Mai mult ca sigur ai văzut măcar o dată steagul Australiei, acest design unic cu un fundal albastru, stele albe și o cruce. Poate te-ai întrebat vreodată: ce poveste ascunde acest steag? De ce are stele și o cruce ce este identică cu cea a Regatului Unit? Răspunsul este departe de a fi banal.
Steagul Australiei are o poveste fascinantă ce combină o enigmă astronomică, o luptă artistică și, în cele din urmă, un simbol național vibrant. Acest steag are o istorie foarte impresionantă, dar și interesantă, fiind un simbol al independenței și al culturii, reușind să reprezinte spiritul țării australiene.
Steagul Australiei, ce reprezintă?
Modelul acestui steag a apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea, atunci când coloniile britanice din Australia doreau o identitate distinctă pentru a nu mai fi încadrate cultural sub Imperiul Britanic, dar să păstreze un trecut comun cu celelalte state coloniale din Oceanul Pacific și nu numai. Astfel, în 1901, a fost lansat un concurs național pentru a găsi steagul Australiei. Peste 14.000 de designuri au fost trimise juriului, fiecare încercând să captureze esența a ceea ce urma să devină o națiune independentă. Câștigătorul? Un design simplu, dar puternic, creat de un tânăr din Melbourne pe nume J.C. Williamson.
Cele șapte stele care se regăsesc pe steag strălucesc pe un fundal albastru, ce poate fi interpretat fie ca Oceanul Pacific, fie ca cerul. Șase dintre ele reprezintă cele șase state originale ale Australiei (New South Wales, Victoria, Queensland, Tasmania, Australia de Sud și Australia de Vest). A șaptea stea simbolizează Teritoriul de Nord, adăugat ulterior federației. O altă explicație pentru stele este că ele simbolizează constelația Pleiadelor, care se vede cel mai bine pe cerul nopții din Australia. Fiind o referire directă la apartenența și, poate, chiar izolarea Australiei față de restul țărilor.
Crucea Sfântului Gheorghe – simbol al trecutului
În partea superioară dreaptă se regăsește Crucea Sfântului Gheorghe, pe un fundal albastru. Acesta este un element central, dar și comun cu celelalte colonii din fostul Imperiu Britanic, făcând referință directă la steagul Marii Britanii. De asemenea, are și o semnificație religioasă, Sfântul Gheorghe fiind protectorul și cel mai important sfânt al englezilor. Atunci când au debarcat în Australia, ei au adus acest obicei și cultură în acest ținut îndepărtat. Până în prezent, majoritatea populației fiind încă creștină.
Asemănarea dintre steagul Australiei și steagurile altor state din Imperiul Britanic nu este o coincidență. Motivele sunt adânc înrădăcinate în istoria colonială a Australiei și în relația sa complexă cu Marea Britanie.
Australia a fost o colonie britanică timp de peste 200 de ani, din 1788 până în 1901. În această perioadă, coloniile australiene au adoptat multe simboluri și tradiții britanice, inclusiv steagul Union Jack. Steagul Union Jack, cu crucea sa Sf. Gheorghe, a devenit un simbol al identității coloniale australiene.
La începutul secolului XX, Australia a căutat o identitate națională mai distinctă. Totuși, sentimentul de apartenență la Imperiul Britanic era încă puternic. Astfel, s-a decis ca steagul național să păstreze elemente din steagul britanic, dar să includă și elemente specifice Australiei, precum stelele albe care reprezintă statele și teritoriile.
Steagul Australiei are o poveste fascinantă ce combină o enigmă astronomică, o luptă artistică și, în cele din urmă, un simbol național vibrant.