare Convenţia de la Paris, care ţine loc şi de Constituţie, până în 1864, şi băieţii ăia ne fac Constituţia şi hotărăsc la articolul trei unirea Principatelor Dunărene! Deci era problema Dunării şi atunci extrem de importantă. Şi articolul trei stabileşte foarte clar două parlamente separate, o armată comună destul de ciudată, doi domni (gospodari). Deci nu puneau un calic, ci unul care să cunoască instituţiile statului.

Aşa a fost ales Cuza la Iaşi, pentru că cele două tabere de patrioţi nu au ajuns la un numitor comun şi au zis să îl pună pe el. E colonel, e serios, din punct de vedere politic nu aparţine nici unei tabere. Şi s-au gândit că ori e echilibrat, ori va merge cu ei. Că nu e corupt, şi aici spunem, că nimeni nu a putut să îl acuze pe voda că a luat vreun galben.

E ales la Iaşi şi aici începe genialitatea marii generaţii de la 1848. Cum să facem ca ei, dar de fapt că noi. Păi deturnam acest proiect politic francez al marilor puteri şi forţăm unirea marilor domnitori la Bucureşti. Extrem de greu, la Bucureşti Cuza nu avea nici un vot. Şi printr-o mişcare a unioniştilor, a frăţiei meşteşugarilor, la a treia şedinţă la care Cuza nu avea nici un vot, au intrat peste ei breslele, măcelarii, pielarii, în context cu armata, Batista Galbenă, celebră… şi cu cuţitul la gât, a fost ales Cuza.

Ştiu că lucrul acesta nu demonstrează că trebuia să ne unim, dar uite că, câte o dată, unele fapte necesită un pic de determinare, cu voinţă politică. Şi aşa a fost ales Cuza. Marea problemă e că marile puteri ale vremii ne-au acuzat că nu am respectat convenţia, Constituţia.

Cuza era şi el om, avea şi el defecte… Nu a băut niciodată, nu îi plăcea şpriţul. Îi plăceau femeile şi îi plăceau cărţile. A avut şi el o dramă, pentru că doamna Elena nu a putut face copii. Ea a fost foarte iubită de poporul român pentru că nu s-a plâns, nu a divorţat, şi-a susţinut bărbatul… Şi poporul a văzut asta, şi a rezonat cu cauza ei. Şi lumea l-a taxat că şi-a adus amanta la palatul domnesc. Dar l-a iubit lumea la nebunie, a avut o înmormântare la Ruginoasa de s-a speriat lumea. Nu că acuma, plânge SPP-ul că li se schimbă şefii. Lumea l-a iubit, nu mai avea nici o funcţie şi l-a plâns o ţară întreagă.

Nu îl canonizez, dar nici să îl fac ultimul borfaş. Omul a fost onest, nu i s-a găsit nici o probă de corupţie, nu a făcut nimic împotriva intereselor statului român. Adică hai să-i vedem şi părţile bune, că aşa e omul. Nu merge istoria făcută pe bucăţi. Cuza rămâne Cuza.

Apoi, Cuza obosise. După 5 ani, dă lovituri de stat. Ştia că Unirea era înfăptuită doar pe perioada domniei sale, şi da lovitura asta de stat. Eu cred şi afirm cu tărie că Alexandru Ioan Cuza trebuia îndepărtat de la conducerea României, pentru că ducea România într-o direcţie greşită. Există dovezi că voia să abdice.

Una dintre propunerile sale, pentru că nu avea din ce trăi… E când a plecat în străinătate nu i-am dat bani sau pensii speciale, era obosit, bolnav, fuma ca un turc. Snatatea şubredă, nu bea. Fuma foarte mult, cafele, viaţa dezorganizată. Alunecase spre dictatură şi a trebuit să îl dea jos.

De asta i se spune Monstruoasă coaliţie, printr-un ridicol jurnalistic de atunci, pentru că, cum domnule, toată alianţa asta să se strângă împotriva unui om? De ce monstruoasă? Pentru că politica astăzi pare o nebunie. Pentru că s-au aliniat de la stânga Rosetti, până la dreapta consevatoare. De fapt aceeaşi care îl numiseră, l-au îndepărtat tot din interese de stat, la 11 februarie.

Monstruoasă coaliţie sună bine, de asta au şi umflat-o atât de mult.  A fost patrioata. Ei făcuseră proiectul ăsta românesc, nu erau inconştienţi să îl dea jos după ce l-au propus. Şi de aici a început o legendă care circulă şi astăzi prin minţile goale ale unor guvernanţi.

