Istoricul Andrei Popescu a dat explicații cu privire la declarația controversată făcută de Zelenski cu privire la faptul că „românii au ocupat Bucovina de Nord”. Acesta a precizat că cele spuse de președintele Ucrainei se referă strict la un context istoric precis (momentul de după Primul Război Mondial), care nu mai este valabil în situaţia actuală.
Teritoriile despre care a vorbit Zelenski sunt acum ale Ucrainei şi nu sunt revendicate de ţările menţionate în discurs.
Cum explică istoricul Andrei Popescu declarația despre Bucovina a lui Zelenski
Iată declaraţia preşedintelui Zelenski, făcută în urmă cu doi ani, care a declanşat o adevărată isterie propagandistică:
„În toate colţurile Ucrainei, acest lucru [adică semnarea actului unirii] a fost întâmpinat cu entuziasm şi inspiraţie: în sfârşit a existat şansa de a construi o ţară unită şi independentă.
Din păcate s-a pierdut. Ambiţiile politicienilor i-au împiedicat să atingă adevărata unitate de stat. Unitate nu în cuvinte, ci în fapte. Curând, [guvernul] RPU a părăsit Kievul sub presiunea bolşevicilor, cea mai mare parte a teritoriului Galiţiei a fost ocupată de trupe poloneze, Bucovina de Nord a fost ocupată de români, iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia. Au trecut peste o sută de ani. Am tras concluzii din această poveste?”.
Andrei Popescu atrage atenţia că declaraţia lui Zelenski este scoasă din context într-un mod periculos.
„În contextul invaziei trupelor ruseşti în Ucraina, mulţi cetăţeni ai ţării noastre, mânaţi de sentimente de ură, se întrec în a arăta că agresiunea este justificată, repetând obsesiv argumentele regimului putinist: «Ucraina este un stat artificial, iar ucrainenii nu au o istorie, o limbă sau o cultură proprie, fiind unul şi acelaşi popor cu ruşii». Aceste afirmaţii sunt făcute de două categorii de oameni: propagandiştii regimului lui Putin şi cei care nu numai că nu cunosc deloc istoria, dar nici nu au curiozitatea să caute informaţii, repetând aberaţiile altora.
Nu intru în amănunte despre istoria, limba şi cultura ucrainenilor. Există destule surse pe care le puteţi găsi pe internet”, afirmă istoricul.
„Scoţând din context această declaraţie, cei care o tot distribuie obsesiv pe Facebook şi în alte spaţii virtuale amintesc de o singură parte a discursului, în care Zelenski a spus că «Bucovina de Nord a fost ocupată de români». Scopul este de a stârni discuţii din care să reiasă că poporul ucrainean este duşmanul nostru”, scrie acesta.
Istoricul prezintă contextul în care declarația a fost făcută
Pentru a demonstra că nu este vorba despre o declaraţie ostilă la adresa României şi a românilor, Andrei Popescu prezintă contextul în care aceasta a fost făcută.
„Mai întâi, să vedem care a fost de fapt declaraţia lui Zelenski şi în ce context a fost ea făcută. Anual, Ucraina sărbătoreşte 22 ianuarie «Ziua Unităţii Ucrainene». Data celebrează semnarea unui act de unire în 1919, de către reprezentanţii Republicii Populare Ucrainene şi Republicii Populare a Ucrainei Occidentale. Contextul istoric este foarte complex. Ucrainenii aveau dreptul la autodeterminare, la fel ca românii, polonezii, cehii, slovacii şi celelalte popoare care fuseseră sub marile imperii”, spune istoricul Andrei Popescu.
Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov, a afirmat, într-un mesaj pe Facebook, că fraza originară din discursul lui Zelenski- «Bucovina de Nord a fost luată de români»- a fost tradusă incorect în limba engleză, pe site-ul preşedinţiei ucrainene, ca „Northern Bucovina was occupied by Romanians”, situaţie care a fost ulterior îndreptată.
„Regret cu sinceritate această situaţie neplăcută, dar care până la urma e drept rezultatul unei traduceri incorecte şi unor interpretări nefondate. Sigur, este vorba de traducerea oficială, dar care totuşi rămâne doar o traducere şi nu schimbă textul original. Cei care vor pot verifica uşor video originală”, a precizat Oleksandr Bankov.