Monstruoasa coaliţie a fost formată din boieri patrioţi, din toată clasa, fruntea care ajunge să spună „Cuza, mulţumim, dar ne pare rău…”. Oamenii ăştia au salvat România”, a spus Florian Bichir.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Blestemul Mihaelei! Primul soţ al vedetei a murit tot la 56 de ani. Cine a fost Bogdan Rădulescu
observatornews.ro
Cu cât se va scumpi un apartament care acum costă 109.000 €, când se va aplica noul TVA de la 1 august
Playsport.ro
Funcția secretă pe care WhatsApp o folosește deja: îți citește mesajele și...
Evz.ro
Cât costă o tunsoare la frizerul lui Nicușor Dan și ce servicii include pachetul complet
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cătălin Drulă, noul primar al Bucureștiului. Succesorul lui Nicușor Dan a fost deja decis
Playtech.ro
Amenzi de peste 5.000 de lei dacă faci această greşeală în curte vara. Legea pe care românii o ignoră
Dailybusiness.ro
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
RomaniaTV
Incendiu violent la mall, peste 60 de persoane au murit. Imagini terribile de la locul tragediei FOTO şi VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
VIDEO: Mihaela Rădulescu a filmat săritura iubitului cu parapanta: Ăsta este Felix Baumgartner!
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iulie 2025
21 iulie 2025
Articole similare
După 21 de ani, primăria schimbă radical regulile din centrul Iașului! Iată de când intră în vigoare noile modificări și ce nu le mai este permis oamenilor să facă
02:00
După 21 de ani, primăria schimbă radical regulile din centrul Iașului! Iată de când intră în vigoare noile modificări și ce nu le mai este permis oamenilor să facă
Ce ai face cu 200.000 de euro? Un tânăr i-a folosit pentru a scoate pe piață produse unice. „Vrem să fim primii”
02:00
FOTOVIDEO Ce ai face cu 200.000 de euro? Un tânăr i-a folosit pentru a scoate pe piață produse unice. „Vrem să fim primii”
Așa se cheltuie banii publici! Sute de contracte, „livrate” către trei personaje-cheie agreate de partidele politice. Toate au fost semnate fără licitație
02:00
FOTO Așa se cheltuie banii publici! Sute de contracte, „livrate” către trei personaje-cheie agreate de partidele politice. Toate au fost semnate fără licitație
La 40 de ani, Ionuț Sandu s-a decis să-și schimbe cu totul parcursul profesional! S-a înscris la UMF Iași, iar acum este șef de promoție la Balneofiziokinetoterapie și Recuperare Medicală: „Facultatea a fost o renaștere profesională și personală”
02:00
La 40 de ani, Ionuț Sandu s-a decis să-și schimbe cu totul parcursul profesional! S-a înscris la UMF Iași, iar acum este șef de promoție la Balneofiziokinetoterapie și Recuperare Medicală: „Facultatea a fost o renaștere profesională și personală”
Fermieri, verificați conturile! Noi plăți au fost făcute de APIA pentru beneficiarii din Iași
02:00
Fermieri, verificați conturile! Noi plăți au fost făcute de APIA pentru beneficiarii din Iași
Spitalul „Sf. Spiridon” Iași face angajări! Se caută mai mulți brancardieri și îngrijitoare
02:00
Spitalul „Sf. Spiridon” Iași face angajări! Se caută mai mulți brancardieri și îngrijitoare
Fonduri europene pentru brutării, producători de lactate, fabrici de bere și alte afaceri. Suma disponibilă: 165 de milioane de euro
02:00
Fonduri europene pentru brutării, producători de lactate, fabrici de bere și alte afaceri. Suma disponibilă: 165 de milioane de euro
Aceasta este vila din Iași unde copiii primarului Mihai Chirica își petrec vacanța de vară. Casa ce depășește 1 milion de euro atrage toate privirile: „Vom petrece în curte”
02:00
FOTO Aceasta este vila din Iași unde copiii primarului Mihai Chirica își petrec vacanța de vară. Casa ce depășește 1 milion de euro atrage toate privirile: „Vom petrece în curte”
Unul o iubește, altul o trosnește. Dragoste la primărie
02:00
Unul o iubește, altul o trosnește. Dragoste la primărie
O tânără de 22 de ani, la volanul unui BMW, a distrus tot în cale, în Galata. Nu era beată, dar o problemă tot a avut
02:00
FOTOVIDEO O tânără de 22 de ani, la volanul unui BMW, a distrus tot în cale, în Galata. Nu era beată, dar o problemă tot a avut